Artist: Felix Aftene
Setup expoziție: arh. Mihai Birtu
Acces liber
2025
Aeroport Iași


„Cele Șapte Coline ale Iașului” reprezintă o punte între concret și poetic, între materie și spirit. În această expoziție, artistul nu redă doar formele vizuale ale naturii, ci transformă locul, conferindu-i o dimensiune sacră prin prezența umană.
O Transformare a Locului
Lucrările lui Felix Aftene ilustrează cum omul, prin actul creației, spiritualizează mediul înconjurător. Fiecare operă, fie pictată sau modelată, reflectă modul în care prezența umană insuflă locului o aură de sacralitate, transformând natura într-un templu al introspecției. Inspirat de ritmul natural al descompunerii și recompunerii solului, artistul construiește spațiul expozițional în straturi vizuale, fiecare „alveolă” devenind un cadru de meditație asupra relației dintre om și natură.
Design Expozițional
Arhitectul Mihai Birtu propune o organizare stratificată, unde fiecare nivel evidențiază relațiile subtile dintre elementele expuse. Prin detalii tehnice, dar și prin expresivitate poetică, spațiul devine un ansamblu integrat, dinamic și profund. Astfel, locul, preluat și reinterpretat prin sensibilitatea artistică, se transformă într-un spațiu ce poartă în sine ecoul spiritualității umane.
Amplasați la poarta de acces a orașului, lucrările lui Felix Aftene invită privitorii să descopere cum, prin artă, omul poate conferi unui spațiu obișnuit o dimensiune profundă, unde natura capătă o semnificație sacră și devine o punte între abstract și concret.
Felix Aftene
Artistul vizual FELIX AFTENE trăiește și lucrează în Iași, dar cu o activitate artistică susținută pe scena națională și internațională a artei contemporane. Practica sa artistică este extinsă pe varii medii – pictură, sculptură, pictură murală, noile media. În 1996 a absolvit ca șef de promoție Academia de Arte „George Enescu“ din Iași, secția Pictură murală, la clasa profesorului Dimitrie Gavrilean.
În 2016 a obținut doctoratul în domeniul Arte vizuale la Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ din Iași cu o lucrare dedicată artelor vizuale contemporane. În 1997 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Intre 2013 si 2023 este președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Iași. Între anii 1998 și 2022 profesează ca scenograf la TVR Iași. În perioada 1997-1998 a primit Bursa Uniunii Artiștilor Plastici România. În 1998 a câștigat concursul pentru realizarea picturii murale din sediul Direcției Generale a Finanțelor Publice Iași, cu lucrarea intitulată Babilon, 74 mp.
În 2008 a realizat o lucrare importantă pentru comunitate, Capsula timpului, un monument realizat din bronz, amplasat în fața Primăriei Municipiului Iași, la aniversarea a 600 de ani de la atestarea documentară a orașului. În 2016 i s-a acordat Premiul Național pentru Pictură al UAP din România.
În 2019 a amplasat în spațiul public cu un proiect intitulat Masa amintirilor. Situată în preajma vechii bucătării de vară de lângă bojdeuca lui Ion Creangă, lucrarea marchează trecerea a 100 de ani de la înființarea primului muzeu literar din România. În 2020 Primăria orașului Vaslui expune permanent în centrul orașului lucrarea Cronos, realizată în bronz.
În 2021 realizează în cadrul Muzeului Literaturii Romane din Iași instalația permanentă Rezervația îngerilor dedicată poetului Emil Brumaru. În 2023 curatoriază și realizează Galeria Artei Ieșene un proiect expozițional permanent în cadrul M.N.L.R. Iași care descrie întreaga evouție a școlii ieșene de arte vizuale. A primit peste 40 de premii și distincții pentru activitatea artistică pe plan național și internațional.
Este curator, coordonator și expozant în numeroase proiecte artistice de grup (mai mult de 200). În domeniul picturii este unul dintre cei mai activi artiști contemporani din România, cu peste 40 de expoziții personale în spații muzeale sau galerii de artă internaționale.
Lucrările sale se găsesc în muzee și colecții private din țară și din străinătate (Austria, SUA, Marea Britanie, Grecia, Germania, Elveția, Franța, Italia, Spania, Canada, Danemarca, Ungaria, Israel, Moldova etc.).
arh. Mihai Birtu
Mihai Birtu (n. 1998) este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, specializarea Arhitectură de Interior. Lucrarea sa de diplomă, cu temă socio-culturală, a fost publicată în cadrul Diploma Show, iar în 2024 a câștigat premiul Anualei de Arhitectură. În 2023, a fondat biroul de design atelier AUSTÉR, unde activează și în prezent, continuând să își exploreze valențele arhitecturale, îmbinând tehnici de storytelling vizual și dezagregarea ordinii într-o manieră atent aleasă.