Artist
Sebastian Comănescu
Acces liber
2025


“Viețile noastre sunt modelate de eforturile colective a nenumărați alți indivizi, atât din prezent cat si din trecut. A adopta solidaritatea nu presupune a nega individualitatea ci, mai degraba, a recunoaste ca libertatea noastra este strict legata de libertatea celorlalti.” Aaron Bastani – “Fully Automated Luxury Communism: A Manifesto”
În chimie, radicalii(radicali liberi) sunt molecule care contin in structura lor electroni neimperecheati. În organismul uman unii radicali liberi joacă un rol în imunitate în timp ce alții pot duce la instalarea bolilor cronice. Metaforic, o dualitate similară se regăsește și la nivel societal, în tensiunea dintre individualism și solidaritate, unde individul poate fi asemuit unui „radical liber”. Libertatea și identitatea noastră sunt, de fapt, produse ale unor rețele complexe de interacțiuni sociale, tehnologice și istorice, la care participam colectiv.
Lucrarea ia forma unei simulări digitale a unei reacții chimice care se desfășoară în timp real. Prin intermediul unei camere LIDAR, pozițiile și mișcările persoanelor în spațiul expozițional influențează evoluția reacției virtuale. Aceste transformări simbolizează modul în care acțiunile individuale se întrepătrund cu cele colective, reflectând o viziune asupra libertății ca fiind profund legată de solidaritate și colaborare. Spectatorul devine un agent de schimbare, iar perturbarea pe care o creează generează configurații și semnificații în interiorul lucrării.
Artist Statement:
Ultimii cinci ani au încărcat istoria cu “evenimente-limita” într-un ritm aproape imposibil de absorbit la nivel individual. Criza după criza ne-am refugiat în ceilalți oferind la randul nostru loc de refugiu. Am ales sa privesc tema festivalului prin lentila solidarității; dragostea, desi e experienta individuala, este totodată ceva ce avem în comun. In tot acest climat consider ca perspectiva vadit utopica a lui Bastani este mai mult decat necesara.
Artist

Sebastian Comănescu
Sebastian Comănescu este un Artist New Media.
Lucrările sale de artă explorează fenomenele naturale, antropocenul și relația dintre cele două.
A absolvit Universitatea de Arhitectură Ion Mincu cu un Master în Arhitectură în 2018.
În 2021 a absolvit programul de Master Tehnologii Interactive pentru Arte Spectacole și Media la Centrul de Cercetare CINETic al UNATC.
În 2020, înființează un studio care se concentrează pe o abordare bazată pe cercetare atunci când dezvoltă proiecte de design, arhitectură și noi media. În esență, metodele sale de lucru se inspiră din forme și fenomene naturale care sunt traduse în modele informate bazate pe o abordare computațională.