35

Miron Schmückle / Cosmic Attractors

Acces liber

14.5–8.6
2025
Palatul Culturii, Muzeul de Artă Iași
Miron Schmückle / Cosmic Attractors Miron Schmückle / Cosmic Attractors

Expoziția personală “Cosmic Attractors” semnată de Miron Schmückle este o incursiune vizuală, profund poetică în eleganța a naturii botanice și deopotrivă în potențialul filosofal al florilor. De mai bine de două decenii, Schmückle desenează (pictează) flori, cu precizia unui miniaturist și atenția unui cercetător botanic. Dacă arta botanică oferă de obicei o reprezentare a realității, florile hiperrealiste din arta lui Miron Schmückle păstrează coordonatele realității în construcția unor lumi posibile, imaginate, plauzibile, aflate într-un dialog permanent cu istoria artei și natura botanică. Miron Schmückle a pornit explorarea din seria “Cosmic Attractors” în 2022, pentru expoziția personală “Flesh For Fantasy”, deschisă la Städel Museum (Frankfurt). Propunerea de regândire metafizică a florilor este decelată din filosofia naturalistului italian Emanuelle Coccia. Miron Schmückle elaborează lumi complexe prin repetarea obsesivă a motivelor florale.

Artist

Miron Schmückle

Miron Schmückle

Miron Schmückle (născut în 1966 la Sibiu) a crescut în România într-o familie germano-română în timpul dictaturii lui Ceaușescu. Ambii părinți au fost artiști și au predat artele plastice la școală. În 1988 a fugit în Germania prin Ungaria și în anii 1991-1996 a studiat la Universitatea de Arte Frumoase și Design din Kiel (Muthesius-Kunsthochschule), în clasele pentru ceramică la profesorul Johannes Gebhardt și pictură experimentală la profesoara Renate Anger. În anul 1994, ca student-invitat la Facultatea de Arte Plastice din Hamburg (HFBK), urmează clasa pentru performance la Marina Abramo- vić. După aceea, primește un lectorat la Academia de Teatru din Sankt Petersburg (Interstudio – Țarskoe Selo). În 1997 se mută în primul său atelier la Hamburg. Din 2008 locuiește și lucrează la Berlin. În 2016 obține doctoratul cu un studiu des- pre miniaturile de cabinet ale lui Joris Hoefnagel (1542–1600) la Institutul de Teorie a Artei al Universiții Muthesius de Arte Frumoase și Design din Kiel. Lucrările lui Miron Schmückle au fost prezentate în numeroase expoziții personale sau de grup din Germania sau din străinătate și se află în mai multe colecții de artă publice sau private.

Credit foto: Elliott Kreyenberg



Curatori

Valentina Iancu

Valentina Iancu

Valentina Iancu (b. 1985) este scriitoare cu studii de istoria artei și teoria imaginii. Practica sa este hibridă, bazată pe cercetare, împărțită între activități editoriale, educaționale, curatoriale sau de management și orientată spre solidaritate, activism, artă politică. După aproape un deceniu de activitate în cadrul Muzeului Național de Artă al României, unde s-a ocupat de îngrijirea patrimoniului de artă românească modernă și a semnată o serie de expoziții ample, Iancu a făcut un pas în afara mainstreamului scenei artistice, dedicandu-se în special cercetării practicilor feministe și queer al artei contemporane din Europa Centrală și de Est. Publică frecvent texte de istoria artei în diferite publicații, iar din 2011 scrie pentru Revista Arta. Până în prezent a semnat 4 monografii ale unor artiști contemporani, mai multe cataloage de expoziție și romanul “Brauner. Pictorul clarvăzător” apărut la editura Polirom în 2024.

Credit foto: George Roșu

Cristina Simion

Cristina Simion

Curatoarea și galerista Cristina Simion a conceput și organizat peste o sută de expoziții solo și de grup (în special ale artiștilor contemporani din Estul Europei, cei mai mulți din România), în Nürnberg, München, Berlin, Paris, Lisabona, Sintra, București, Ljubljana, Bruxelles, Chișinău, Bled, Brașov, Sibiu, Cluj, Iași, Timișoara, Suceava, Bayreuth, Smarje, Schmerikon. Cu un interes special în noua artă figurativă, a scris, editat și coordonat cataloage și albume de artă și a publicat numeroase articole. Din 2012, este stabilită la Nürnberg, Germania, unde conduce galeria Tiny Griffon Gallery. În 2019 și 2021, a fost co-curator al Bienalei Internaționale de Arte Vizuale Brașov. Cu un doctorat în managementul industriilor nestandardizate și peste două decenii de experiență anterioară carierei curatoriale – în management, jurnalism și comunicare, Cristina Simion a urmat si absolvit în 2018-2019 cursurile de Curatoriat Internațional organizate de NODE Center for Curatorial Studies Berlin, iar in 2022, cursurile de Managementul Colecțiilor de Artă (de asemenea, la NODE Center for Curatorial Studies Berlin) si de Introducere în Artă și Finanțe la Sotheby’s Institute of Art New York.

A conferențiat, mai ales pe teme legate de managementul artistic, la Civitella d’Agliano, Horasis Global Meeting , Facultatea de Arte si Design, Universitatea de Vest Timisoara, Universitatea Transilvania din Brașov. În 2022, a fost, prin Tiny Griffon Gallery, partener al proiectului internațional « Artists at Risk », rezidențe artistice pentru artiști ucraineni.