17:00


O dezbatere captivantă despre puterea ideilor în spațiul democratic, susținută de doi dintre cei mai importanți intelectuali ai momentului – IOAN STANOMIR și RADU VANCU -, în cadrul Conferințelor Creativității, parte a Romanian Creative Week 2025.
Evenimentul va avea loc la Iași, în 14 mai 2025, de la ora 17.00 la ora 18.30, în Sala Teatru la Cub (Teatru Național „Vasile Alecsandri” Iași), oferind o perspectivă profundă asupra modului în care ideile modelează societatea, cultura și viața politică.
IOAN STANOMIR, eseist, profesor de Drept Constituțional și analist politic, este cunoscut pentru reflecțiile sale asupra istoriei și fragilității democrației.
RADU VANCU, poet, eseist și profesor universitar, este o voce importantă în spațiul public, implicat activ în apărarea valorilor democratice și a libertății de exprimare.
Împreună, cei doi invitați vor explora modul în care ideile influențează dialogul socio-politic și evoluția societății românești.
Vă așteptăm la o conversație deschisă, interactivă și stimulantă despre rolul gândirii critice și al libertății intelectuale în consolidarea democrației.
Invitați

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir este scriitor și profesor de Drept Constituțional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti
Printre volumele publicate se numără: O lume dispărută: Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (2004), Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga (2008), Sfinxul rus: Idei, identităţi şi obsesii (2015), Comunism inc. (alături de Angelo Mitchievici, 2016), Rusia, 1917: Soarele însângerat. Autocrație, revoluție și autoritarism (2017), La Centenar: Recitind secolul României Mari (2018). În 2018, a publicat la Editura Humanitas eseul Umbra Rusiei, în volumul colectiv Vin rușii! 5 perspective asupra unei vecinătăți primejdioase.

Radu Vancu
Radu Vancu, scriitor și profesor la Facultatea de Litere și Arte, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
Printre volumele publicate: Epistole pentru Camelia (2002), Sebastian în vis, Tracus Arte (2010), Amintiri pentru tatăl meu (2010), Elegie pentru uman. O critică a modernităţii poetice de la Pound la Cărtărescu (2016), Zodia Cancerului. Jurnal 2012-2015 (2017), Boala & Războiul. Jurnal 2020-2024 (2024). Selecţii din poemele lui Radu Vancu au fost traduse în engleză, germană, franceză, suedeză, spaniolă, italiană, flamandă, bulgară, sârbă, maghiară, turcă, greacă, rusă.
Moderator

Ramona Ursu
Ramona Ursu, managerul de comunicare al Romanian Creative Week și curatorul Conferințelor Creativității din cadrul RCW, este jurnalistă și scriitoare, îndrăgostită iremediabil de presă, din 2001, și de creativitate, dintotdeauna.
A lucrat, pe rând, ca reporter la Evenimentul zilei, apoi a fost, pentru 9 ani, editor coordonator și redactor-șef adjunct în cadrul trustului Adevărul. În martie 2018, a fondat, alături de alți jurnaliști, Newsweek România, unde a fost senior editor, iar din 2020, a fost redactor-șef și publisher al publicației Ziare.com.
În 2022, a fondat platforma de opinii și interviuri SunMedia.ro, iar în februarie 2024, alături de mai mulți jurnaliști din țară și din Republica Moldova, a lansat cotidianul online de știri, reportaje și investigații MediaQuality.ro.
În 2021, a primit din partea Societății Timișoara Premiul „Oscar Berger”, pentru înalt profesionalism, spirit civic, pentru abordarea cu curaj și responsabilitate a unor teme majore din societatea românească și pentru promovarea unui spirit de eleganță și bună-credință jurnalistică”.
Între 2016 și 2019, Ramona a publicat patru cărți, trei dintre ele fiind editate de Humanitas.