1

Hub | MuzeAR by Centric

arts & crafts
15–26.5
.2024
Palatul Culturii, Muzeul Etnografic al Moldovei
Hub | MuzeAR by Centric Hub | MuzeAR by Centric

În calitate de custozi ai moștenirii noastre colective, muzeele joacă un rol important în conservarea și prezentarea comorilor trecutului. Cu toate acestea, într-o eră caracterizată de progrese tehnologice rapide, provocarea constă în menținerea angajării acestor instituții pentru publicul cunoscător al tehnologiei. Aici intră în scenă tehnologiile imersive.

În timp ce muzeele păstrează și prezintă artefacte culturale, tehnologiile imersive precum realitatea augmentată (AR) și realitatea virtuală (VR) amplifică implicarea, oferind experiențe interactive și educaționale. Ambele își propun să reducă decalajul dintre trecut și prezent, oferind publicului modalități dinamice de a explora istoria, arta și cultura în moduri captivante și memorabile.

Cum îmbunătățește MuzeAR călătoria muzeală prin AR

Ghidul virtual MuzeAR este o aplicație practică foarte interactivă și interesantă, ghid dezvoltat de echipa noastră XR pentru Muzeul Etnografic al Moldovei, parte a Palatului Culturii, Iași. Dorind să promovăm inovația tehnologică în toate domeniile, am combinat expertiza noastră și dorința muzeului de a promova o apreciere mai profundă a moștenirii noastre, prin creerea acestei aplicatii inovataore care schimbă modul în care vedem istoria.

Ghidul virtual folosește AR pentru a da viață elementelor de patrimoniu și le prezinta într-o manieră creativă și captivantă. Pe măsură ce vizitatorii explorează exponatele muzeului, descoperă utilizări de mult uitate și câștigă o nouă apreciere pentru istoria și cultura noastră.

Versiunea actuală a ghidului virtual MuzeAR include trei artefacte care prezintă unele dintre cele mai vechi timpuri ale culturii locale, impresionând prin tehnica și dimensiunea lor de construcție. Aceste exponate specifice au intrat în colecția muzeului în secolul al XIX-lea și de atunci au atras multă atenție. Cu toate acestea, deoarece piesele nu mai sunt folosite în mod activ pentru scopul lor inițial, mulți vizitatori au părăsit muzeul întrebându-se cum funcționau mai exact. Acum, cu MuzeAR au în sfârșit răspunsul. Ghidul AR permite vizitatorilor să dea viață acestor dispozitive antice și să le vadă lucrând din nou, transformând semințele în ulei.

Pe lângă versiunile 3D ale exponatelor care se suprapun pe cele reale și animațiile interactive, aplicația include o funcție de voce care poate fi activată în funcție de preferințe. Ghidul virtual include și o componentă de navigație care ghidează vizitatorii în interiorul muzeului pentru a evita aglomerația și a asigura o experiență plăcută.

MuzeAR este disponibil aici: https://onelink.to/qtexsc