18

Hommage To Those Who Keep The Flame Alive | Mircea Cantor x DIOR

16–25.5
.2024
Baia Turcească
Hommage To Those Who Keep The Flame Alive | Mircea Cantor x DIOR Hommage To Those Who Keep The Flame Alive | Mircea Cantor x DIOR

Sunt mândru și onorat că am putut să îmi las amprenta pe geanta-simbol Lady Dior. Am transformat acest obiect al dorinței într-o adevărată opera de artă printr-o creație pe care am intitulat-o Grădina Raiului/Jardin du Paradis. 

Sursa de inspirație o reprezintă cojocul cohănesc, pe care îl poartă femeile din Vașcău, zona Bihorului, de unde provine bunica mea. Primul gând care îți vine-n minte când vezi broderia de pe acest cojoc este grădină, Grădina Raiului…

De altfel, motivul paradisului este foarte des întâlnit în compozițiile tradiționale românești, mai ales pe spate, purtat de femei. Cred că are legătură cu transmiterea ideii de frumos… Am simțit că, mai ales în vremurile în care trăim, avem nevoie de o grădină care să fie cât mai vizibilă față de dezastrul care se întâmplă în jurul nostru, fie că e politic, fie că e ecologic. Ca artist, am vrut să aduc această latură a frumosului, a sublimării, prin această broderie-grădină,  segmentată de funii  – un simbol arhetipal care leagă strâns oameni și lucruri deopotrivă, dar și un element recurent al creațiilor mele, simbolizând conexiunea, transmiterea și continuitatea. 

Dar, dincolo de frumusețea inerentă care radiază, am vrut să aduc un omagiu unui neam de artizani și meșteșugari care mențin flacăra vie prin intermediul unei reînnoiri permanente a ceea ce putem numi o tradiție și un savoir faire universal.

Artist

Mircea Cantor

Născut la Oradea în 1977 Mircea Cantor este considerat a fi unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani. Cantor realizează lucrări care se concentrează în jurul temelor istoriei culturale, memoriei și strămutării, în ton cu educația sa din România în timpul tranziției tumultoase de la socialismul de stat la democrația liberală. Mircea Cantor este laureat al Premiului Marcel Duchamp în 2011, acordat unui artist stabilit în Franța considerat a fi în avangarda practicii artistice contemporane.

Artist în căutarea poeziei vizuale, reflecției, meditației și a cărui practică polimorfă este inspirată din viața de zi cu zi, Cantor reușește, prin jocuri ingenioase de repetiție, ritm și simetrie, să creeze imagini poetice puternice lăsând o amprentă de neșters în minte.
 Mijloacele de exprimare ale lui Cantor sunt foarte diverse: video, sculptură, desen, animație, pictură și instalații.

Operele lui Mircea Cantor se află în prestigioase colecții publice și private de renume, cum ar fi Colecția Rennie, Vancouver, Canada; Centrul Pompidou, Paris, Franța; Muzeul de Artă Modernă (MoMA), New York, Statele Unite ale Americii; Museum Abteierg, Mönchengladbach, Germania; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid, Spania; Fondation Louis Vuitton, Paris, Franța; Magazine 3, Stockholm, Suedia; Kunsthaus Zürich, Zürich, Elveția; Philadelphia Museum of Art, Philadelphia, Statele Unite ale Americii; Hirshhorn Museum, Washington D. C., Statele Unite ale Americii; Walker Art Center, Minneapolis, Statele Unite ale Americii; Colecția Yvon Lambert, Avignon, Franța; Colecția Pinault, Franța; Castello di Rivoli, Torino, Italia.

În 2019 Mircea Cantor este decorat cu Ordinul de ofițer al Artelor și literelor în Franța și de asemenea in acelasian in România a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler.