28

MANIFEST OF NOW: Geologia posibilităților

Anetta Mona Chișa

Acces liber

14–25.5
2025
Piața Unirii
MANIFEST OF NOW: Geologia posibilităților MANIFEST OF NOW: Geologia posibilităților

Geologia posibilităților este o sculptură în formă de dom, care se integrează organic în peisajul urban. Domul poate fi traversat, funcționând ca un pasaj arhitectural ce oferă un sentiment de adăpost sau refugiu, invitând la pauze și interacțiuni sociale. Forma domului, regăsită în arhitectura tuturor culturilor și epocilor – de la iurtele nomade până la catedralele renascentiste – evocă o structură arhetipală a adăpostului uman, un ecou al arhitecturii universale.

Caracterul traversabil al domului face din această sculptură nu doar un obiect de contemplat, ci un spațiu de experimentat, un cadru pentru întâlniri neprogramate și reflecții colective asupra relației noastre cu mediul, tehnologia, resursele și potențialitățile ascunse în materialele considerate deșeuri. Astfel, sculptura poate fi interpretată ca un peisaj tehnologic fosilizat, în care infrastructura electrică și digitală devine parte dintr-o nouă „geologie” umană.

Materialitatea sculpturii – cablurile uzate întrețesute – transformă deșeurile provenite din infrastructura de comunicații și energie în componente structurale și estetice, ridicând întrebări despre ciclurile de consum, uzură și modul în care gestionăm resursele. Lucrarea face, de asemenea, referire la stratificarea temporală a acestor materiale, în care cablurile, odată elemente esențiale ale conectivității, sunt transformate într-un sediment al epocii digitale.

Artist

Anetta Mona Chişa

Anetta Mona Chişa

Anetta Mona Chişa este o artistă a cărei practică se extinde asupra instalației, video-ului, performance-ului și sculpturii, angajându-se profund în explorarea materialității și interdisciplinarității. Născută în România și stabilită la Praga, ea privește lumea printr-un filtru al atenției, căutând să experimenteze realitatea ca un flux continuu, mai degrabă decât ca un ansamblu de obiecte discrete guvernate de legi fizice. Lucrările sale investighează puterea, identitatea, munca, materialitatea, politica corporală și structurile socio-politice, demontând adesea narațiunile dominante și sistemele ierarhice. Fie că lucrează individual sau în colaborare, Chişa contestă perspectivele înrădăcinate, generând un discurs critic asupra relațiilor dintre materie, agenție și percepție. Pentru ea, arta nu este doar un mijloc de reprezentare, ci creează o comuniune cu lumea, facilitând salturi intuitive, viziuni alternative și o receptivitate la bogăția imprevizibilă a vieții.
Expozițiile sale solo și colaborative au fost prezentate în numeroase instituții, inclusiv Cukrarna Ljubljana, Kunsthalle Bratislava, Galeria Anca Poterașu din București, n.b.k. Berlin, GAK Bremen, Kunstraum NOe din Viena și Pavilionul României la cea de-a 54-a Bienală de la Veneția. De asemenea, a participat la expoziții de grup în instituții precum MuMoK Viena, Galeria Rudolfinum din Praga, Sprengel Museum Hannover, Art in General New York, Lunds Konsthall, Bozar Bruxelles, KINDL Berlin, MoCA Miami, MIGROS Museum Zürich, The Power Plant Toronto și Schirn Kunsthalle Frankfurt, precum și la Bienalele de la Taipei și Moscova, printre altele.

Producție

Thomas Fink

Thomas Fink

Thomas Fink, meșterul fierar care produce lucrarea Anettei Mona Chișa, s-a născut în sudul Germaniei, în 1990. După ce a învățat meșteșugul fierăriei în Germania, a străbătut Europa timp de cinci ani, ca și calfă călătoare, în final stabilindu-se la Sibiu. În satul Hosman, Sibiu, a preluat un atelier de fierărie tradițională, unde face obiecte funcționale, artistice și cuțite. Marea sa pasiune este utilizarea tehnicilor tradiționale în arta și designul contemporan.

IG: @transylvania_blacksmithing

Curator

Marlene Herberth

Marlene Herberth

Marlene Herberth este o artistă multidisciplinară, antropolog și arhivist al memoriei, a cărei muncă împletește poveștile cu textilele și hrana ca pretexte performative. Practica sa artistică creează o punte între înțelepciunea străveche și cultura contemporană, explorând asocierile afective care modelează memoria noastră colectivă. Prin proiectele sale, Marlene analizează modul în care tradițiile meșteșugărești pot aborda provocările societății moderne, oferind perspective alternative asupra sustenabilității, patrimoniului și identității.