Teatrul tony Bulandra Târgoviște
20:30


Sfârșit de partidă este, alături de Așteptându-l pe Godot și O, ce zile frumoase, una din marile piese emblematice ale dramaturgului irlandez Samuel Beckett (Premiul Nobel pentru literatură 1969).
Regizorul Mihai Măniuțiu mărturisește că ceea ce l-a atras la acest text, scris în 1957, este „actualitatea sa fizică și metafizică”, care rezonează cu lumea fragilă, vulnerabilă și instabilă în care trăim astăzi.
Piesa aduce în fața ochilor noștri un univers post-apocaliptic, în care personajele joacă ultima carte a supraviețuirii. Orbul Hamm și servitorul său Clov, precum și bătrânii Nell și Nag sunt rămășițele unei umanități pe cale de dispariție. Dramatismul piesei vine din încercarea personajelor de a surmonta, adesea cu ironie și sarcasm, condiția mizeră în care se zbat.
Spectacolul se bucură de participarea extraordinară a actorilor Răzvan Vasilescu și Marius Bodochi, care evoluează alături de colegii lor Corneliu Jipa și Maria Nicola, în decorul reputatului scenograf Adrian Damian.
Mai multe detalii și galerie foto aici.
Durată: 1h 40min
Regia
Mihai Măniuțiu
Scenografia
Adrian Damian
Distribuție
Răzvan Vasilescu, Marius Bodochi, Corneliu Jipa, Maria Nicola
Sound Design
Mihai Dobre
Traducere
Ștefana Pop-Curșeu și Irina Mavrodin
Regia de scenă
Iulian Scarlat
Lumini
Adrian Dragomir
Sunet și video
Șerban Fleancu
Sunet și video
Șerban Fleancu
Recuziter
Cosmin Liță
Mânuitori decor
Florin Necșoiu, Dan Georgescu, Sorin Iliescu
Producție
Cătălin Ponorâcă, Teofil Diaconeasa, Georgeta Brânzea, Rodica Petrache, Adrian Stochiță, Florin Duțan, Florin Dițescu, Vasile Cobianu, Nicolae Cobianu, Liviu Dobrescu, Vicențiu Dumitrescu
Scenografie

Adrian Damian
Este scenograf, creator de spații scenice și instalații multimedia recunoscut pentru creațiile inovatoare și spectaculoase. Se evidențiază prin abilitatea sa de a integra adesea elemente de tehnologie și new-media în scenografiile sale, transformându-le în spații interactive fascinante.
A studiat scenografia la UNATC București iar de la terminarea facultății în 2010 și până în prezent a semnat peste nouăzeci de scenografii în toate teatrele importante din România și unele din străinătate cum ar fi Opera Grand Avignon (Franța), JK Theatre Opole (Polonia), Espoo City Theatre Helsinki (Finlanda), Theatre Festival Revelation Astana (Kazakhstan), Staatstheater Braunschweig (Germania).
Un loc aparte în cariera sa îl reprezintă colaborarea cu regizorul Mihai Măniuțiu alături de care a realizat peste treizeci de spectacole dintre care Rambuku laureat în 2018 cu premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului. Unul dintre cele mai importante proiecte a fost colaborarea cu faimosul regizorul Robert Wilson ca scenograf asociat pentru spectacolul Rinocerii la Teatrul Național din Craiova în 2014 urmat de participarea în 2017 și 2018 la Watermill Summer Program, NY. Pe lângă aceștia a colaborat cu mulți alți regizori consacrați precum Radu Afrim, Alexandru Dabija, Radu Alexandru Nica, Bobi Pricop, Peter Schnider, Roberto Bacci, Alexander Hausvater, Vlad Massaci etc.
A fost laureat cu multiple premii dintre care Cea mai bună Scenografie —UNITER 2016 și 2021, Premiul Vlad Mugur acordat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca (2024), Cea mai bună Scenografie — Asociația Criticilor de Teatru din Ungaria (2016), Cel mai bun Scenograf — Uniunea Artiștilor Plastici (2015), premiul Omul Anului în Teatru acordat de revista Cotidianul (2017) și altele.
Pe lângă profesia de scenograf în teatru și operă, Adrian Damian și-a dezvoltat cercetarea artistică în zona instalațiilor multimedia, folosind mijloace new media și tehnologii diverse. Fie că e vorba de căști neuronale (Laboratorul de Imaginar 2017, 2018), roboți industriali (Who Am I 2020) sau senzori de mișcare și camere de tracking (Network of Emotions, 2021 și SynergyX, 2024 ambele prezentate în RDW) instalațiile ce-i poartă semnătura se remarcă prin profunzimea ideilor exprimate și a emoțiilor transmise.
În 2023 a reprezentat România la Cvadrienala de Scenografie de la Praga (PQ2023) cu instalația The Bridge, lucrare ce a fost ulterior expusă și la sediul Institutului Cultural Român cu ocazia Festivalului Național de Teatru. Din 2017, activitatea sa a fost strâns legată de Teatrul Odeon, unde a deținut mai multe funcții, inclusiv Scenograf, Consultant Artistic și Director General Adjunct.
Este Președintele Centrului Român OISTAT (Organizația Internațională a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru), centru pe care l-a reînființat împreună cu un grup de artiști în 2022. În această calitate s-a implicat în mai multe proiecte și programe relevante pentru breaslă precum conferințele Next on Stage, tabăra de scenografie International Program in Scenography, lansări de carte, albume, a curatoriat expoziții tematice și multe altele. În 2024, a fost Directorul General al Bienalei de Scenografie București, eveniment reluat după o pauză de 32 de ani.