Florin Zhu
2025


Pasaj – o colectie de fragmente din seria „Gradina Regasita” a artistului Florin Zhu, e o metafora a inspiratiei ca loc, o forma poetică de metamorfozare a fanteziei in realitate. Atribute esentiale ale umanității sunt puse in discutie in calatoria spirituala a artistului in ‘gradina’ pe care o reviziteaza, la care se întoarce ritmic, într-o spirala a căutării de sine, care se înalță la fiecare trecere. Armonia si haosul, Utopia si distopia coexista in Gradina. “Grădina regasită” e mult mai mult decat o continuare firească a show-ului său din 2024, « Umbrele din grădina interioară ». Există numeroase elemente comune ale intenției artistice : gradina ca loc al introspecției, al cultivării sinelui, gradina ca spațiu multi-senzorial și sinestezic. Dar, de anul trecut, artistul a adăugat noi ințelesuri « grădinii » sale, pe care o construiește ca pe un simbol al timpului regăsit, în manieră proustiană, loc al construcției spirituale, alegorie a refugiului migălos elaborat, oglindă a trecutului fără de care nu putem ordona și înțelege prezentul. Raportul Grădinii cu exteriorul nu s-a schimbat, ci a evoluat. Personajele lui Zhu s-au multiplicat la limita dintre figurativ și abstract, umanitatea lor dizolvându-se o dată cu dispariția contururilor umane – în antiteză cu « Grădina plăcerilor lumești » a lui Hieronymus Bosch, unde desfătarea se transformă în desfrâu cu chip evident uman.
Expoziția lui Florin Zhu e un poem imaginat în planuri aspre (care contrasteaza de multe ori cu elementele suple, strălucitoare, din alamă sau sticlă), artistul folosind liniile și suprafețele pentru a realiza desene spațiale în care sensul palpabil al formei anticipează alunecarea în abstract. Natura și geometria coexistă simbiotic și armonic în sculpturile lui Zhu, așa cum se întâmplă și în grădină.
Artist

Florin Zhu
Absolvent al Universității Naționale de Arte din București (master în 2021) și membru stagiar în Uniunea Artiștilor Plastici (din 2020), Florin Zhu (născut în București, în 1997) participă încă din 2018 la numeroase expoziții de grup, la bienale naționale și internaționale de artă contemporană, având în palmares și trei expoziții personale în București, la „Galateca“ (2022), la „Galeria 15“ și la „Celula de Artă“ (2024). Este deja prezent pe piața secundară de artă, lucrările sale fiind licitate public de câteva ori. Zhu fost nominalizat în concursuri; a primit premiul al II-lea la concursul Juventus “Cultura Fragmentului sau Dizlocarea privirii”, Fundația Triade, Timisoara, 2019, și premiul al III-lea la Bienala-concurs de artă plastică Gheorghe Petraşcu, ediția a XV-a, 2020. Trăiește și lucrează în București.
„Preocupările mele din ultima perioadă au fost canalizate spre analizarea unor compoziții modulate, conținând fragmente şi alte elemente compoziționale în ceramică, metal şi ceară și având ca temă continuitatea, creativitatea și imaginea fragmentată a clipei, cu o simbolistică largă, legată de prezentul și viitorul omului“, afirmă Florin Zhu.
Curator

Cristina Simion
Curatoarea și galerista Cristina Simion a conceput și organizat peste o sută de expoziții solo și de grup (în special ale artiștilor contemporani din Estul Europei, cei mai mulți din România), în Nürnberg, München, Berlin, Paris, Lisabona, Sintra, București, Ljubljana, Bruxelles, Chișinău, Bled, Brașov, Sibiu, Cluj, Iași, Timișoara, Suceava, Bayreuth, Smarje, Schmerikon. Cu un interes special în noua artă figurativă, a scris, editat și coordonat cataloage și albume de artă și a publicat numeroase articole. Din 2012, este stabilită la Nürnberg, Germania, unde conduce galeria Tiny Griffon Gallery. În 2019 și 2021, a fost co-curator al Bienalei Internaționale de Arte Vizuale Brașov. Cu un doctorat în managementul industriilor nestandardizate și peste două decenii de experiență anterioară carierei curatoriale – în management, jurnalism și comunicare, Cristina Simion a urmat si absolvit în 2018-2019 cursurile de Curatoriat Internațional organizate de NODE Center for Curatorial Studies Berlin, iar in 2022, cursurile de Managementul Colecțiilor de Artă (de asemenea, la NODE Center for Curatorial Studies Berlin) si de Introducere în Artă și Finanțe la Sotheby’s Institute of Art New York.
A conferențiat, mai ales pe teme legate de managementul artistic, la Civitella d’Agliano, Horasis Global Meeting , Facultatea de Arte si Design, Universitatea de Vest Timisoara, Universitatea Transilvania din Brașov. În 2022, a fost, prin Tiny Griffon Gallery, partener al proiectului internațional « Artists at Risk », rezidențe artistice pentru artiști ucraineni.