

Creative Research Academy (CRA) este o platformă educațională inovatoare dedicată explorării creativității și cunoașterii. CRA oferă un spațiu flexibil și dinamic pentru profesioniști și creatori, reunind experți din industrii creative, mediul academic și artele aplicate. Interacțiunea se realizează prin două direcții distincte: Praxis – ateliere practice, unde participanții învață prin aplicare directă și „how to” și Mundis – prelegeri centrate pe dezbaterea ideilor, pe dialog și reflecție. Ne propunem să cultivăm idei, să dezvoltăm competențe și să facilităm conexiuni semnificative pentru lumea contemporană.
Lansare în cadrul RCW ’25.
Președintele Boardului

Bogdan Iacob
Bogdan Iacob este istoric de artă, specializat în istoria artei recente, văzută însă din perspectivă istorică, antropologică și sistemică largă. Formarea sa intelectuală include familiarizarea cu domeniile istoriei, istoriei artei, antropologiei culturale și studiului sistemelor complexe. Este profesor și conducător de doctorat la Universitatea de Artă și Design din Cluj, cu o experiență de 21 de ani în strădania de a servi studenților spre dezvoltarea lor intelectuală și profesională.
A curatoriat peste 50 de expoziții de artă contemporană, mai ales realizată de artiști români de generație tînără, dintre care unii sînt astăzi nume de referința ale lumii artistice contemporane, cum ar fi Marius Bercea, Mircea Suciu, Hortensia Mi Kafchin, Dumitru Gorzo, Ioan Sbârciu, Arantxa Etcheverria, Szilard Gaspar, Dan Măciucă, Norbert Filep, Pavel Grosu sau Szabolcs Veres. Expozițiile sale au inclus însă și artiști-reper pentru arta românească a ultimelor cinci decenii, cum ar fi Ștefan Bertalan, Florin Mitroi, Iulian Mereuță, Alexandru Antik, Yvonne Hasan sau Ion Bârlădeanu. Printre instituțiile care au găzduit expoziții create de el se numără Muzeul de Artă Cluj, Muzeul de Artă din Iași, Muzeul Brukenthal din Sibiu, muzeul MODEM din Debrecen, Galeria Mie Lefever din Gent, Galeria Sector 1 din București, Galeria Jecza din Timișoara. A coordonat programul de expoziții al Galeriei Casa Matei a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca și programul curatorial „Șoimii patriei”, dedicat artiștilor debutanți.
Creator și principal autor al blogului de critică de artă vizuală Iacob’s review, este de asemenea autor al mai multor cărți și studii despre arta contemporană, critica de artă și curatorie, printre care se numără volumele „Offline. Critical texts” și ”The Coat of Many Colors. Essentialism versus Constructivism in Recent Definitions of Art”.
Director de Program

Bogdan Suchar
Specialist în marketing strategic și management, cu 20 de ani de experiență în implementarea proiectelor de business. Este fondatorul Nobswell, un ecosistem inovator, prin care ajută companiile să implementeze planuri strategice de dezvoltare și să transforme ideile în acțiuni cu impact real. Bogdan este mentor în marketing, gândire critică aplicată și antreprenoriat la UAIC și Entrepreneurship Academy, unde sprijină dezvoltarea unei mentalități strategice, orientate spre soluții și rezultate. Urmează un doctorat în management, explorând impactul platformelor ludice asupra leadershipului și performanței în educația adulților. Își propune să aducă arta mai aproape de oameni, coordonând asociația Poarta spre Artă și implicându-se în proiecte culturale și educaționale.