Today. Tomorrow. Tonitza

Concurs de proiectare și amenajare

8.12.2023 – 5.2.2024

Today. Tomorrow. Tonitza

Concurs de proiectare și amenajare

8.12.2023 – 5.2.2024

Viziunea proiectului este crearea în cadrul galeriei de artă Nicolae Tonitza, de pe strada Lăpușneanu, a unui spațiu de interacțiune între artiști, pasionații de artă, profesioniști din alte domenii și publicul larg. Conexiunea artiștilor cu societatea, realizarea de evenimente, mese rotunde, expoziții sau orice alt tip de happening-uri artistice este esențială în lumea culturală a Iașului.

Odată cu evoluția artei către tot mai multe direcții de exprimare, galeriile de artă, așa cum au fost ele percepute în secolul XX, au fost înlocuite cu spații dinamice, polivalente, permițând libera exprimare a artiștilor.

Tonitza Art HUB își propune să devină un spațiu de exprimare artistică a noilor talente, a artiștilor consacrați, care să poată să creeze evenimente, să inspire și să împărtășească pasiunea pentru frumos, un spațiu gând mai întâi ca punct de întâlnire și familiarizare cu arta locală, un loc în care intri și să poți participa, ori de câte ori se organizează, la cluburile de dezbateri artistice, workshopuri de pictură, grafică, modelaj, etc.

Tonitza Art HUB are trei obiective majore, ce vor fi transpuse în proiectul de amenajare:

  1. Crearea unui spațiu polivalent pentru punerea în valoare a artiștilor vizuali contemporani, pentru a crea un dialog sustenabil la nivel local și național, cu accent pe dezvoltarea continuă a resurselor proprii și implementarea unui sistem de valori, devenind în timp un reper de bună practică pentru sectorul cultural.
  2. Comercializarea materialelor necesare artiștilor și tuturor celor care doresc să experimenteze cu arta, un punct dedicat bijuteriei contemporane și ceramicii, a printurilor cu semnătura autorului, a materialelor de promovare a U.A.P.R. și a partenerilor săi și a publicațiilor de artă, ce pot fi răsfoite în cadrul hub-ului de către vizitatori.
  3. Creșterea vizibilității artei vizuale contemporane din Iași prin organizarea de evenimente în parteneriat cu sectoarele creative din țară, care să fie găzduite în acest spațiu — prezentări, expoziții, mese rotunde, cluburi de discuții, etc.

Today. Tomorrow. Tonitza

Concurs de proiectare și amenajare

8.12.2023 – 5.2.2024

Tema concursului

Tonitza constă în realizarea unui proiect de amenajare interioară ce urmează să fie implementat, care să susțină transformarea Tonitza Art HUB astfel încât să devină un spațiu polivalent, adaptabil la nevoile variate și dinamice ale tipurilor și manifestărilor artei vizuale contemporane.

Un spațiu care să ofere contextul pe care orice artist să simtă (cu eventuale mici intervenții efemere) că îl valorizează, fie că expune, fie că își prezintă lucrările, fie că discută cu colegi artiști, cu antreprenori sau cu profesioniști din alte domenii, un loc de întâlnire și de regăsire a sentimentului de comunitate artistică bazată pe valori contemporane.

Funcțional spațiul trebuie să includă:

  • Mic spațiu de vânzare (birou cu casă de marcat, POS și accesorii 
  • Spații pentru expunerea materialelor pentru arte plastice (rafturi, stative, etc) 
  • Spații pentru expunere și pentru mici întâlniri, prezentări, workshop-uri 
  • Spațiu dotat cu TV LED și sistem informatic sau tablă interactivă pentru vizualizarea online a cataloagelor sau operelor artiștilor ce nu sunt expuse fizic 
  • Libertatea concurenților în a propune soluții de intervenții și amenajare este totală din punct de vedere al tipului și stilului intervenției, fiind delimitată doar spațial (la limitele spațiului studiat), structural (nu
    se vor realiza goluri noi) și arhitectural al fațadei (nu este permisă modificarea fațadei), fiind permise intervenții la pardoseli, pereți, tavane, instalații, mobilier, alte accesorii și dotări. 

Concurs de proiectare și amenajare

Înscriere

Participarea este deschisă pentru arhitecți, artiști plastici, studenți, individual sau în echipe, birouri de arhitectura sau design.

Înscrierile se fac printr-un e-mail la callforprojects@romaniancreativeweek.ro, în care participanții trebuie să predea în format PDF unul sau maxim două planșe format A2 orizontal @ 300 DPI (a căror format va fi pus la dispoziție de organizatori) care să conțină obligatoriu plan amenajare, plan tavan, secțiuni / desfășurări, minim o perspectivă de ansamblu (cu indicarea principalelor materiale și soluții).

Este la libertatea participanților să prezinte în cadrul proiectului orice alte materiale grafice sau texte care să justifice, explice sau să detalieze soluția.

Juriul va fi alcătuit din conducerea UAPR filiala Iași, arhitecți, specialiști în arte vizuale, artiști plastici ieșeni. 

Desemnarea proiectului câștigător se va face pana pe data de 10 februarie 2024. Implementarea proiectului se realizeaza pana la data de 10 mai 2024, ora 24. 

Organizatorul concursului va promova în mediul online și în publicațiile sale toate soluțiile propuse care îndeplinesc criteriile temei, precum și proiectele premiate.