40

für papier und orchester

Emilian Pospaii — poet și ilustrator

Nicoleta Radu / Fabrik — tipograf

Acces liber

14–25.5
2025
Palatul Braunstein
Iași
für papier und orchester für papier und orchester

Expoziția für papier und orchester prezintă o documentare vizuală a proceselor de producție ale hârtiei și o demonstrație a potențialului acesteia ca obiect de artă. 

În cadrul acestui demers expozițional, aflat la intersecția practicilor de lucru ale artiștilor Emilian Pospaii și Nicoleta Radu, suportul tradițional — hârtia — își inversează rolul, devenind subiectul și materialul central al expunerii. Nu mai servește drept simplu mediu de transmitere a conținutului, ci devine obiect de studiu, exemplificare și contemplare.

Proiectul investighează caracteristicile fizice ale hârtiei: textura, volumul, densitatea, structura stratificată, precum și formele sale de organizare în etapele de producție industrială. Se expun materii prime și materiale, creându-se o instalație la intersecția dintre o cameră de conservare a hârtiei, un depozit și un spațiu de lucru, de experiment. 

În dialog, intervențiile grafice sunt concepute ca exerciții de transpunere: desenul este reprodus prin suprapunere de hârtie, utilizarea tradițională a printului fiind reconsiderată. Astfel, hârtia devine atât suport cât și mediu de expresie, rezultând lucrări în care stratificarea și textura sunt componente esențiale ale compoziției.

Se evidențiază fenomene optice precum efectul de „oglindire” sau dublare, provenite din etapele de producție — pliere, laminare, tăiere — prezentând procesele intermediare ca părți valide ale produsului finit.

Cromatica lucrărilor este rezultatul selecției nuanțelor naturale ale hârtiei, fără intervenții suplimentare rezultate din imprimare. Instrumentarul tipografic, reprezentat prin componente ale unor utilaje sau părți ale bancului de lucru este integrat vizual în unele lucrari, accentuând caracterul tehnic al demersului, contrapunct la sensibilitatea hârtiei.

Artiști

Nicoleta Radu

Nicoleta Radu

Profesează în domeniul tipografic din 1998 și este unul dintre fondatorii Fabrik — o tipografie multidisciplinară dedicată studierii și utilizării tehnicilor vechi în timpurile moderne, pentru ca acestea să-și dovedească relevanța și să nu se piardă iremediabil.

Cu un istoric de 25 de ani și o specializare în producția de publicații de artă și cărți-obiect, portofoliul Fabrik constituie cel mai longeviv și poate cel mai cursiv exercițiu-manifest pentru recuperarea statutului meseriei de tipograf și a importanței rolului său pentru educație și cultură.

Proiectele Fabrik au fost distinse la nivel național cu peste 30 de premii la concursurile de design de carte și international cu Honorary Appreciation la Best Book Design from all over the World — Leipzig 2015, pentru publicația „Cartea de vizită” realizată în colaborare cu studioul grafic „72 + 87”, o selecție la World Book Design, 2016 de către Printing Museum din Tokyo, precum si cu un Certificat de Excelență Tipografică, emis de TDC New York în 2020 pentru proiectul „RFLX”, dezvoltat împreună cu designerii Radu Manelici, Sebastian Anastasiei, Gabriel Barbu și programatorul Ioan Olteanu.

Emilian Pospaii

Emilian Pospaii

Emilian Pospaii s-a născut în Pucioasa, România, unde a dezvoltat un interes timpuriu pentru poezie și natură, observând îndeaproape proiectele familiei sale. A fost încurajat de cărțile protestante ale bunicii sale, de experimentele în caligrafie ale bunicului său și de afinitatea mamei sale pentru amenajarea spațiului. A studiat designul și strategiile vestimentare (Master 2011–2013) iar în prezent este doctorand al Universității Naționale de Arte din București.

Practica sa cuprinde poezia, editarea cărților cu grafică proprie, ilustrațiile în tuș, ceramica din lut decantat și tapiseriile, în timp ce instalațiile sale sunt adesea compuse atât din lucrări originale, cât și din obiecte reevaluate.