2025


Care este legătura dintre dragoste și momentul prezent? Mai ales că, cel mai adesea, înțelegerea celui mai abstract sentiment se face prin apel la memorie, prin retrezirea unei emoții dintr-un anume timp. Așezând în sertare diferitele înțelegeri, pe fundalul memoriei apar rând pe rând cuvinte, imagini, sunete, asocieri, dorințe, dureri, întrebări, speranțe, cu toții proiectând sau completând prezentul cu datele cunoscute ale trecutului.
Cum este iubirea azi? Mai este la “modă”? Este un antidot cu prescripție elaborată anti-alienare? Are nevoie acest sentiment să fie salvat din bazarul superficialității? Dacă dragostea este tot, de ce vorbim despre prin fragmentări?
A reprezenta dragostea este mai mult de o provocare. Este o coborâre în straturile intimității pentru a împărtăși și a conecta propria existență la multitudinea de sincronicități ce co-există în lume. Înțelegând dubla efemeritate, a emoției și a prezentului, artiștii invitați nu caută să remodeleze memoria colectivă, ci să exploreze diferitele fațete, de la serenitate, fragilitate și vulnerabilitate, agape, erotism la manie, narcisism, distorsiune, idealizare, banalizare.
Artiști
Vladlen Babcinețchi
Sculptorul Vladlen Babcinețchi născut în 1983 la Rezina, Republica Moldova, surprinde peisajul artistic contemporan prin tenacitatea cu care abordează teme universale, scoase la lumină printr-un limbaj unic. Artistul a studiat la Iași, terminând cursurile de licență și master la Universitatea de Arte “G.Enescu”. În timpul studiilor sale de doctorat a avut un stagiu la Universitatea Tehnică din Riga (Letonia), apoi o bursă postdoctorală la Universitatea Akaki Tsereteli din Kutaisi (Georgia).
În domeniul sculpturii, experimentează cu noi tehnici și propriul limbaj de creație, prezentat publicului în expoziții din Chișinău, Iași, Cluj, București, Lisabona, fiind autorul mai multor lucrări publice în România, Italia, R. Moldova, Rusia, Israel și Palestina. Forța și energia cu care abordează lucrările monumentale, fac din acest domeniu principala vocație a artistului. Monumente precum cel al lui Ștefan cel Mare (Tomești/ România) și al Poetului Ovidiu, din orașul cu același nume, își etalează calitățile de compozitor și creator de spații atemporale, pline de simbol. Vladlen Babcinetchi locuiește și creează în Iași, România.

Ilie Bostan
Sculptorul și profesorul universitar Ilie Bostan (n. 1954) este absolvent cu diplomă de merit al Academiei de Arte „George Enescu” din Iaşi, secţia sculptură, în anul 1982. În anul 2007 obţine titlul de doctor în Arte Vizuale, până în anul 2022 activează ca profesor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași și este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Iași.
Conștiința valorii proprii este bine desenată și susținută prin opera care l-a consacrat ca fiind unul dintre sculptorii remarcabili ai generației sale (dovadă și Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer, decernat de Preşedinţia României pentru activitatea de creaţie).
A organizat peste 20 de expoziții personale şi a participat la peste 150 expoziţii de grup şi colective în ţară şi străinătate. În perioada 1986-2022 a participat la peste 20 de simpozioane de creație organizate în țară (Arad, Vatra Dornei, Iași, Sîngeorz-Băi, Pitești, Maliuc, Bistrița, Târgu Jiu, Botoșani, Constanța, Cluj-Napoca, Botoșani, Focșani, București, Galați, Tg. Jiu, Bistrița, Bacău, etc.) și în străinătate (Republica Moldova, Bulgaria).

Lucian Brumă
Lucian Brumă lucrează în zona discursurilor experimentale și își construiește practica în jurul ideei de pictură pe care o gândește ca un post spațiu. Elaborează mai multe planuri narative distincte care pot fi lecturate și vizualizate ca un întreg, iar fuzionarea spațiilor și registrelor de culoare, de narațiuni sunt instrumentele de care se folosește și care susțin tipul acesta de limbaj hibrid.
Studii: 2022 – Doctor în Arte vizuale, Universitatea Naţională de Arte București; 2015 – 2017 – Studii masterale Specializarea Pictură, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”; 2014 – 2017 – Studii de licență Specializarea Pictură, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”.

Cezarina Caloian
CEZARINA FLORINA CALOIAN este absolventă a Universității Naționale de Arte “George Enescu” Iași, specializarea Grafică, și doctor în arte vizuale, din 2009. A participat la numeroase expoziții de artă din țară și străinătate, bienale și trienale internaționale de gravură, a scris articole, studii și cărți de specialitate, capitole în volume colective. Cezarina F. Caloian a fost premiată de către Uniunea Artistilor Plastici din Iași în 2013 cu Premiul pentru grafică, iar în 2019 cu Premiul pentru cel mai bun proiect expozițional.
CEZARINA FLORINA CALOIAN este conferențiar universitar dr.habil. la specializarea Grafică a Facultății de Arte Vizuale și Design, din cadrul Universității Naționale de Arte “George Enescu” Iași.

Gabriel Caloian
Gabriel Caloian s-a născut în data de 21 ianuarie 1979, la Buzău. Trăiește și lucrează în Iași. A absolvit în 2008 Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design, Iaşi, secţia Grafică, iar în 2010, masteratul de Grafică, din cadrul aceleiași facultăți. Din 2009, este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania – Filiala Iași. Este laureat al Premiului Național pentru Grafică acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România (2020) și a avut numeroase expoziții personale, dintre care: ZOORGIC, Win Gallery, Bucureşti (2024) ; Anarchic Games, Galeria ArtEast, Iaşi (2022); Survivor Dance, Galeria Senso, București (2021); Morcovid, Galeria Dana, Iași (2020), Deconectat, Galeria Artyourself, București (2014).

Dan Covataru
Dan Covătaru s-a născut pe 20 ianuarie 1944, la Cernăuți. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, la clasa profesorului Ion Irimescu (1969). Este membru definitiv al UAPR din 1974.
A lucrat în învățământul universitar, mai întâi la Facultatea de Construcții, Catedra de Arhitectură de la Institutul Politehnic „Gh. Asachi” Iași, apoi la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, Catedra de Sculptură, urcând treptele ierarhiei universitare până la gradul de profesor doctor.
Și-a organizat peste 20 de expoziții personale la București, Iași, Botoșani, Suceava, Nagyatad (Ungaria) și Haifa (Israel), a participat la numeroase expoziții colective, din țară și din străinătate, expoziții internaționale, la peste 20 de tabere și simpozioane de creație, la Bacău, Măgura Buzăului, Galați, Arcuș – Covasna, Lazarea – Harghita, Săliște – Sibiu, Reci – Covasna, Chișinău, Cotu Morii – Iași, Dorohoi, Drăgășani, Pitești, Iași, este inițiatorul și coordonatorul Taberei de la Scânteia – Iași, a realizat busturile monumentale a 23 de personalități românești (domnitori, scriitori, muzicieni, oameni de știință), a fost onorat cu 20 de premii, ordine, diplome. Are lucrări în colecții de stat și particulare din România, Italia, Israel, Ucraina, Ungaria și Spania.

Simion Cristea
Simion Cristea (n.1959) este sculptor şi cadru didactic la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, specializarea Sculptură. Lucrările sale au fost expuse în expoziţii personale precum: “Să (nu) iți faci chip cioplit”, Galeria Th. Pallady, Iași, „Fragmentarium”, Galeria Dana, Iași, 2017; „kataPeicon” Galeria Forma, Deva, 2010; „Heruvica”, Galeria Cupola, Iași, 2007, Muzeul Judeţean „Vasile Pârvan”, Bârlad, 2005; Centrul Cultural German, 2000; Galeria Editurii Herder, Freiburg, 1996; Galeria Cupola, Iași, 1992; Galeria Forma, Deva, 1989 și expoziții colective precum: Târgul Internaţional de Artă Contemporană RUHR, 2016, Essen; „Artiști ieșeni contemporani”, Muzeul de Artă, Complexul Muzeal „Moldova” Iași, 2016; edițiile anuale„Saloanele Moldovei” Bacău, Chișinău; Salonul anual al UAPR Iași; Simpozionul Internațional Factum, Hărman, Brașov, 2014 și 2018; Salonul Intenaţional de Artă Temeiuri, ediţia 2014, 2016, Bucureşti; Bienala internaţională de pictură, sculptură, grafică „Meeting Point” 2013, Arad – România; Salonul Naţional de Artă Decorativă Cotroceni – 2013, ediţia a XIV-a, Muzeul Naţional Cotroceni; Salonul Judeţean al filialei U.A.P.R. Deva – Glissando 2012.

Cristi Diaconescu
Cristian Diaconescu s-a născut la 21 martie 1976, în Bacău. A absolvit în 2001 Universitatea de Arte George Enescu Iaşi, secţia pictură, clasa Prof. Corneliu Ionescu. Este membru al U.A.P. din anul 2002. A obținut numeroase premii și distincții, printre care: „Premiul pentru pictură” în cadrul Salonului Anual al U.A.P. Iași, ediția a X-a, 2006; „Diploma de excelență” pentru expoziția Verpurdica, Salonul Anual al U.A.P. Iași, ediția a X-a, 2006; „Premiul U.A.P. Iași 2008 pentru pictură” oferit de Fundația AX ART în cadrul expoziției Atelier 35; Diploma de onoare pentru contribuția la promovarea valorilor artei plastice în cadrul Festivalului International „Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț”. Premiul „TEIUL DE ARGINT”, în cadrul Premiilor Eminescu pentru literatură, arte vizuale, colecții și colecționari, ediția a VIII-a, 14 iunie 2009, Botoșani; Mențiune la Bienala concurs de arta plastică „Gheorghe Petrașcu” , ediția a X-a, Târgoviște 2010; Premiul „Mihai Eminescu”, în cadrul Concursului Internațional de Arte Plastice Vizuale „Noi și Eminescu”, ianuarie 2011; „Premiul pentru pictură”, Salonul Anual de Artă ARTIS, U.A.P., Iași, 2017.

Valentina Druțu
Artistul vizual Valentina Druțu, trăiește și lucrează în Iași, desfașurând o susținută activitate diversă pe scena națională și internațională a artelor plastice. Artista realizează numeroase expoziții avand o activitate bogată, în special în domeniul picturii si cel al design-ului de interior. Absolventă a Academiei de Arte”G. Enescu”, promoția 1995, la clasa prof. Liviu Suhar. Din anul 2020 este doctorand la Universitatea Națională de Arte ”G. Enescu”, domeniul arte vizuale. In anul 1996 a devenit membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Iași, iar din 2006 membră in Consiliul director al UAP Iasi. Incepând cu anul 1995 profesează în cadrul Muzeului Național de Artă Iași- Palatul Culturii, ca muzeograf, devenind director al acestui muzeu în perioada 2007- 2021. Din 7 decembrie 2021 și până astăzi ocupa funcția de manager în cadrul Complexului Muzeal Național ”Moldova” Iași- Palatul Culturii. In domeniile pictură și design de interior, este unul dintre artiștii reprezentativi ai generației sale, lucrările sale regasindu-se în colecții muzeale și private din țară si străinătate.( S.U.A., Marea Britanie, Grecia, Germania, Franța, Italia, Olanda, Suedia, etc.
Gheorghe Lungu
Gheorghe Lungu s-a născut la 12 decembrie 1948, în comuna Ştefăneşti, judeţul Botoşani, România. În 1966 susţine examenul de bacalaureat la Liceul ”Vasile Alecsandri” din Iaşi. A absolvit Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din aceeași localitate. În anul 1970 debutează în expoziţia de grup din Sala Paşilor Pierduţi din Iaşi. Este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Gheorghe Lungu este deținătorul mai multor premii: Premiul pentru Pictură, Salonul anual de artă Artis, Diplomă de excelenţă, U.A.P. Iaşi, Salonul Artis, ediţia a XIII-a, Premiul Special pentru albumul ”Lumină lină”, Salonul Internaţional de Carte Românească, ediţia a XVII-a, Iaşi, Diplomă de excelenţă, U.A.P. Iaşi, Salonul Artis, ediţia a XI-a.

Rica Nemțanu
Artist plastic cu studii de specialitate – Pedagogia Artelor și master în Sculptură, fascinată de existența umană transpusă pe pânză și în alte medii precum sculpturi, instalații sau colaje. Lucrarile sale surprind în primul rând emoțiile ființei umane, sau chiar non- emoțiile, care răzbat dincolo de suflet și modifică trăsăturile chipului, de la grimase ale gurii până la micile riduri ale ochilor în urma zâmbetelor. Expoziții: 2025 – “Fake it like u like it” – Galeria de Arta “Octav Bancila” 2024 – “Exuviae” – Galeria de arta “Th. Pallady” 2023 – “Don’t leaf me” – Galeria de Arta “Th. Pallady” 2022 – “Mirror of the soul” – Galeria de Arta “Th. Pallady” 2021 – “Deadpan” – Galeria de arta “N. Tonitza” 2021 – “Care e treaba cu iepurașul” – Galeria de arta “N. Tonitza” 2020 – “Happiness” – Galeria ,,Labirint’’ Iași 2019 – ,,PoveșƟ urbane’’ – Hotel Ramada Sibiu 2019 – ,,…am să-ți spun o poveste’’ – Galeria de artă,,Victoria’’ Iași 2018 – ,,AnƟcipare’’ – Galeria ,,Labirint’’ Iași. Membru UAPR filiala Iași.

Mihai Pamfil
Mihai Pamfil s-a născut la 1 aprilie 1953, în satul Fântâna Blănarului, com. Bogdana, jud. Vaslui. A absolvit Liceul de Muzică si Arte Plastice “Octav Bancilă” din Iasi (1972) și Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din București (1978). Este doctor in estetică. Este profesor universitar la Universitatea Națională de Arte George Enescu (Facultatea de Arte Vizuale și Design) din Iași. Este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România filiala Iași.
Este membru al International Association of Art. A fost redactor la revista de cultură “Măiastra” (Baia Mare) și la Info-artis (Iași). Este autorul cărții de fenomenologie Percepția estetică între restituire și constituire, Ed. ARTES, Iași, 2007. A publicat studii și comentarii plastice în reviste de cultură și ziare diverse. A înființat laboratorul ARTELE FOCULUI la Universitatea de Arte “G. Enescu” din Iași. A realizat ilustrația grafică a unor jocuri cu caracter instructiv-educativ, pentru elevi (“Învațați limba germană fără profesor”, “Jocul scriitorilor” etc.).

Alecsandru Andrei Pantea
Andrei Alecsandru Pantea este un artist vizual preocupat de intersecțiile dintre tehnicile grafice, procesele alternative de creare a imaginii, analogice sau digitale. Extensiv, practica artistului cuprinde serii de cărți de autor, piese ceramice și proiecte fotografice.
Alecsandru a participat la bienale și trienale de profil, expoziții colective și proiecte multidisciplinare în România și alte țări, printre care: Japonia, China, Spania, Portugalia, Italia, Franța, Marea Britanie, Bulgaria, Germania, obținând premii și distincții variate. Diverse muzee, galerii și colecții private dețin lucrări ale autorului, în România, Republica Moldova, Franța, Marea Britanie, Spania, printre altele.
Leontin Păun
Leontin Paun, născut în 1978 în Râmnicu Sărat, este artist vizual , cu o carieră remarcabilă în domeniul artelor plastice. În prezent, își desfășoară activitatea în calitate de cadru universitar la catedra de sculptură a Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Romania, fiind un mentor dedicat pentru tinerii artiști care își încep călătoria în lumea artei contemporane.
Paun nu este limitat de granițele geografice, ci își împărtășește talentul și viziunea artistică în întreaga lume. A expus lucrările sale în Franța, Belgia, Marea Britanie, Turcia, SUA, România, Austria, Elveția și multe alte țări, cucerind publicul și criticii de artă prin expresivitatea și profunzimea creațiilor sale.
Ca artist, Paun abordează teme fundamentale ale existenței umane, cum ar fi viața, moartea, nașterea sau trecerile ,explorând narațiunea psihologică care este adânc pastrata în subconștientul colectiv. Prin lucrările sale de sculptură, pictură și desen, el provoacă privitorul să se întrebe și să exploreze aspecte esențiale ale condiției umane, mergând dincolo de suprafața vizibilă și atingând corzi emoționale profunde.
Prin diversitatea și profunzimea creațiilor sale, Leontin Paun a devenit un nume de referință în peisajul artistic contemporan, fiind apreciat atât pentru tehnică, cât și pentru conținutul său filosofic și emoțional.
Curatori

Dragoș Pătrașcu
Dragoș Pătrașcu este profesor emerit în cadrul Departamentului de grafică al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, România. În 2004 a obținut titlul de doctor în filosofie – estetică cu teza Filosofia artei în estetica lui Arthur Danto. Creația sa se manifestă în multiple direcții, exprimate în tehnici diferite: desen, gravură, pictură, colaj, obiect, lucrări parietale de mari dimensiuni, instalație. A deschis mai multe expoziții personale în spații muzeale și galerii de prestigiu atât în România și Republica Moldova cât și în state precum Austria, Italia, Franța, Israel, Germania. A participat la peste 500 de expoziții colective și proiecte de grup în România, Republica Moldova, Rusia, Europa Occidentală și de Est ,Canada, Israel, S.U.A. Lucrările sale se află în muzee de artă din România și în multe colecții particulare din lume. I-au fost decernate mai multe premii de importanță națională precum : Ordinul Cultural în grad de cavaler pentru întreaga activitate artistică, acordat sub egida Președinției României, Premiul național pentru grafică acordat de către Uniunea Artiștilor Plastici din România , Premiul național „Negruzzi” 2021 , Premiul Revistei Convorbiri Literare „Al. Tzigara – Samurcaș” 2023 pentru afirmarea în creația plastică. Din 1996 este inițiatorul și curatorul Saloanelor de artă „Erotica” și „Desenul” care au generat un puternic impact național. Începând cu luna octombrie 2022, o importantă selecție a operei sale este prezentă în expoziția permanentă din cadrul Muzeului Colecțiilor „Casa Sturdza” din Bârlad, alături de creația pictorului Corneliu Vasilescu.

Maria Bilașevschi
Maria Bilaşevschi este critic de artă şi curator din Iaşi, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Iași, lector universitar doctor secția Pedagogia Artelor Plastice și Decorative, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași. Coordonează proiecte culturale locale și naționale, inițiază colaborări cu galerii de artă naționale și internaționale pentru promovarea tinerilor artiști și semnează cronici în revistele de specialitate cu privire la fenomenul artistic actual. Este curator al singurului eveniment dedicat tinerilor artiști, Atelier 35, de peste 10 ani. Inițiază proiecte caritabile și participă în jurii naționale și internaționale. Parte din echipa proiectului Iasi, oras al pictorilor, Fonogramele memoriei, Art Code 1,2, 3 Reziliență dedicate cunoașterii patrimoniului cultural al orașului Iași. Parteneriate susținute cu Republica Moldova, schimburi de expoziții și specialiști în domeniul artelor vizuale.