5

New Media District: Procese Afective

23–25.5
2025
Copou
New Media District: Procese Afective New Media District: Procese Afective

Starea de afect ne este cunoscută încă din primele momente ale vieții și este procesată pe întreaga sa durată. Într-un fel, toate bucuriile și neajunsurile noastre sunt profund ancorate în prezența mai intensă sau mai palidă a afectivității. Pe parcursul vieții, identificăm multiple valențe ale afectivității, care se manifestă în relațiile cu persoanele cu care interacționăm, cu obiecte sau în cadrul experiențelor senzoriale temporare. 

În cadrul New Media District 2025, conceptul curatorial se concentrează pe multiplele sensuri și interpretări ale stării de afect, unde trăiri precum iubirea și opusul acesteia construiesc o imagine generală asupra a ceea ce avem și a ceea ce ne lipsește. 

Artiștii invitați explorează prin proiectele propuse o formă a memoriei afectivității, cum ne definește emoția în relație cu raționamentul și ce realități generează acestea.

Procese Afective:

Artista Raluca Andreea Orlanschi construiește o serie de molecule ale afectivității, unde spectatorul poate colecta momente de solitudine și serenitate prin interacțiunea cu piesele amplasate în spațiul NMD.

Uneori, apropierea sau validarea față de semenii noștri poate reflecta în noi golurile afective de care nu suntem conștienți. Aceste dinamici sunt explorate în lucrarea interactivă Feelings a artistei Georgea Dura, unde afectivitatea devine o monedă de schimb. Aceeași preocupare o regăsim și în lucrarea VoiD a bursierului Robert Rusu, a cărei instalație sondează înțelegerea vidului interior ca un proces de pierdere a căldurii și a emoțiilor care ne fac umani. 

Nevoile noastre primare țin de apropiere și tactilitate, aspecte care devin preocupări pentru artista Larisa Natalia Danilov, prin proiectul ei „Love Box”, care evidențiază importanța atingerii și a conexiunii umane, într-o experiență sinestezică și reactivă. 

Momentele încărcate de experiențe afective sunt efemere, existând doar ca amintiri sau ca obiecte investite cu semnificații afective. Astfel, artistul Grafo propune publicului interacțiunea cu o casetă audio gigantică, pe care ascultătorii o pot derula pentru a revela poveștile sau experiențele afective ale noastre. Legătura cu obiectul însuși totodată creează o punte nostalgică către o formă tehnologică apusă, dar care, la rândul ei, este încărcată cu o memorie colectivă. Pe același filon, artistul Cătălin Marinescu, câștigătorul premiului de creativitate NMD2024, propune pentru această ediție explorarea poveștilor de dragoste dintre om și obiect, creând o instalație interactiv-performativă, o expresie a unui

stand de talcioc futuristic, unde obiectele tranzacționate devin elemente identitare, punând în discuție fragilitatea afectivității, și totodată raportarea la social media ca fenomen tranzacțional al individualității noastre.

Fragmentarea identității colective în identități singulare și viceversa poate constitui un barometru al propriilor dinamici sociale, un aspect tratat foarte inteligent și sensibil de către artistul Radu Martin. Lucrarea sa reconstituie, sub forma unei butaforii, un bloc vechi comunist, în care poveștile oamenilor și intimitățile lor emoționale se dezvăluie prin ferestre. Aceeași temă a identității fragmentate este abordată și de artistul Andrei Botnaru, a cărui lucrare propune construcția unei oglinzi digitale cu perspective simultane macro și micro, unde privitorul devine atât pixelul cât și imaginea de ansamblu.

Ce formă ar putea să aibă o emoție, având în vedere că emoția nu posedă caracteristici materiale? Senzația unui gând, ideile sau trăirile devin metoda prin care artistul Andrei Scânteie traduce afectivul într-o formă cubică, care captează astfel de manifestări ale emoției.

Obiectele devin artefacte ale memoriei personale, dar și ale memoriei colective, iar artistul Marian Mina Mihai este interesat de această formă de comunicare. Marian investighează forma comunicării verbale prin instalarea unui telefon clasic cu disc, și propune publicului un dialog atât cu obiectul, cât și cu voci ale trecutului, prezentului și viitorului. Cuvântul sonor poate veni cu propria încărcătură tonală empatică, unde mesajul este augmentat prin armonie sonoră și vibrație.

Sonoritatea și vizualitatea devin astfel principalele instrumente de decodificare a mostrelor de afectivitate, lucru surprins foarte sensibil și spectaculos de către artista Ioana Rusu, care arhivează în recipiente cu fluide reprezentări ale imaginilor generatoare de nostalgie. Imaginile sunt prinse în vârtejul acelor fluide, acționate manual de către privitor, așa cum memoria afectivă și nevoia acesteia sunt căutate obsesiv de către ființa noastră.

Structura unei frecvențe sau vibrații poate crea experiențe sinestezice în mentalul spectatorului, recontextualizând formele de percepție ale mediului cotidian. Artiștii Lucian Matei (Noieseloop), Denis Bolborea (Kablat), Tony Macbela și Anton Petruț caută forme ale interacțiunii umane în vibrații sonore sau luminiscente. Lucian Matei traduce într-o instalație de lumini dinamică, fluctuația afectivității în care gravităm cu toții, iar Anton Petruț concentrează în interiorul unui ochi percepția elementelor primare cu care suntem interconectați. Tony Macbela, prin lucrarea The Space Between Us, vorbește despre un proces de revelare care apare în momentul proximității umane, iar Denis Bolborea, prin happening-ul său interactiv, invită publicul la explorarea propriilor voci și sunete, în construcția unui performance live colectiv.

Totuși, ansamblurile mai abstracte și mai ambigue, au nevoie de o recodificare sau reinterpretare simbolică a simbolurilor perceptorilor. Artista Carina Burghelea aduce simbolul inimii în discuție ca element radiant al emoției umane, iar artistul Andrei Lazăr propune o fragmentare a organelor senzoriale (ochi, nas, urechi, gură) și reconfigurarea lor într-o explorare spațială și tactilă.

Ca în fiecare an, New Media District alocă o serie de burse unor studenți de la Universitatea Națională de Arte George Enescu, departamentul de Fotografie, Video și procesarea computerizată a imaginii, pentru realizarea unor teme de cercetare artistică și dezvoltarea proiectelor personale racordate la conceptul curatorial. Proiectele studenților Traian Isaila, Mengheris Monica, Cezara Pataliga, Andrei Popovici, Calin Ursutu, Danila Ioan Daniel investighează formele percepției realității imediate și dinamicele comunicării digitalizate, având ca scop reformularea raportărilor la modul în care noi interacționăm și consumăm propriile vise, frici sau curiozități într-un spațiu din ce în ce mai suprasaturat de informații fluctuante. Aceeași preocupare o putem regăsi și în lucrările artiștilor Radu Alexandru și Alex Silion, unde realitățile pe care aceștia le creează devin procese de simbioză între expresia umană și delirul tehnologic.

Formele afective pot fi traduse din multe perspective, fie că vorbim de cuvânt, obiect, vibrație, percepție, toate aceste elemente pe care noi le aducem în combustia noastră interioară, dar care toate au la bază o nevoie de apropiere, de conexiune. Mișcarea corpului este o formă de afectivitate către noi înșine, un gest afectiv în care spectatorul își explorează propria prezență. Performance-ul Bad Mama, gândit de coregrafa Valentina de Piante, Alexandros Raptis, Denis Bolborea, aduce în fața publicului o experiență viscerală a propriului corp și explorarea mentalului în raport cu acesta. Focalizarea către forme de expresie corporală în raport cu input-ul tehnologic este explorată și de coregrafii Alice Veliche și Radu Alexandru, acompaniați de arhitecta Ana Călinescu, care împreună construiesc un cub al mișcării, un fragment condensat al distanțării și al apropierii într-un spatiu comun.

Totodată, New Media District susține în fiecare an mișcarea artistică new media din Iași, și anume atelierele de creație New Media Jam, fondate și susținute de artiștii Dromp și Graffo. Echipele de la NMJ 1 (Ilinca Popescu, Lavinia Roman, Dragoș Silion), NMJ 2 (Anton Petrut, Marius Brăsoveanu) și NMJ 3 (Ioana Rusu, Mihaela Lungu, Florin Nichifiriuc) vor participa cu trei proiecte inovatoare în ediția de anul acesta.Pe lângă implicarea comunității în procesul expozițional, NMD își propune să evolueze ca platformă interdisciplinară și prin implicarea instituțiilor de învățământ de profil din țară. În ediția de anul acesta, sunt invitate și proiecte ale studenților de la Centru Cinetic / UNATC, București (Andrada Baleanu, Alexu Manolache, Tony Deaibe, Orsi Rend, Mara Olaru, Lorena Cocora).

Artiști

Denis Bolborea

Denis Bolborea

Denis Bolborea este un artist multidisciplinar – performer, coregraf, muzician și sound designer – a cărui practică se desfășoară la intersecția dintre dans, voce și tehnologie. Îmbinând tehnici de dans contemporan cu influențe din dansul urban și o explorare continuă a relației dintre corp și voce, Denis creează universuri performative în care limbajele se amestecă și se potențează reciproc.

În paralel cu activitatea sa coregrafică, Denis se dezvoltă ca solist vocal și beatboxer, explorând live looping-ul și manipularea digitală a vocii prin proiectul său independent, KABLAT. Acest proiect propune concerte participative în care muzica este creată în timp real prin intervenții vocale, echipamente electronice interactive și efecte sonore, aducând publicul în postura de co-creator.
Din 2016, Denis este co-fondator al Indie Box, alături de Alexandra Bălășoiu, un spațiu de dezvoltare pentru proiecte transdisciplinare precum Ear to Bucharest, Earsight, Danstopic, Singing Bodies Trilogy și Mindmoving. De-a lungul a 10 ani, a fost membru al grupului a cappella Blue Noise, alături de care a participat la numeroase festivaluri de jazz și a colaborat cu artiști de renume precum Răzvan Suma, Adrian Despot și Damian Drăghici.
Marsdelux este cel mai recent proiect al lui Denis, în colaborare cu Marina Arsene și Lucas Contreras. Trio-ul explorează granițele dintre jazz, improvizație și muzică electronică, având deja apariții pe scene importante precum Green Hours și JAZZx Festival.
În performance-urile sale sunetele produse 100% live, provenite dintr-o singură voce, sunt trecute prin efecte și loop station, construind straturi sonore complexe. Denis Bolborea invită publicul într-o călătorie muzicală și senzorială, în care experimentul și joaca devin instrumente esențiale de creație și conexiune.

Andrei Botnaru

Andrei Botnaru

Andrei Botnaru este un artist vizual care lucrează cu fotografia, video, tehnologia interactivă și performativitatea în zona teatrală. Experiența sa trece granițele dintre proiecția și redarea conținutului, crearea de imagini și manipularea lor. Acest lucru necesită cunoștințe tehnice echilibrate cu abilități de proiectare și o abordare creativă de soluționare a problemelor. Artistul și-a dezvoltat serviciile lucrând în industriile creative. Acesta înțelege cum se raportează proiecția la fotografie sau modul în care redarea video în direct se referă la metodele de post-producție video. Înțelege acționarea și rezoluția, ritmurile cadrelor și estetica, expunerea și luminozitatea suprafeței. Practica sa artistică pune accent pe experiența senzorială prin accesarea nu doar la senzațiile și percepțiile noastre, ci și la cunoștințele și înțelegerea noastră despre cum funcționează lumea. Acestea sunt `specialisme` în diferite domenii, dar pentru artist toate sunt integrate în modul în care lucrează. Andrei a absolvit cursurile facultății de Arte Vizuale fiind în prezent doctorand la Universitatea de Arte George Enescu Iași.

https://www.instagram.com/a_botnaru/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100000626826826

Carina-Teodora Burghelea

Carina-Teodora Burghelea

Carina este o artistă vizuală din Iași, absolventă a Universității de Arte „George Enescu”, ale cărei lucrări explorează dinamica dintre individ și societate printr-o perspectivă analitică și introspectivă. Pentru ea subiectele de natură socială reprezintă baza de structurare a fiecărui proiect, urmărind să studieze interacțiunile, tensiunile și fragilitățile umane, evidențiind dimensiunea colectivă, cât și pe cea personală a existenței. Proiectele personale se extind pe ramura fotografiei, dar și pe cea video, devenind reflecții sensibile asupra identității, emoției și relației dintre spațiul personal și cel public, oferind privitorului libertate de interpretare.

Ana Călinescu

Ana Călinescu

Ana Călinescu este arhitectă. A urmat cursurile Facultății de Arhitectură G.M. Cantacuzino din Iași și a École Nationale Supérieure d’Architecture et de Paysage din Lille, iar în prezent face parte din echipa Studio aPunct, unde creează arhitectură și design pentru și cu drag de oameni. Îi place să împletească ideile creative și simțul practic în ramificări precum instalații arhitecturale, experimentări scenografice, ateliere de arhitectură și meșteșuguri, rezidențe și cercetări artistice în sfera artelor spectacolului.

Ioan Daniel Dănilă

Ioan Daniel Dănilă

Ioan Daniel Dănilă este un pasionat al artei vizuale și al designului, cu o viziune amplă asupra mediului fotografic și a segmentului audio-vizual. Născut pe data de 22 februarie 1997, Dănilă este în prezent un student în anul III la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași, specializat în Fotografie, Video și Procesare Computerizată a Imaginii.

Încă de la începutul său în universitate Daniel și-a propus să exploreze cu curiozitate și pasiune fiecare aspect al domeniului său de studiu. Deși a ales inițial această facultate cu gândul de a se concentra pe fotografie, descoperirea pasiunii sale pentru segmentul audio și video i-a deschis noi orizonturi și i-a redirecționat direcția de explorare.
Pe parcursul anilor de facultate, Daniel și-a dedicat eforturile pentru a-și perfecționa abilitățile și cunoștințele în domeniul audio-vizual. În prezent, Dănilă își propune să experimenteze în continuare cu mediul video, dorind să-și îmbunătățească abilitățile de storytelling și să descopere oportunitățile pe care le oferă acest domeniu creativ.

Cu o pasiune neobosită pentru artă și creativitate, Dănilă Ioan Daniel este determinat să-și construiască un viitor în care să își pună amprenta în lumea audio-vizuală, să inspire și să surprindă prin lucrările sale inovatoare și captivante.

Larissa Natalia Danilov

Larissa Natalia Danilov

Larissa Natalia Danilov, cunoscută sub numele de LOV, este o artistă multidisciplinară din România, activând în domeniul artei multimedia și al performance-ului în orașe precum Bruxelles, București, Cluj și Iași.

Munca sa explorează conexiunile intime între artist și privitor, creând experiențe imersive și interactive. Sub alter ego-ul LOV, Larissa își propune să stabilească o legătură autentică între ea și privitor, provocând o reacție sensibilă prin stimulii vizuali, sonori și tactili.

Abordarea sa este scenografică, încurajând publicul să se implice activ în experiență, mai degrabă decât să fie doar un observator. Mişcarea artistică a Larissei se bazează pe un intens contact vizual și fizic cu mediile sale, aducându-le într-o dimensiune palpabilă.
Larissa face parte din grupul artistic Five o Shock, un colectiv de artiști care activează în diferite medii, lucrând împreună pentru a depăși limite și a provoca publicul prin proiecte care pun sub semnul întrebării conventionalul. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România din 2018 și absolventă a Universității de Artă „George Enescu” din Iași, unde a obținut licența în grafică publicitară și un master în foto-video.

Welcome

Instagram:
https://www.instagram.com/danilove.s/

Facebook:
https://www.facebook.com/larrsia.danilov/

Dr0mp

Dr0mp

Dr0mp este un artist multimedia din Iași, România, a cărui călătorie a început în design înainte de a se aventura în animație, arta VJ și media nouă. Specializându-se în instalații interactive, Dr0mp explorează fuziunea dintre interactivitate și mijloacele audiovizuale. Cu apariții la evenimente precum Romanian Creative Week și expoziții colaborative, lucrările lui explorează relația dinamică între interacțiune și feedback, oferind privitorilor experiențe captivante cu profunzime și rezonanță. Este, de asemenea, inițiatorul New Media Jam, o competiție dedicată artiștilor, programatorilor și pasionaților de domeniul new media.

https://www.instagram.com/dro0mp/

https://www.facebook.com/dr0mp

Georgea Dura

Georgea Dura

Georgea Dura este artist plastic/ sculptor din Iași. În 2008 a absolvit cursurile Facultății de Artă Plastică și Design din cadrul Universității Naționale de Artă, George Enescu, fiind, in 2011, absolventă a cursurilor de master din cadrul aceleiași facultăți. Pe scena artistică e activă încă din 2005, participând la diverse expoziții, festivaluri și evenimente culturale precum Afterhills, Rocanotherworld, Street Delivery, Romanian Creative Week sau St.art Festival Bucharest.

Grafo

Grafo

După absolvirea studiilor sale de design vizual în România și Marea Britanie, Dragoș Păvăloi (cunoscut și ca Grafo) a început să creeze artă tradițională și new media, reflectând și explorând estetica vizuală urbană și artefactele tehnologice ale secolului al XX-lea.

Decodificând semiotica elementelor tehnologice precum cea a antenelor, turnurilor de emisie și a altor linii de telecomunicații, printr-o cercetare științifică la Universitatea din Staffordshire, Dragoș a dezvoltat o fascinație profundă pentru aceste structuri omniprezente.Arta lui Dragoș își propune să contempleze asupra rolului invizibil pe care tehnologia il joacă în societatea noastră contemporana..
Lucrările sale se concentrează pe dimensiunea, scala, monotonie și materialitatea „sculpturilor industriale” ascunse în văzul tuturor și pe infrastructurile moderne de comunicații și impactul lor posibil asupra ființelor umane.

Grafo folosește o abordare cross-media pentru a prezenta caracteristicile culturii tehnologice care împuternicesc o societate super-conectată.

Cătălin Marinescu

Cătălin Marinescu

Cătălin Marinescu, originar din Iași, România, este un artist vizual în domeniul artelor vizuale, cu formare academică la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, unde acum urmează și studii doctorale. Practica sa artistică explorează intersecțiile dintre spațiul artistic neconvențional și practicile fotografice contemporane, integrând fotografia, arta performativă și instalații multimedia pentru a analiza cum se îmbină artele tradiționale cu noile tehnologii.

Activ în comunitatea artistică și academică, Cătălin este o prezență constantă în evenimentele culturale de profil, participând la diverse expoziții și festivaluri de artă vizuală atât la nivel național, cât și internațional. Remarcându-se la ultima ediție a Romanian Creative Week prin câștigarea premiului juriului cu lucrarea „Punctum”, el caută să creeze conexiuni între experiențele personale și cele universale, invitând publicul să participe la o călătorie vizuală. În fiecare creație, Cătălin își propune să transmită concepte profunde, stimulând dialogul interior și exterior despre realitățile și posibilitățile infinite ale lumii noastre.

Radu Marțin

Radu Marțin

Radu Marțin este un artist vizual din Iaşi interesat de mediul video, tehnologie generativă şi performativitate în zona new media.
O parte din practica sa artistică este axată pe studiul psihicului uman în relație cu tehnologia, urmărind să dezvolte noi expresii vizuale care operează cu percepția artistică.
Absolvent al Facultății de Arte Vizuale şi Design, specializarea Fotografie şi Artă video, unde a participat la numeroase expoziții de grup.

În anul 2021 se alătură grupului de artişti Edge Mapping, colaborând la proiecte precum: Ship of fools, Fluid Memory, colaborând, în același timp, la nivel național și internațional, cu diferite teatre, iar în cadrul Romanian Creative Week expune încă din 2021, fiind o prezență constantă.
Radu Marțin a colaborat ca VJ la evenimente precum: Cathedral, New Music Oasis, Rocanotherworld, Classix Festival, 174, Dubla, Charlie, Cubik, TechnoWall etc.

În prezent Radu este doctorand al Facultății de Arte Vizuale şi Design, Iași.

Marian Mihai

Marian Mihai

Marian Mihai a absolvit Facultatea de Arte Vizuale și Design, dar și secția matematică-Informatică în liceu. Este pasionat de artă, dar și de tot ceea ce înseamnă știință și tehnică, iar practica sa artistică încearcă să exploreze zona de confluență dintre aceste două domenii, aparent incompatibile, dar care se pot extinde reciproc.

Lazar.imaginar

Lazar.imaginar

Lazar.imaginar (n. 1994) este designer de experiență și profesor la Facultatea de Arte Vizuale și Design, specializarea Design. Lucrările sale explorează intersecția dintre design, artă și tehnologie prin interacțiune gestuală, investigând senzorialitatea ca un ansamblu de simțuri artificiale. Instalațiile sale propun o comunicare fluidă și organică între spectator, perceput ca utilizator, și instalația, privită ca produs. În acest ecosistem hibrid, interfața devine un element esențial, un spațiu de traducere și contopire între fizicalitate și digital.

Noiseloop

Noiseloop

Zgomotul sau lipsa semnalului: un disconfort pentru mulți, o șansă pentru alții. Un concept offline: deconectarea de la virtualul singular și alăturarea cu tehnologia prin evenimente implicate social.
Escape the loop, embrace the #noiseloop.

Specializat în new media și teatru, arte digitale interactive și future storytelling, video projection mapping și instalații interactive, design multimedia și programare audio-vizuală, producție de trailere cinematografice și motion graphics.

Raluca Andreea Orlanschi

Raluca Andreea Orlanschi

Raluca Andreea Orlanschi (n. 2002, Iași, România) este artist vizual și designer multidisciplinar. Absolventă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași, Raluca și-a descoperit limbajul artistic încă din copilărie, experimentând inițial cu forme și culori. Ceea ce a început ca un joc cu nuanțele vibrante a evoluat treptat spre contrastele alb-negru, descoperind mai târziu magia fotografiei pe film, a celei digitale, a schițelor spontane și a videografiei. Fascinația pentru aceste medii s-a transformat într-o căutare constantă a echilibrului dintre ele, îmbinându-le pentru a da naștere unor povești vizuale pline de emoție și expresivitate.
Plecată din țară de la o vârstă fragedă, și-a petrecut trei ani explorând străinătatea, căutându-și locul într-o lume unde arta nu este doar o expresie, ci un limbaj universal. Această căutare a condus-o spre visul ei: să studieze arta într-un mediu care îi permite să experimenteze și să își extindă orizonturile creative, la Malmö University, Suedia, unde își continuă explorarea artistică printr-o fuziune între digital, vizual și senzorial.
Pentru Raluca, arta este mai mult decât o formă de exprimare – este o punte între oameni, un spațiu comun unde emoțiile se întâlnesc, diferite dar complementare, formând un întreg. Prin culoare, alb și negru, lumină și umbră, forme neregulate și sunete care traduc ceea ce cuvintele nu pot rosti, Raluca transmite bucăți din ea, invitând publicul să le descopere și să le simtă în propriul mod. Procesul său artistic este unul organic, fiecare etapă construindu-se peste cealaltă, în final, la îmbinarea lor într-o formă de artă unitară și profundă.
Arta nu este doar un mijloc de comunicare pentru ea, ci un element esențial al existenței sale.

Anton Petruț

Anton Petruț

Anton Petruț este pasionat încă de când se știe de fotografie. Deși drumul său profesional i-a purtat pașii mai întâi către domeniile tehnice, absolvent al Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” Iași și a Liceului de Informatică “Grigore Moisil” Iași, în prezent coordonează studioul dedicat fotografiei de iris – EYESSENCE.

Practica sa artistică, ghidată de motto-ul “Soul Revealing Photography”, își propune să-i oprească pe oameni pentru un moment și să-i poarte într-o călătorie către sine, în universul fascinant al ochilor lor.

Valentina De Piante

Valentina De Piante

Valentina De Piante este lector la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale din București, este doctor în artele performative, coordonator de proiecte, coregraf, performer și practician al metodei Feldenkrais®.
Din 2020 este membru fondator al grupului Areal și al asociației Viu Grai.

Din 2017 lucrează intensiv cu Alexandra Bălășoiu – Indie Box – în crearea de performance-uri și lucrări duraționale, de rezidențe de cercetare și rezidențe în școli, de laboratoare și co-creații, cum ar fi: Moving [M]others, Bad Mamma ( Singing Bodies’s Trilogy), Earsight, H.e.a.rt-Humans Embodying Art,.
Coregrafa caută formate noi care îmbină lucrul, experiența și în mod participativ abordează teme interdisciplinare, în echipe mixte de creație. În 2021 creează cu colectivul Areal spectacolul În căutarea corpului pierdut, în 2024 este coregraf coordonator al proiectului Roots (Areal) și coregraf împreună cu fiica ei, Silvia Niculae, ca artist vizual în cadrul proiectului intergenerațional Pina. În același an lucrează la proiectul incluziv Valențele Atingerii (EntuziArt), la Corp. Cunoaștere. Simțire (Noi Ne-Recreăm), la Somatic Freaks (Art No More). A făcut parte din proiectul DancebrainRehab – un program de formare Erasmus+, sub direcția doctoriței Hanna Poikonen în care studiile neuroștiinței se împletesc cu noi metodologii ale dansului dedicate grupurilor fragile.

Coregrafiile ei au fost prezentate la Explore Festival, la Centrul Național al Dansului din București, la Trois-C L din Luxemburg, la Festivalul ImPuls Tanz, în muzee, în spații urbane și în natură. Valentina ține conferințe și ateliere îmbogățite de o practică corporală la Areal, Wasp Studios, în proiectul european DanceBrainRehab, Teaching The Teachers, în Centrul Cinetic, la Universitățile din Cluj, Iași și Târgu Mureș. De asemenea, este profesor invitat în cadrul proiectelor Erasmus+ (Teachers for Swans). Colaborează cu Academia CNDB de dans și performance, cu Arhipera – Architectura la Limita, cu Noi Ne-Recreăm, cu Graphis 122.
În 2016 a fost selectată că fiind una dintre cei [8:tension] coregrafi din ImPulse Tanz. În 2019 a primit premiul CNDB din partea Centrului Național al Dansului, premiul fiindu-i dat de către profesorul emerit Raluca Ianegic, prin grupul ‘Descentrat’. În 2020 a primit premiul CNDB ca artist independent. În 2021 a publicat în cadrul centrului de excelență europeană al UNATC-ului prima sa carte: Corpul Cunoscător.

În prezent este co-director artistic al proiectului Areal multianual C.R.E.S.C.- rețea de creație, educație, sănătate și cercetare, proiect co-finanțat de AFCN.

Ioana Rusu

Ioana Rusu

Ioana Rusu este o artistă vizuală din Iași. Practica ei este experimentală și s-a dezvoltat pe baza colajului și a post-fotografiei. Fragmentările și recontextualizările se transformă în elemente specifice care migrează spre mediul video sau instalație. Mintea umană și tot ceea ce implică ea, realul și imaginarul, memoria și impermanența, au devenit subiecte prin care își construiește narațiunea. Un alt aspect al abordării ei este evidențierea experiențelor personale și plasarea lor într-un context social mai larg.
Participă la numeroase expoziții colective și la proiecte pentru artiști emergenți precum Acasă la Hundorf, Accelerator Mentorat, Diploma Show, Romanian Creative Week sau Culture Moves Europe.
În cadrul ediției din acest an Ioana este și membra echipei The thing, câștigătoarea ediției de anul trecut de la New Media Jam.

Alexandru Radu

Alexandru Radu

Alexandru Radu, coregraf și performer, manifestă un interes constant pentru experiment, fiind permanent în căutarea experiențelor noi, al cărui proces de lucru este intens și creativ. Spectacolele care îi poartă semnătura abordează tematici coregrafice diverse și provocatoare. Printre acestea se numără DIE(T), RED LINE, Quantum Bodies, Micul Prinț, Spațiu-Suflet-Secundă și KARNAL. În 2023, la cea de-a opta ediție a festivalului D-Butan-T, RED LINE a câștigat premiul special oferit de Linotip – Centrul Coregrafic Independent.
De asemenea, Radu a colaborat cu regizori pentru a coregrafia spectacole de teatru precum: Silent Cehov – Octavian Jighirgiu, Trei piese triste – Radu Afrim, Teorema maimuțelor infinite, și IVAN – Antonella Cornici. Radu și-a finalizat studiile de licență în anul 2020, la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Teatru, secția Coregrafie, iar doi ani mai târziu își va finaliza studiile de master în cadrul aceleiași instituții de învățământ, secția Artele Spectacolului Teatral. În prezent este coregraf freelancer și doctorand în cadrul „Școlii Doctorale de Teatru” a aceleiași Universități.

Alexandros Raptis

Alexandros Raptis

Născut în 1989 în Grecia, Alex Raptis lucrează în domeniul artelor spectacolului. Principalele sale arii de interes sunt regia de teatru, lighting design-ul și compoziția muzicală. Licența în Artele Spectacolului a obținut-o la UNATC “I.L.Caragiale” în 2012, iar apoi a urmat Masteratul de Sound & Light Design din cadrul aceleiași universități. Din anul 2014, creează lighting design-ul sau muzica pentru performance-uri, concerte de jazz și teatru. Cel mai recent spectacol regizat este Străinul (după Invocarea Farmecului de Y. Mavritsakis) la POINT. Cel mai noi proiecte pentru care a semnat designul de lumini se numesc DON QUIJOTE (r. Baczó Tünde) produs de Teatrul Nottara din București, KOMOREBI si BESTIAR, produse de Vanner Collective și găzduite de Teatrul Național București și Teatrul Metropolis.
Locuiește și lucrează în România, dar se implică și în proiecte și turnee în alte țări. Face muzică electronică și este toboșar în diverse spectacole. In prezent, lucrează la cateva instalații interactive, incercand sa îmbine pasiunea pentru tehnologie și senzori cu designul de sunet și lumini. Cea mai recentă instalație audio-vizuala se numește Tree of Light și a fost concepută în cadrul Romanian Creative Week 2024.

Andrei Cristian Scîntei

Andrei Cristian Scîntei

Andrei Cristian Scîntei este artist vizual din Iași, specializat în mediul video și film. Practica sa se bazează pe experimente artistice prin intermediul luminii non convenționale. A absolvit Facultatea de Arte Vizuale și Design, specializarea Fotografie, Video și Procesarea Computerizată a Imaginii, în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, unde în prezent își continuă studiile de master pe specializarea Fotografie și Artă Video.

Dragoș Silion

Dragoș Silion

În calitate de Dezvoltator Creativ XR, Dragos Silion este implicat în diferite proiecte din domenii precum cel artistic, turistic și educațional prin intermediul echipei ColorfulCoding și aplicației ArtLink.
Expertiza sa acoperă dezvoltarea web și mobilă, până la Oculus Quest, Microsoft HoloLens, și mai recent, Apple VisionPro. În afara orelor de muncă, îi place să împărtășească cunoștințele prin intermediul internetului, conferințelor și laboratoarelor ținute la Facultatea de Informatică.

În 2024 Dragos Silion a facut parte din echipa Chill Pill, echipa câștigătoare a primului New Media Jam (2023), proiectul câștigător fiind selectat să participe în New Media District 2024. Anul acesta Dragos e prezent în New Media District atât cu lucrarea dezvoltată alături de artistul vizual Dr0mp, cât și parte a uneia din cele trei echipe câștigătoare New Media Jam 2024.

Alice Veliche

Alice Veliche

Alice Veliche, coregraf și performer, se caracterizează ca fiind o fire energică și creativă. Alice abordează teme diverse în producțiile sale, fiind un creator care aleargă după noi provocări. Printre spectacolele care îi poartă semnătura se numără: RED LINE, Quantum Bodies, Azilul, FeMALE, Micul Prinț și Spațiu-Suflet-Secundă. În anul 2022 a realizat coregrafia celei de-a 30-a ediții a Galei UNITER, iar în 2023, la cea de-a VIII-a ediție a festivalului D-Butan-T, RED LINE a câștigat premiul special oferit de Linotip – Centrul Coregrafic Independent.

Pentru că adaptabilitatea o caracterizează, aceasta a colaborat cu mai mulți regizori din țară în realizarea coregrafiilor unor spectacole de teatru precum: Pădurea Asumaților – Andrei Măjeri, Zi de bucurie – Radu Afrim, Antologia dispariției – Radu Afrim, Masaj – Radu Afrim, Lysistrata, dragostea mea – Zalán Zakariás. Alice a încheiat studiile de licență în anul 2020, la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Teatru, Secția Coregrafie, urmând ca doi ani mai târziu să finalizeze studiile masterale în aceeași instituție de învățământ, secția Artele Spectacolului Teatral. În prezent este coregrafă independentă și doctorandă în cadrul „Școlii Doctorale de Teatru” din aceeași Universitate.

Bursa The Creative

Traian Isaila

Traian Isaila

Traian Isaila este un artist vizual ce îşi dezvoltă pregătirea academică în domeniul artelor, aflându-se în ultimul an de studii la Facultatea de Arte Vizuale şi Design din cadrul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi. În paralel, îşi valorifică formarea umanistă – fiind licenţiat în Drept la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi şi avocat în cadrul Baroului Bucureşti – pentru a crea o abordare unică, în care puterea argumentului se împleteşte cu forţa expresivă a fotografiei şi videografiei.

Prin lucrările sale, Traian Isaila oferă publicului o perspectivă inedită asupra realităţii, reuşind să împletească rigorile logicii cu libertatea vizuală specifică artelor. Fiecare proiect devine o invitaţie la reflecţie, la redescoperirea emoţiilor şi la deschiderea spre complexitatea lumii contemporane.

Practica sa artistică explorează în profunzime relaţia dintre idee şi imagine, realizând o sinteză convingătoare între substanţă şi formă, menită să provoace şi să inspire.

În centrul demersului său se află dorinţa de a aduce în prim-plan nu doar spectaculozitatea estetică, ci şi funcţia critică a artei, prin care aceasta poate dezvălui concepte subtile sau aspecte sociale mai puţin vizibile.

Îmbinarea fotografiei şi videografiei cu un discurs bine articulat este modalitatea prin care artistul transcende limitele convenţionale, propunându-le privitorilor o experienţă vizuală şi intelectuală în egală măsură.

Traian Isaila se concentrează pe rafinarea tehnicilor şi pe aprofundarea experimentelor care pun în evidenţă atât detaliile subtile din cotidian, cât şi temele mari ale contemporaneităţii. Lucrările sale reprezintă o chemare la dialog, invitând publicul să se implice afectiv şi raţional în procesul de descifrare a realităţii, conturând astfel un spaţiu în care estetica şi analiza profundă se pot întâlni în mod armonios.

Cezara Pâțâligă

Cezara Pâțâligă

Cezara Pâțâligă este o artistă vizuală din Iași, România, în prezent studentă la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, specializarea Fotografie – video, procesarea computerizată a imaginii. Practica sa artistică se concentrează pe explorarea emoțiilor și experiențelor umane prin multiple medii artistice, construind percepția prin intermediul celor cinci simțuri ale omului.

Lucrările sale sunt adesea descrise ca fiind poetice și introspective, oferind o experiență vizuală ce invită la reflecție. Cezara consideră că arta este un mijloc puternic de exprimare a sentimentelor și trăirilor umane și își dorește ca lucrările sale să dispună de o cheie de citire accesibilă unui public larg, permițând astfel fiecărui spectator să experimenteze tema generală, ancorată într-o istorie colectivă, într-o manieră personală și individualizată.

Monica Mengheriș

Monica Mengheriș

Monica Mengheriș este o artistă din Iași, România, în prezent studentă la Universitatea de Arte „George Enescu”, specializarea Fotografie, video, procesarea computerizată a imaginii. Pasionată de fotografie și video art, practica sa artistică se concentrează pe cercetarea timpului, conexiunii interumane și a modului în care identitatea individuală este construită de cea comunitară.
Lucrările sale explorează diferite moduri de exprimare, încercând să contopească diverse medii artistice, de la fotografie, la artă performativă și instalații, care să invite publicul la o rememorare a propriei condiții umane. Monica încearcă să sublinieze importanța artei în contextul social de astăzi, susținând că arta este un instrument prin care trăirile și sentimentele individuale sunt, de fapt, o experiență colectivă.

Andrei Popovici

Andrei Popovici

Andrei Popovici, pasionat de artă și tehnologie, este student la Facultatea de Arte Vizuale și Design din Iași, specializarea Foto-Video. Prin intermediul lucrărilor sale, el caută să ofere spectatorilor experiențe interactive care să îi provoace la introspecție profundă, la reflecție asupra deciziilor lor și la o analiză a memoriilor acestora.

Explorând noi frontiere ale artei contemporane, își dedică practica artistică experimentării cu tehnologia, inclusiv inteligența artificială, cu scopul de a aduce un element umanizat în creațiile sale realizate cu AI-ul. De asemenea, este interesat de prezența vechilor medii tehnologice în contemporaneitate, investigând modul în care acestea pot fi recontextualizate în practici artistice actuale.

Participarea sa activă la evenimente de profil, cum ar fi: „Beatitudinem III“ (București, 2023); Centrul Internațional de Artă Contemporană – Baia Turcească Iași, în cadrul expozițiilor „FutureNOW“ (Iași, 2023); „Timeline“ (Iași, 2024); „New Media District“ (Iași, 2024) și „Video .5 – Fields Of Confusion“ (Iași, 2025), ilustrează angajamentul său față de explorarea mediului video și a tehnologiei în strânsă legătură cu arta contemporană.

De asemenea, Andrei s-a alăturat în 2024 echipei Map Everything și este membru fondator al AMF (Amplified Mind Flow) din 2025, alături de Beto.

Robert Rusu

Robert Rusu

Robert Rusu aka Beto este student la Facultatea de Arte Vizuale și Design „George Enescu” din Iași, specializarea Fotografie – video, procesarea computerizată a imaginii.
Cu o pasiune pentru explorările creative în domeniul new media, el aduce o perspectivă proaspătă asupra impactului tehnologiei în societate și explorează identitatea în era digitală.
Practica sa artistică se află la intersecția dintre tehnologie, psihologie și filosofie, oferind publicului o experiență introspectivă provocatoare, căutând constant să depășească limitele creativității.
De asemenea, Beto este membru al echipei Map Everything și fondator al echipei AMF (Amplified Mind Flow) alături de Andrei Popovici.

Călin Ursuțu

Călin Ursuțu

Călin Ursuțu este un tânăr artist din Suceava, student al Facultății de Arte Vizuale și Design, specializarea foto-video, din cadrul Universității Naționale de Artă ,,George Enescu’’ din Iași.

Atras de moduri inovatoare de expresie artistică, practica sa se remarcă prin teme de natură psihologică, precum intersecția subtilă dintre trăirile interioare și expresiile artistice, și reprezentarea sinelui într-o manieră reflexivă. Lucrează preponderent cu instalații, căutând modalități inedite de reprezentare vizuală.

Participarea la expozițiile ‘’Timeline’’ (Iași, 2024) și ‘’Video.5‘’(Iași, 2025), evidențiză pasiunea sa pentru explorarea și dezvoltarea viziunii sale artistice.

New Media Jam Winners

Ilinca Popescu

Lavinia Roman

Dragoș Silion

Anton Petrut

Marius Brasoveanu

Ioana Rusu

Mihaela Lungu

Florin Nichifiriuc

Studenți invitați (CINETIC București)

Andrada Baleanu

Lorena Cocora

Orsolya Rend

Mara Olaru

Daria Nicu

Curator

Andrei Cozlac

Andrei Cozlac

Andrei Cozlac (n. 1986) este artist video și Lect. Univ. dr. la Universitatea Națională de Arte George Enescu, Iași, Facultatea de Arte Vizuale, Secția Fotografie, Video și procesarea computerizată a imaginii, și profesor colaborator la secția de media a Facultății de Arte în Limba Română din Târgu Mureș.

Experimentalist, interesat în ultimele tehnologii multimedia, a colaborat la numeroase proiecte independente de visuals, video-mapping, proiecții live.
Și-a început activitatea de VJ în anul 2005, activând în crew-ul Drums.ro și DGW, având totodată colaborări cu festivaluri mari de muzică din țară și din afară. Andrei a semnat video design-ul unor piese de teatru în regia unor regizori precum Silviu Purcărete, Radu Afrim, Alexandru Dabija, Charles Muller, Theodor Cristian Popescu, Eugen Jebeleanu, Ioana Paun, Octavian Jighirgiu, Florin Caracala, etc. A realizat numeroase instalații video interactive și non-interactive și a pus bazele proiectului AV//Sattelites cu care a urcat pe aceeași scenă cu artiști precum Arms and Sleepers, Sun Gliters, Brazda lui Novac, Yvat etc.

În anul 2016 se situează pe locul 3 la concursul internațional de video mapping Light Up, Iași, iar în 2017 revine ca participant la acest concurs și câștigă locul I.

În anul 2017 primește premiul pentru video mapping în teatru în cadrul Festivalului Național de Comedie, iar in 2020 primește premiul special U.N.I.T.E.R pentru video mapping în teatru la gala UNITER, ediția 30, iar în anii 2021 și 2022 expune împreună cu artiștii Felix Aftene și Lucian Dan Teodorovici la Berlin și Paris, an în care primește al doilea premiu U.N.I.T.E.R pentru creativitatea video designului și mappingului video în spectacolul “Plugarul și moartea”, în regia lui Silviu Purcărete și scenografia Dragoș Buhagiar.

Totodată mai câștigă premiul pentru cel mai bun video design din cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Theater at the Crossroads” din Serbia, Nis pentru spectacolul “Plugarul și moartea”.

La sfârșitul anului 2022 primește distincția “Meritul Cultural” în cadrul evenimentului Valorile Iașului, Valorile României, pentru aportul adus în domeniul artelor vizuale.

Link pagina artist: www.facebook.com/Andrei-Cozlac-Video-Artist

Email: comunicare.andreicozlac@gmail.com

Tel: +40754613354