31

[IN] ABSENTIA

14–25.5
2025
Studio 7-9, Str. Alexandru Lăpușneanu
[IN] ABSENTIA [IN] ABSENTIA

„Experienţa şi istoria ne arată că popoarele şi guvernele n-au învăţat niciodată nimic din istorie şi nici nu au acţionat vreodată conform învăţămintelor pe care ar fi trebuit să le tragă din aceasta”. (Reinhart Koselleck)

La împlinirea a 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare şi exterminare nazist de la Auschwitz-Birkenau, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în parteneriat cu Centrul de Interes şi Romanian Creative Week, continuă șirul inițiativelor culturale dedicate marcării „Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului”, omagiată anual la data de 27 ianuarie, itinerând la Iași, în spațiul Galeriilor de Artă U.A.P., o expoziție-eseu despre sensurile și implicațiile memoriei, între cunoaştere şi ignoranţă, între amintire şi uitare, care invită, prin sondarea unor răni dureroase ale istoriei recente, la un exerciţiu de empatie reflexivă.

Ca un apel la conștiință şi responsabilitate, expoziţia îşi propune să tragă şi un serios semnal de alarmă cu privire la repercusiunile dramatice pe care le produc lecţiile neasumate ale trecutului (o panoplie de îndemnuri altruiste la acţiune şi reabilitare), ale cărui deficienţe şi neputinţe subzistă, în mod regretabil, şi astăzi, uneori în forme mult agravate: de la neglijarea voită a istoriei la regresul moral şi diminuarea verticalităţii, de la indiferenţă sau tăcerea complice la ură, dezbinare și intoleranţă, de la fanatismul religios şi revărsările partinice la îmbrăţişarea oarbă a pseudo-idealurilor dictate de ambiţii meschine sau interese particulare, în fond tare persistente ale vieţii sociale din care transpare alegerea, mai mult sau mai puţin conştientă, dar mereu la îndemână, de a coabita, apatic şi bolnăvicios, cu „anomalia” în defavoarea unei vindecări reale.   

Iar în astfel de vremuri tulburi, suferinde, aproape dizolvate moral şi bântuite de violenţă, generatoare de confuzie şi controverse acide pe fondul pervertirii reperelor şi a valorilor umane autentice, înţelegerea profundă a esenţei şi semnificaţiei acestei zile devine un gest colectiv cu atât mai important şi necesar: datoria de a nu uita niciodată, atât ca act de penitenţă corectivă menit să păstreze vie conştiinţa falimentelor dramatice ale umanităţii, cât şi ca mijloc de prevenţie şi antidot alternativ la adresa unei indezirabile regenerări şi recrudescenţe a ceea ce Hannah Arendt definea drept „banalitatea răului”.  

Cu o linie scenografică suplă, epurată, evocativă, ce deșfășoară spațial imagini-stare deloc intruzive, expoziția de față oferă o introspecţie adâncă în efemeritatea condiţiei umane (marcată de fragilităţile şi vulnerabilităţile ireductibile), explorând, cu oscilaţii între figurativ şi non-figurativ, concepte precum pierderea, memoria, mitul, identitatea şi apartenenţa, curgerea inconturnabilă a timpului şi discontinuitatea ca atribut al existenţei şi devenirii istorice, dar şi ambivalenţa coexistentă între adevăr şi neadevăr, între prezenţă şi absenţă, între apropiere şi îndepărtare, între materialitate şi inconsistenţă, între iluzie şi deziluzie, între inocenţă şi vinovăţie, între controlabil și imprevizibil, dispariție și renaștere, ordine și dezordine… Sunt doar unele dintre polarităţile care compun complexa stratigrafie de referinţe şi sensuri ce decurg din confruntarea cu lucrările prezente în expoziţie, într-un efort intenţionat de a încorpora şi metaforiza misterul tainic al vieţii şi drama morţii ineluctabile. 

Odată transpus într-un dialog imaginar ce coagulează, contrastează, acomodează şi reconciliază tensiuni dinamice şi interacţiuni subtile de forțe divergente sau chiar antitetice, privitorul se vede imersat, pe trepte graduale de intensitate, în procesualitatea unui exerciţiu, deopotrivă angoasant şi eliberator, prin care se încearcă recuperarea şi fixarea intangibilului, a imponderabilului, a non-prezenţei… În esență, a tuturor vocilor care, deși condamnate și reduse la tăcere, continuă să se audă dincolo de spațiu și timp. 

Alexandra Sârbu, curatorul expoziției

Artiști

Andrei Budescu

Andrei Budescu

Andrei Budescu este artist vizual, membru titular al Filialei Cluj a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), conferenţiar universitar doctor în cadrul Departamentului de Foto-Video şi Procesare Computerizată a Imaginii de la Universitatea de Artă şi Design (UAD) din Cluj-Napoca, prorector responsabil cu cercetarea artistică şi ştiinţifică al UAD (din 2024). A absolvit studii universitare de licenţă (2005) şi masterat (2007) la Facultatea de Arte Plastice din cadrul UAD, specializându-se în fotografie artistică/alternativă/experimentală, animație 3D, producții multimedia și audio-video, iar în anul 2011, a obținut titlul științific de doctor în arte vizuale la aceeași instituție de învățământ superior artistic, cu teza intitulată „Actualitatea fotografiei vechi şi noi în artele plastice contemporane” (coordonator ştiinţific: prof. univ. dr. Radu Călin Solovăstru). A beneficiat, în repetate rânduri, de burse/programe Erasmus pentru stagii de studiu, documentare şi practică artistică în Franța și în Belgia. De asemenea, a participat la numeroase simpozioane şi conferinţe de specialitate, rezidenţe artistice şi workshop-uri de fotografie creativă, alternativă, argentică sau de fotocolaj în România, Austria, Franţa, Belgia, Turcia, India şi SUA. În calitate de autor sau coautor, semnează articole, studii și volume de specialitate în domeniul artei fotografice și al „noilor medii”, iar palmaresul său artistic însumează, în prezent, numeroase expoziţii personale şi participări la expoziții de grup naţionale şi internaţionale, fiind încununat şi cu o serie de premii notabile. 



Cristian Opriș

Cristian Opriș

Cristian Opriș este grafician, doctor în arte vizuale, membru titular al Filialei Cluj a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP). Absolvent al Academiei de Arte Vizuale „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca, specializarea Grafică (promoţia 1998) şi al programului de studii universitare de masterat în domeniul artelor vizuale din cadrul aceleaşi instituţii (promoţia 1999). În anul 1998, a devenit cadru didactic titular al secţiei Grafică, ajungând să deţină, în prezent, titlul academic de conferenţiar universitar şi funcţia de şef al Departamentului de Grafică din cadrul Universităţii de Artă şi Design (UAD). Portofoliul său expozițional cuprinde numeroase participări la expoziții de grup, anuale, bienale şi trienale, saloane naționale și internaționale, tabere de creație, simpozioane şi conferinţe de specialitate, workshop-uri profesionale, precum și un număr apreciabil de expoziții personale deschise atât în ţară, cât şi în străinătate. A fost distins cu numeroase premii, dintre care amintim: Premiul secţiunii psihoimagine „Sándor Ferenczi”, Trienala de Grafică de la Miskolc, Ungaria (2008); Premiul II, The 5th International Lithographic Symposium, Tidaholm, Suedia (2006); Premiul UAP România, Secţiunea „Tineret” (2002); Premiul Ex-Aequo, Bienala Internaţională de Grafică Mică, Cluj-Napoca (2001); Premiul Argus, Bienala de Artă Fotografică şi Video, Oradea (1999); Premiul Ligii pentru Drepturile Omului, The Felicien Rops International Competition, Namur, Belgia (1998); Premiul Criticii de Artă, The European Competition of Non-Traditional and Avangarde Graphic, Praga, Cehia (1997); Premiul Muzeului de Artă, Tokyo International Mini-Print Triennial, Japonia (1995) etc. 


Curator

Alexandra Sârbu

Alexandra Sârbu

Alexandra Sârbu este istoric de artă, curator şi educator muzeal în cadrul Serviciului de Cercetare, Organizare Expoziţii, Comunicare şi Educaţie Muzeală al Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, cu aproape 20 de ani de experienţă în domeniul patrimoniului cultural şi al practicilor muzeale. A absolvit studii universitare de licenţă (2005) şi masterat (2006) la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, unde este în prezent doctorand în istoria artei. A participat la numeroase workshop-uri, stagii de practică şi specializare, programe de formare şi perfecţionare profesională în domeniul curatorial şi al educaţiei muzeale, atât în ţară, cât şi în străinătate. În calitate de curator, a semnat o serie consistentă de expoziţii organizate la sediul Muzeului de Artă clujean, activitatea sa expoziţională desfăşurată până în acest moment înregistrând şi un număr important de colaborări cu instituţii muzeale, universităţi artistice, centre şi institute culturale, asociaţii profesionale şi galerii de artă de renume din România, Anglia, Italia, Germania, Franţa, Olanda, Ungaria şi Polonia. Are ca domenii principale de interes: istoria şi evoluţia artelor grafice, creaţia curatorială între teorie şi abordări practice, comunicare şi educaţie muzeală, mediere culturală, cultură şi well-being. Ca autoare sau coautoare, publică studii științifice, cataloage de expoziție, articole și cronici în reviste de specialitate sau volume colective.