Acces liber
11:00


Conferința CULTURA DIALOGULUI este organizată de Romanian Creative Week, având drept partener Universitatea „Al. I. Cuza” Iași – facultățile de Litere, de Filosofie și Științe Social-Politice, de Psihologie și Științe ale Educației, de Teologie Ortodoxă și de Teologie Romano-Catolică.
Scopul conferinței, care îi invită la o dezbatere provocatoare și interactivă pe studenții Universității „Al. I. Cuza”, are drept scop explorarea conceptului de dialog în spațiul public și identificarea reperelor esențiale pentru o comunicare autentică și constructivă.
CULTURA DIALOGULUI își propune să exploreze importanța și impactul dialogului public, într-un context social tot mai marcat de polarizare și discurs fragmentat. Evenimentul îi va avea ca invitați pe Vasile Bănescu, Alexandru Călinescu și Nicu Gavriluță, personalități cu o vastă experiență în domeniul comunicării, culturii și filosofiei.
INTRAREA ESTE LIBERĂ PENTRU STUDENȚII UNIVERSITĂȚII „AL. I. CUZA” IAȘI (în limita locurilor disponibile)
PARTENER: UNIVERSITATEA „AL. I. CUZA” IAȘI
Invitați

Vasile Bănescu
Teolog, eseist și publicist angajat în dezbateri publice pe teme religioase, culturale și sociale. Studii în Germania (Regensburg și Heidelberg), studii de doctorat în Litere la Universitatea din București. Consilier patriarhal și realizatorul emisiunii „Credință și Cultură” la Trinitas TV, timp de 15 ani. Purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, timp de 9 ani. Din 20 decembrie 2024, membru al Consiliului Național al Audiovizualului.
Printre volumele publicate: Imaginația speranței. Poteci către Dumnezeu (2018, semnat alături de prozatoarea, poeta și traducătoarea Monica Pillat), Homoreligiosus și simulacrele realității (2019, semnat alături de prof. univ. dr. Nicu Gavriluță), Valori Creștine și Patologii Sociale (2025, semnat alături de prof. univ. dr. Nicu Gavriluță”).

Alexandru Călinescu
Profesor emerit de Literatură Franceză la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, istoric, critic literar, publicist și scriitor. Înainte de Decembrie 1989, a făcut parte din grupul disident de la Iași. Ține rubrici permanente în Ziarul de Iași și în România literară, a colaborat la numeroase reviste, îndeosebi la Dilema veche și la Dilemateca. A fost, între 1991 și 1997, profesor la INALCO (Paris). În decursul anilor, Al. Călinescu a primit numeroase premii, distincții și decorații.
Printre volumele publicate: Anton Holban: Complexul lucidității (1972), Caragiale sau vârsta modernă a literaturii (1976), Perspective critice (1978), Biblioteci deschise (1987), Interstiții (1998), Adriana și Europa (2004), Proximități incomode (2006), O anume idee despre Franța (2011), Instantanee cu final deschis (2020), O lume care a luat-o razna (2023).
Cu o carieră academică impresionantă, prof. univ. dr. Alexandru Călinescu a contribuit semnificativ la promovarea culturii și literaturii române, fiind un susținător al dialogului cultural și al libertății de expresie.

Nicu Gravriluță
Profesor universitar doctor la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Sociolog, antropolog și eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A fost președinte și vicepreședinte al Societății Sociologilor din România.
În 2017 i s-au acordat Premiul pentru eseu al Uniunii Scriitorilor, Filiala Iași, și Premiul „Vasile Conta” al Academiei Române pentru volumul Mit, magie și manipulare politică.
Printre volumele publicate: Mentalități și ritualuri magico-religioase. Studii și eseuri de sociologie a sacrului (1998), Culianu, jocurile minții și lumile multidimensionale (2000), Antropologie socială și culturală (2009), Sociologia sportului. Teorii, metode, aplicații (coautor alături de Cristina Gavriluță, 2010), Sociologia religiilor. Credințe, ritualuri, ideologii (2013), Noile religii seculare. Corectitudinea politică, tehnologiile viitorului și transumanismul (2018) și De ce ne plac supereroii? Mitologia și simbolistica filmelor Marvel (2022), Secularizarea și Camuflările Sacrului (2025).

Cătălin Hopulele
Redactor-șef al publicației Ziarul de Iași. Cu o pregătire și o experiență vastă în jurnalism, Cătălin Hopulele a mai lucrat pentru Libertatea, Mediafax şi a colaborat cu proiecte independente precum Şcoala 9 şi Scena 9, dar şi cu publicaţiile HotNews sau Rise Project. A fost bursier al Departamentului de Stat al SUA.
Moderator

Ramona Ursu
Ramona Ursu, managerul de comunicare al Romanian Creative Week și curatorul Conferințelor Creativității din cadrul RCW, este jurnalistă și scriitoare, îndrăgostită iremediabil de presă, din 2001, și de creativitate, dintotdeauna.
A lucrat, pe rând, ca reporter la Evenimentul zilei, apoi a fost, pentru 9 ani, editor coordonator și redactor-șef adjunct în cadrul trustului Adevărul. În martie 2018, a fondat, alături de alți jurnaliști, Newsweek România, unde a fost senior editor, iar din 2020, a fost redactor-șef și publisher al publicației Ziare.com.
În 2022, a fondat platforma de opinii și interviuri SunMedia.ro, iar în februarie 2024, alături de mai mulți jurnaliști din țară și din Republica Moldova, a lansat cotidianul online de știri, reportaje și investigații MediaQuality.ro.
În 2021, a primit din partea Societății Timișoara Premiul „Oscar Berger”, pentru înalt profesionalism, spirit civic, pentru abordarea cu curaj și responsabilitate a unor teme majore din societatea românească și pentru promovarea unui spirit de eleganță și bună-credință jurnalistică”.
Între 2016 și 2019, Ramona a publicat patru cărți, trei dintre ele fiind editate de Humanitas.