1

Alter Ego

dance festivalflamenco show
18.5.2024
20:00
Sala Mare TNI
Alter Ego Alter Ego

La fel ca mine, ești și lumină, și întuneric. Forță, frică, austeritate, angajament față de tradiție, îndrăzneală și bucurie prostească.

Și un asterisc. Suntem un corp cu un asterisc atârnând peste noi, inundându-ne cu posibilități, libertate de a ne corecta, de a trăi un alt destin.
Îți dau genunchii și îți cer trunchiul. Îți cer picioarele și îți dau gâtul meu, care este o cometă care scăpa de sub control.
Deci acum suntem trei. Și am creat un nou corp. Știm că este acolo, dar nu o putem vedea. Este reală și totuși și abstractă, precum impulsul de a se retrage dintr-o prăpastie din pura necesitate de a scăpa de vertij.

Împreună, Alfonso și Patricia fac mai mult de doi. În această întâlnire a oglinzilor emoționale, fiecare dintre alter ego-urile lor se manifestă pe scenă – alte sine-uri care sunt mai sincere, mai îndepărtate, mai angajate, dezinhibate și expuse. Măturați de ceea ce se află sub suprafață, de celălalt sine care oferă companie, protecție și, de asemenea, contradicție.

Alter Ego este un joc de spectre, de două corpuri care își arată asteriscurile nouă – și unul altuia – dansând pe marginea a ceea ce este al lor.
Patricia și Alfonso căutându-se în celălalt, descoperind mișcarea umbrei că sunt și nu sunt.

Două entități spontane care au rămas fără ascunzătoare. Alter Ego este o provocare care este împărtășită, deschisă și gratuită. Un dans alcatuit din impulsuri, surprize, intrebari, comori, nedumeriri, aburi, curaj si orizonturi.

După spectacol, va avea loc o sesiune de Q&A cu artiștii.

Direcție artistică și coregrafie

Alfonso Losa și Patricia Guerrero

Cu

Alfonso Losa, Patricia Guerrero, Sandra Carrasco (voce), Ismael «El Bola» (voce), Francisco Vinuesa (chitară)

Acompaniament artistic

Ana Morales

Compoziție muzicală

Francisco Vinuesa

Costume

Belén de la Quintana

Lighting design

Olga Garcia

Sound Design

Pendro León

Comunicare și Graphic design

Javi Mamífero

Video

Esteban Perles

Fotografii

Celina Yéyen; Esteban Perles; Beatrix Molnar

Producător și manager

Loïc Bastos

* Alter Ego a fost dezvoltat cu ajutorul Centrul Coregrafic Canal (Madrid), Rezidența artistică In progress și condus de The Flamenco Festival și Primăria Tarrox (Malaga)

Durata: 1h 20’

Premieră: Septembrie 2023

Dansatori

Alfonso Losa

Alfonso Losa

Este cel mai autentic reprezentant actual al școlii de dans flamenco din Madrid și puntea necesară între maeștri și noile generații: în plină maturitate artistică Alfonso Losa a reușit să articuleze propriul limbaj cu care este capabil să transmită cele mai autentice concepte din dansul tradițional prin noile coduri de dans ale zilelor noastre, dintre care el este unul dintre arhitecți.

Alfonso Losa a reușit să armonizeze austeritatea, verticalitatea și eleganța școlii madrilene cu un ritm vertiginos și un control corporal prodigios. El este cel mai clasic dintre contemporani și cel mai contemporan dintre clasici.

Premii precum „El Desplante” (Festival de La Unión), „Premio Güito por Soleá” al Competiției Naționale de la Córdoba 2007 sau Cel mai bun dansator al Concursului Spaniol de Dans și Flamenco de la Madrid (de două ori) confirmă o carieră de progres care a fost observat și apreciat de artiști precum Enrique Morente, Tomatito, Manuela Carrasco, Enrique de Melchor sau Montse Cortés, care și-au chemat compania pe scenă.

De la prima sa premieră în 2000, Alfonso a creat 9 spectacole sub propriul său nume.

În octombrie 2021, la Suma Flamenca (Teatros del Canal) Alfonso are premiera spectacolului „Flamenco: Espacio Creativo” cu ajutorul lui Rafael Estévez și Valeriano Paños în calitate de directori artistici. Acest spectacol, care marchează o nouă cotitură artistică și profesională în cariera sa, primește Premiul Criticii la Festivalul de Jerez din 2022 și este prezentat la Bienal de Flamenco din Sevilla, la Teatro Piccolo din Milano, la La Villette. la Paris, la Biënnale din Olanda, la Théâtre de Nîmes etc…

În septembrie 2023, prezintă în premieră noul său spectacol, „Alter Ego”, la Teatros del Canal (Madrid), alături de dansatoarea, câștigătoare a Premiului Național de Dans, Patricia Guerrero.

Maestru al marilor maeștri (care vin la cursurile sale din toată lumea), Alfonso Losa caută constant adevărurile imuabile conținute în flamenco și nu negociază cu mode.
El creează noi scheme fără să rupă tiparul.
El construiește fără a deconstrui. Lucrează cu autenticitate. Dansează așa cum este.

Patricia Guerrero

Patricia Guerrero

Patricia Guerrero (născută în 1990 în Albayzín, Granada) desenează forme geometrice cu dansul ei. Ea le transformă apoi, despărțindu-le și transformându-le înapoi în elemente ale vieții, cum ar fi focul. După cum sugerează titlurile lucrărilor sale anterioare, ea creează Dystopias, pe care le transformă în catedrale mici și mari cu dansul ei. De la utopie la distopie, cu un dans pe care îl legănă ușor, îl hrănește, îl înfășoară și îl înmânează publicului ca un dar al acelei arte, ridicate și modelate de magia și misterul care rezidă în pereții văruiți din cartierul Albaycín din Granada, unde și ea. a fost nascut.
Deși rădăcinile flamenco ale Patriciei sunt adânci, ea a explorat întotdeauna alte genuri de muzică și dans. A jucat la cele mai prestigioase teatre și festivaluri din lume, inclusiv New York City Center, Théâtre National de Chaillot din Paris, Teatros del Canal din Madrid, Teatro del Maestranza, Teatro de Lope de Vega, Teatro Central din Sevilla, Piccolo Teatro din Milano, Bruxelles. Institutul Bozar, Grand Théâtre du Luxembourg, Casa Internațională de Muzică din Moscova.

A început cursurile la vârsta de trei ani, la academia mamei ei. Pe parcursul educației sale, a fost predată de maeștri precum Mario Maya și Rubén Olmo, absorbind influențe atât din spaniol clasic, cât și din dansul contemporan. În 2010, ea a lansat prima sa lucrare solo, Dede el Albaycín, pe care a făcut-o în turneu prin Europa. De asemenea, ea a primit o invitație de la Carlos Saura să apară ca interpret solo în turneul mondial pentru Flamenco Hoy. Saura a lucrat din nou cu Patricia la filmul său Flamenco, Flamenco. În 2011, Patricia a fost numită prima dansatoare la Baletul Flamenco de Andalucía. Propria ei companie de dans a continuat să producă Latidos de agua (2013) și Touché, printre altele. În 2016, a avut premiera Catedrală la cea de-a 19-a Bienală de la Sevilla și a câștigat Premiul Giraldillo pentru cel mai bun spectacol, precum și două nominalizări la Premiile Max în 2017, inclusiv cel mai bun spectacol de dans feminin. În 2018, ea a urcat încă o treaptă cu Distopía, care a avut premiera și la Bienal de Sevilla și a primit trei nominalizări la premiul Max. În 2020, a avut premiera Paraíso Perdido, în colaborare cu interpretul de violă Fahmi Alqhai, în care a dansat pe un repertoriu muzical baroc (cum ar fi Chaconne de JS Bach). În același an, a prezentat Proceso Eterno, un recital de flamenco cu Dani de Morón, Sergio El Colorao și Agustín Diassera.

În iulie 2021, a fost artistul invitat la Ballet Nacional de España pentru La Bella Otero.
În octombrie 2021, a primit Premiul Național pentru Dans.
În 2022, a lansat în premieră lucrarea de amploare, Deliranza.
În septembrie 2023, alături de bailaorul Alfonso Losa, a avut premiera Alter Ego în Teatros del Canal din Madrid.
În octombrie 2023, Patricia Guerrero a fost aleasă să dirijeze Baletul Flamenco de Andalucía pentru următorii 3 ani.

Ismael “El Bola”

Ismael “El Bola”

Francisco Vinuesa

Francisco Vinuesa

Sandra Carrasco (guest artist)

Sandra Carrasco (guest artist)