7

Conferințele Creativității

16–18.5
.2024
Teatrul Luceafărul
Conferințele Creativității Conferințele Creativității

Conferințele Creativității debutează anul acesta la Romanian Creative Week cu o serie de expuneri și dialoguri culturale și științifice susținute de patru dintre cei mai importanți intelectuali contemporani: Horia-Roman Patapievici, Andrei Pleșu, Vasile Bănescu și Ioan Stanomir.

Evenimentul își propune să încurajeze și să promoveze dialogul deschis, onest, rafinat, bazat pe argumente și inspirat din teme de actualitate și culturale majore. Literatura, etica, morala, educația, științele sunt nucleul în jurul căruia se vor clădi și ramifica, an de an, Conferințele Creativității, odată cu cea de-a patra ediție a RCW.

Program

16 mai

18:00 – 19:30

Ioan Stanomir: „Rusia și noi. Câteva reflecții” 

17 mai

17:30 – 19:00

Andrei Pleșu & Vasile Bănescu: „Despre buna-cuviință”

18 mai

17:30 – 19:00

Horia-Roman Patapievici: „Cele trei vieți”

Invitați

Andrei Pleșu

Andrei Pleșu

Andrei Pleșu, filosof și scriitor, este fondator al săptămânalului de cultură Dilema (Dilema veche), fondator şi preşedinte al Fundaţiei Noua Europă şi rector al Colegiului Noua Europă, membru al World Academy of Art and Science şi al Académie Internationale de Philosophie de l’Art.

Printre volumele publicate se numără: Minima moralia. Elemente pentru o etică a intervalului (1988), Despre îngeri (2003), Despre frumuseţea uitată a vieţii (2011), Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste (2012), Capodopere în dialog (2023).

Horia-Roman Patapievici

Horia-Roman Patapievici

Horia-Roman Patapievici, scriitor, fizician și filosof, este membru fondator al Societăţii Academice Române, al Grupului de Cercetare a Fundamentelor Modernităţii Europene (Universitatea Bucureşti şi New Europe College), precum și membru de onoare al Institutului Ludwig von Mises – România. A debutat în presă în 1992 (Contrapunct) și a avut diverse colaborări la 22, LA&I, Dilema, Orizont, Vatra, Secolul 20 etc.

Printre volumele publicate se numără: Cerul văzut prin lentil (1995), Zbor în bătaia săgeţii (1995), Omul recent (2001), Despre idei şi blocaje (2007), Două eseuri despre paradis și o încheiere (2015), Anii urii (2019).

Ioan Stanomir

Ioan Stanomir

Ioan Stanomir este scriitor și profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti.

Printre volumele publicate se numără: O lume dispărută: Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (2004), Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga (2008), Sfinxul rus: Idei, identităţi şi obsesii (2015), Comunism inc. (alături de Angelo Mitchievici, 2016), Rusia, 1917: Soarele însângerat. Autocrație, revoluție și autoritarism (2017), La Centenar: Recitind secolul României Mari (2018). În 2018, a publicat la Editura Humanitas eseul Umbra Rusiei, în volumul colectiv Vin rușii! 5 perspective asupra unei vecinătăți primejdioase.

Vasile Bănescu

Vasile Bănescu

Vasile Bănescu, teolog și jurnalist creștin, cu studii în Germania și studii de doctorat în Litere, este consilier patriarhal și, din anul 2015, este primul laic care ocupă funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române. Este o voce activă în spațiul public, mesajele sale fiind permanent ancorate în viața Bisericii și a cetății. Din 2012, este realizatorul emisiunii „Credință și cultură”, difuzată de Trinitas TV.

Printre volumele publicate se numără: Imaginația speranței. Poteci către Dumnezeu (2018, semnată alături de prozatoarea, poeta și traducătoarea Monica Pillat), Homoreligiosus și simulacrele realității (2019, semnată de alături de prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, sociolog, antropolog și eseist).

Curator

Ramona Ursu

Ramona Ursu

Ramona Ursu, managerul de comunicare al Romanian Creative Week și curatorul Conferințelor Creativității din cadrul RCW, este jurnalistă și scriitoare, îndrăgostită iremediabil de presă, din 2001, și de creativitate, dintotdeauna.

A lucrat, pe rând, ca reporter la Evenimentul zilei, apoi a fost, pentru 9 ani, editor coordonator și redactor-șef adjunct în cadrul trustului Adevărul. În martie 2018, a fondat, alături de alți jurnaliști, Newsweek România, unde a fost senior editor, iar din 2020, a fost redactor-șef și publisher al publicației Ziare.com.

În 2022, a fondat platforma de opinii și interviuri SunMedia.ro, iar în februarie 2024, alături de mai mulți jurnaliști din țară și din Republica Moldova, a lansat cotidianul online de știri, reportaje și investigații MediaQuality.ro.

În 2021, a primit din partea Societății Timișoara Premiul „Oscar Berger”, pentru înalt profesionalism, spirit civic, pentru abordarea cu curaj și responsabilitate a unor teme majore din societatea românească și pentru promovarea unui spirit de eleganță și bună-credință jurnalistică”.

Între 2016 și 2019, Ramona a publicat patru cărți, trei dintre ele fiind editate de Humanitas.