00:00 - 23:59
„Ce se schimbă în jurul nostru, este ceea ce se schimbă și în noi, energiile vor rezona întotdeauna. Mulți dintre noi jucăm rolul secundar în propriile vieți.”
„Shifting Realities” este o instalație în spațiul public care îmbină elemente de scenografie, arhitectură și artă video într-un construct hibrid, stimulând publicul să se simtă în centrul unui univers care se rotește și se schimbă în jurul lui, ca o reflexie a acestuia. La baza acestei instalații stă ideea că prezența umană este esențială în procesul de creație, fiecare individ având capacitatea intrinsecă de a repoziționa sau remodela orice mediu sau realitate prin simpla sa existență și interacțiune. Vizitatorii sunt astfel încurajați să pășească pe un covor roșu, un simbol al prestigiului, marcând importanța rolului pe care aceștia îl dețin în propriile lor vieți, dar și a altora, accentuând noțiunea că fiecare persoană este autorul propriei povești, indiferent de importanța rolurilor pe care le joacă.
„Shifting Realities” nu urmărește să impună un traseu prestabilit și o lecturare a unui fenomen cât mai exactă, ci mai degrabă să ofere un spațiu pentru reflecție personală, contemplare sau pentru trăirea unui moment de bucurie pură și apreciere. Cele două module reprezintă două lumi diferite, perspective divergente, a căror particule se orientează către direcții opuse oferind multidimensionalitate. Punctul central al instalației izolează punctul de interferență dintre aceste două dinamici sau module, în mijlocul căruia se află publicul. Proiecțiile video au rolul de a crea un efect de centrifugare a realităților care se învârt în jurul privitorilor situați în punctul central al instalației, un vortex al întrebărilor, al observării propriilor realități.
Andrei Bodnar
Andrei Bodnar, co-fondator al biroului de arhitectură ECHO și vicepreședinte al OAR Iași.
Acesta a finalizat studiile de arhitectură în Iași și Liege, Belgia, având o experiență de 10 ani în țări precum România, Elveția și Belgia. În ultimii ani s-a implicat activ în multe inițiative artistice și civice, a susținut diferite workshop-uri în cadrul Universității Tehnice din Iași, și din 2023 este membru al board-ului Neo-Art-Connect Romania.
Andrei Cozlac
Andrei Cozlac (n. 1986) este artist video și Lect. Univ. dr. la Universitatea Națională de Arte George Enescu, Iași, Facultatea de Arte Vizuale, Secția Fotografie, Video și procesarea computerizată a imaginii, și profesor colaborator la secția de media a Facultății de Arte în Limba Română din Târgu Mureș.
Experimentalist, interesat în ultimele tehnologii multimedia, a colaborat la numeroase proiecte independente de visuals, video-mapping, proiecții live.
Și-a început activitatea de VJ în anul 2005, activând în crew-ul Drums.ro și DGW, având totodată colaborări cu festivaluri mari de muzică din țară și din afară. Andrei a semnat video design-ul unor piese de teatru în regia unor regizori precum Silviu Purcărete, Radu Afrim, Alexandru Dabija, Charles Muller, Theodor Cristian Popescu, Eugen Jebeleanu, Ioana Paun, Octavian Jighirgiu, Florin Caracala, etc. A realizat numeroase instalații video interactive și non-interactive și a pus bazele proiectului AV//Sattelites cu care a urcat pe aceeași scenă cu artiști precum Arms and Sleepers, Sun Gliters, Brazda lui Novac, Yvat etc.
În anul 2016 se situează pe locul 3 la concursul internațional de video mapping Light Up, Iași, iar în 2017 revine ca participant la acest concurs și câștigă locul I.
În anul 2017 primește premiul pentru video mapping în teatru în cadrul Festivalului Național de Comedie, iar in 2020 primește premiul special U.N.I.T.E.R pentru video mapping în teatru la gala UNITER, ediția 30, iar în anii 2021 și 2022 expune împreună cu artiștii Felix Aftene și Lucian Dan Teodorovici la Berlin și Paris, an în care primește al doilea premiu U.N.I.T.E.R pentru creativitatea video designului și mappingului video în spectacolul “Plugarul și moartea”, în regia lui Silviu Purcărete și scenografia Dragoș Buhagiar.
Totodată mai câștigă premiul pentru cel mai bun video design din cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Theater at the Crossroads” din Serbia, Nis pentru spectacolul “Plugarul și moartea”.
La sfârșitul anului 2022 primește distincția “Meritul Cultural” în cadrul evenimentului Valorile Iașului, Valorile României, pentru aportul adus în domeniul artelor vizuale.
Link pagina artist: www.facebook.com/Andrei-Cozlac-
Video-Artist
Email: comunicare.andreicozlac@gmail.com
Tel: +40754613354