15

3…2..1! Never too early to prepare

arts & crafts
15–26.5.2024
10:00–17:00
Palatul Culturii
3…2..1! Never too early to prepare 3…2..1! Never too early to prepare

Prin ce ne ajută arta să ne înțelegem lumea și locul nostru în ea? Cum cuantificăm, ce unități de masură folosim pentru a determina rezultatul? Hărți, diagrame, tabele, cercetări și arhive post-eveniment, teorii și informații, miliarde de terabiți pentru a descrie ceea ce se simte, sau nu. Energie. Doar atât.

Fără a căuta să definească prin forma bi sau tridimensională ceea ce structura umană percepe, expoziția reunește o suită de reprezentări ce depășesc impulsul de a crea conexiuni în timp și spațiu prin activarea unor nostalgii, utopii ori distopii, subversiuni, fluctuații între îndoială și speranță. Acționând mai degrabă asemenea unui stop cadru asupra formelor plurivalente de evoluție, fiecare artist invitat reevaluează înțelegerea conceptului de energie, cu întreaga sa arie semantică. De la propuneri de limbaje sau re-evaluări de sensuri atavice, la generarea de noi identități, înregistrări sau taxări ale auto-dispariției, la căutări de formă, arhetipuri, de la ideea de sine la ideea de supra-sine, roboți, aripi, pământ, fuziuni, renaștere, social, politic, universal, energia este o funcţie de stare.

Într-un continuu flux on progress, ne pregătim. Selecția de lucrări delimitează momente, dinăuntru și din afară, amintind că viața se întâmplă, că fiecare secvență își conectează propria micro-rețea de însemne la privitor, schimbând capacitatea de a ne percepe variațiile existenței.

Artiști

Alexandru Burlacu

Alexandru Burlacu (n.1993, Iași) este absolvent al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași (2012) și al Univesității Naționale de Arte „George Enescu Iași (2015), obținând și un master în domeniul sculpturii, la aceeași Universitate (2017). Prezență dinamică în viața artistică ieșeană și națională, a participat la zeci de tabere de creație, saloane, expoziții, unele dintre lucrările sale fiind premiate și reținute în spații publice, în colecții particulare sau în muzee de artă din București, Iași, Timișoara, Vaslui etc. Deținător, doi ani consecutiv, al Premiului „Atelier 35” (Iași, 2018, 2019), este prezent și la „Art Safari” (București, 2019), iar la Timișoara obține Premiul III al Simpozionului Internațional de Sculptură pentru Tineri Artiști („Stone Residence Prize”, 2017).

Câștigător al Bursei „Dan Hatmanu” al UAPR (al cărui membru titular a devenit din 2020), a obținut dreptul de a lucra în atelierul regretatului decan al artișilor ieșeni, însă cu frecvente deplasări în teritoriu – mai ales pentru proiectul „Via Transilvanica”, la care își aduce o contribuție majoră (proiect în derulare).

Aris Tureac

Aris Tureac

Aris Tureac, născut în 1994 în Buzău, România, și-a început studiile în domeniul artistic la Liceul de Artă „Margareta Sterian” din orașul său natal Buzău, specializarea sculptură în 2009, urmând apoi în perioada 2014-2017 studii de specialitate la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității Naționale de Artă „George Enescu” din Iași sub îndrumarea profesorului dr. Ioan Pricop. În 2019 obține masterul în pictură din cadrul aceleași universități, iar în 2020 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași.

În decursul anilor activând ca artist vizual, a participat la numeroase expoziții personale dar și de grup pe plan național la Iași, București, Cluj-Napoca și Buzău, primind și premii pentru activitatea sa artistică.

 

Gândirea sa este că: „Fiecare om trece printr-o transformare, printr-o tranziție… pentru fiecare este un cuvânt diferit. Eu le-am ales doar pe cele cu T sau T-ul m-a ales pe mine.

Nu sunt omul care vorbește deschis despre el. Eu nu mă pricep la cuvinte. Cuvintele mele sunt  lucrurile personale ce-mi place să le conserv în diferite cutii sau să le redau pe pânză. Eu doar documentez o parte din mine. Știu că într-o bună zi lucrările mele vor fi mult mai appreciate, mai înțelese. Cu toții suntem într-o continuă transformare…aș fi zisEvoluție, dar nu începe cu T. Știu că într-o bună zi, cei ca mine o să se mire, o să râdă probabil de ce se folosea ‘atunci’, acum. Pentru că așa cum am spus: suntem într-o continuă transformare.

Deși este greu în anumite aspecte, este un privilegiu să ai o astfel de poveste. Plasturii, seringile, fiolele, scotch-ul, cărbunele, cutiile, mulajele, instalațiile și cifrele alese cu atenție,  sunt elementele pe care eu le integrez în lucrările mele. Și totul este autentic, fiecare lucrare fiind dintr-o anume etapă a vieții mele.

Etape de:

Transformare…Tranziție.

Pentru mine, este și cu Testosteron.”

Camelia Skikos

Camelia Skikos este un designer conceptual de modă și artist născută în Iași, România. Locuiește și lucrează în San Francisco, SUA. Munca ei provine dintr-o fascinație continuă față de modul în care îmbrăcămintea poate avea un impact asupra vieții noastre, bazată pe relațiile inconștiente dintre ființa umană și îmbrăcămintea pe care o purtăm.

După ce a absolvit Facultatea de Artă și Design vestimentar la Universitatea de Artă George Enescu din Iași, Camelia Skikos s-a mutat la Londra, Marea Britanie, unde și-a definit studiile de artă și modă în timp ce lucra ca designer de modă și ilustrator pentru diverse branduri britanice.

În 2003 s-a mutat în San Francisco, SUA, unde a acceptat o poziție de Head Designer la Levi Strauss. În timp ce proiecta și consulta pentru diferite companii de modă și tehnologie purtabilă, cum ar fi Levi & Google, ea a predat, de asemenea, Fashion Design și Illustration la Academia de Artă a Universității.

În 2010 Camelia și-a lansat propria casă de modă conceptuală, iar în anul următor a câștigat premiul Fashion Award pentru Best Women Wear Designer din San Francisco. Ea continuă să predea și să colaboreze cu alți artiști în timp ce își dezvoltă propriul brand ca un loc de joacă creativ pentru a explora noi limite estetice.

A participat la spectacole solo și de grup în Iași, București, Londra, San Francisco și New York. Lucrările sale au fost prezentate în mai multe publicații, cum ar fi Vogue UK, Vogue Italia, Vogue Japonia, Elle, Los Angeles Times, San Francisco Magazine, L’ Officiel, WWD.

Cea mai recentă expoziție personală “Imago” a avut loc la New York, la Institutul Cultural Român Galeria Brâncuși. Cea mai recentă expoziție de grup “Integrations” are loc la Tides Foundation Gallery din San Francisco.

Claudiu Ciobanu

Claudiu Ciobanu

Claudiu Ciobanu (n. 1984; trăiește și lucrează în Iași) este un pictor figurativ ale cărui lucrări recente sunt o mărturie remarcabilă a viziunii unice a artistului și a conștientizării sale acute asupra problemelor contemporane.

Claudiu Ciobanu face parte din tânăra generație de artiști ieșeni, fiind absolvent al Facultății de Arte Vizuale şiDesign, Universitatea Națională de Artă „George Enescu” din Iaşi. A urmat studii de pictură prin programul Erasmus, la Universidad de Salamanca, Spania, unde a descoperit tehnici de pictură și desen experimentale. Studiile din Spania s-au finalizat cu un proiect expozițional de desene care a fost selectat ulterior în 2009 pentru expoziția Young Romanian Art 10, „Slightly bored”, curatoriată de Mircea Nicolae la Galeria Nouă, Institutul Cultural Român de la Veneția.

A participat în diferite proiecte atât naționale, cât și internaționale, fiind prezent în expoziții din Polonia, Israel, Washington, Berlin, Viena. În 2022 a prezentat la Galeria Artep, SOLARIS, o instalație de artă curatoriată de Cristian Nae, iar în 2023, Memento Vivere, expoziția de artă curatoriată de Cristiana Ursache fiind găzduită la ICR Viena.

“Prin picturile mele, încerc să provoc privitorii să reflecteze asupra viitorului nostru și cum trebuie să acționăm astăzi pentru a proteja și a conserva această lume minunată pentru generațiile viitoare”.

Felix Aftene

Felix Aftene

FELIX AFTENE trăiește și lucrează în Iași dar are o activitate artistică susținută pe scena națională și internațională în varii medii – pictură, sculptură, pictură murală, noile media. În 1996 a absolvit ca șef de promoție Academia de Arte „George Enescu“ din Iași, secția Pictură murală. Intre 2013 si 2023 este președinte al Filialei Iași a Uniunii Artiștilor Plastici din România. În 2016 a obținut doctoratul în domeniul artei vizuale la Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ din Iași cu o lucrare dedicată artelor vizuale contemporane. A avut peste 40 de expoziții personale în spații muzeale sau galerii de artă internaționale din țară și Austria, SUA, Marea Britanie, Grecia, Germania, Elveția, Franța, Italia, Spania, Canada, Danemarca, Ungaria, Israel, Moldova. În anul 2016 i s-a acordat Premiul Național pentru Pictură al UAP din România și a primit alte peste 40 de premii și distincții pentru activitatea artistică pe plan național și internațional.

Gabriel Caloian

GABRIEL CALOIAN s-a născut în 21 ianuarie 1979, la Buzău. Trăiește și lucrează în Iași. A absolvit în 2008 Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design, Iaşi, secţia Grafică, iar în 2010, masteratul de Grafică, din cadrul aceleiași facultăți. Din 2009, este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania – Filiala Iași. Din 2017, membru al grupului Five̛ Ơ Shock, alături de artiștii Radu Carnariu și Larissa Danilov.

Este laureat al Premiului Național pentru Grafică acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România (2020) și a avut numeroase expoziții personale, dintre care: Survivor Dance, Galeria Senso, București (2021); Morcovid, Galeria Dana, Iași (2020); Expoziție personală de grafică în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură, Muzeul Național al Literaturii Române Iași (2018); Expoziție personală de grafică, Galeriile Grand Hotel Traian Iași (2018); Deconectat, expoziție personală de grafică, Galeria Artyourself, București (2014); Deconectat, expoziție personală de desen, Galeria „N. Tonitza”, Iași (2013).

De asemenea, a participat la următoarele proiecte ”Five̛ Ơ Shock”: Art Safari, secțiunea Heroes/Antiheroes, Galeria Intestina, București (2021); Războilor, Galeria Drosu, Iași (2019); Muzeul Imaginar al Comunismului, Galeria Meru, Iași (2018); Galeria Intestina, Meru, Iași (2018). Este totodată autor al unor lucrări monumentale precum: Lucrare murală, Club Meru Iași, co-autor cu Radu Carnariu si Larissa Danilov (2018); Pictură murală, 30m², Red Point Software Solution Iași, co-autor cu Radu Carnariu (2010); Pictură murală, 40m², Club Hand, Iaşi (2008).

Gheorghe Lungu

Gheorghe Lungu s-a născut la 12 decembrie 1948, în comuna Ştefăneşti, judeţul Botoşani, România. În 1966 susţine examenul de bacalaureat la Liceul ”Vasile Alecsandri” din Iaşi. A absolvit Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din aceeași localitate. În anul 1970 debutează în expoziţia de grup din Sala Paşilor Pierduţi din Iaşi. Este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Gheorghe Lungu este deținătorul mai multor premii: Premiul pentru Pictură, Salonul anual de artă Artis, Diplomă de excelenţă, U.A.P. Iaşi, Salonul Artis, ediţia a XIII-a, Premiul Special pentru albumul ”Lumină lină”, Salonul Internaţional de Carte Românească, ediţia a XVII-a, Iaşi, Diplomă de excelenţă, U.A.P. Iaşi, Salonul Artis, ediţia a XI-a.

Leontin Paun

Leontin Paun, născut în 1978 în Râmnicu Sărat, este artist vizual , cu o carieră remarcabilă în domeniul artelor plastice. În prezent, își desfășoară activitatea în calitate de cadru universitar la catedra de sculptură a Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Romania, fiind un mentor dedicat pentru tinerii artiști care își încep călătoria în lumea artei contemporane.

Paun nu este limitat de granițele geografice, ci își împărtășește talentul și viziunea artistică în întreaga lume. A expus lucrările sale în Franța, Belgia, Marea Britanie, Turcia, SUA, România, Austria, Elveția și multe alte țări, cucerind publicul și criticii de artă prin expresivitatea și profunzimea creațiilor sale.

Ca artist, Paun abordează teme fundamentale ale existenței umane, cum ar fi viața, moartea, nașterea sau trecerile ,explorând narațiunea psihologică care este adânc pastrata în subconștientul colectiv. Prin lucrările sale de sculptură, pictură și desen, el provoacă privitorul să se întrebe și să exploreze aspecte esențiale ale condiției umane, mergând dincolo de suprafața vizibilă și atingând corzi emoționale profunde.

Prin diversitatea și profunzimea creațiilor sale, Leontin Paun a devenit un nume de referință în peisajul artistic contemporan, fiind apreciat atât pentru tehnică, cât și pentru conținutul său filosofic și emoțional.

Marinela Ciobanu

Marinela Ciobanu

Marinela Ciobanu (n. 1984) lucrează și trăiește în Iași, se concentrează în practica sa artistică pe capturarea momentului prezent și explorarea unor teme precum identitatea, intimitatea și relația noastră cu realitatea imediată. Prin arta sa, reflectează asupra realității contemporane și a provocărilor acesteia. Lucrările sale redau propria fragilitate și sunt o mărturie a momentului prezent într-o lume din ce în ce mai agitată și dificilă de explorat. Deși conexiunea dintre oameni și natură pare să se estompeze, ea încă găsește moduri de a le împleti în arta sa.
Picturile sale sunt un exemplu elocvent de curiozitate și dorință de a înțelege lumea din jurul ei. Creațiile sale provoacă privitorul să experimenteze momente de introspecție și autodescoperire, să-și pună întrebări despre locul lor în lume și relația lor cu ceilalți. Lucrările sale sunt caracterizate prin delicatețe și subtilitate.
A absolvit în anul 2007 Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, specializarea Pictură, din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași. În 2009, a absolvit masteratul în Arte Plastice, din cadrul aceleiași Universități. În anul 2006, a participat cu o bursă Erasmus la Universidad de Salamanca, Spania. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Iași din anul 2007.

Cu multiple premii obținute la saloanele de artă vizuală din România, ea a expus lucrările sale în numeroase expoziții solo și de grup, atât în România, cât și în străinătate, iar arta sa a fost prezentată în diverse publicații și platforme online.

Smaranda Bostan

Smaranda Bostan

Smaranda Bostan (n.1984; trăiește și lucrează în Iași) licențiată în Arte Decorative, este o artistă vizuală polivalentă ce abordează în creația sa diferite medii artistice precum pictura, colajul, graphic designul, bijuteria contemporană sau instalația.
Pe lângă activitatea de creație, este curator a peste 70 de proiecte artistice ce s-au derulat la Galeria de artă „Dana” din Iași și, totodată, este mentor a multor generații de studenții absolvenți ai specializării Pedagogia Artelor Plastice și Decorative din cadrul Factultății de Arte Vizuale și Design Iași.

Lucrările sale au fost expuse în expoziții solo și colective: „Ethereal” (solo), Galeria de artă „Th. Pallady” Iași; „De(spre)colaj – RECONFIGĂRĂRI” (colectivă), Galeriile KARO, Bacău, 2023; „Around the square. A thousand views on identity” (colectivă), Duke Hall Gallery of Fine Art, James Madison University, USA, 2022; „Incadescent” (colectivă), Muzeul Național al Țăranului Român, București, 2022; „Colivia” – instalație, realizată în cadrul „Afterhills” Music and Arts Festival, 2019; „Art Walk Street AWS 2019”, Piața Revoluției, București.

Valentina Druțu

Manager cultural și artistul vizual Valentina Druțu, trăiește și lucrează în Iași, desfașurând o susținută activitate diversă pe scena națională și internațională a artelor plastice. Artista realizează numeroase expoziții avand o activitate bogată, în special în domeniul picturii si cel al design-ului de interior .

Absolventă a Academiei de Arte ”G.Enescu” Iași, promoția 1995, la clasa prof. Liviu Suhar, din anul 1996 a devenit membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Iași, iar din 2006 membră in Consiliul director al UAPR Iasi. Începând cu anul 1995 profesează în cadrul Muzeului de Artă, Complexul Muzeal National Moldova Iași- Palatul Culturii, ca muzeograf, devenind director al acestui muzeu în perioada 2007- 2021, revenind în această funcție din anul 2024 până în prezent.
În perioada 7 decembrie 2021- 25 ianuarie 2024, ocupă funcția de manager în cadrul aceleiași instituții și tot în acest an finalizează studiile doctorale în cadrul Universității Naționale de Artă ”G.Enescu” Iași , domeniul arte vizuale, cu calificativul MAGNA CUM LAUDE.

În domeniile pictură și design de interior, este unul dintre artiștii reprezentativi ai generației sale, lucrările sale regasindu-se în colecții muzeale și private din țară si străinătate (S.U.A., Marea Britanie, Grecia, Germania, Franța, Italia, Olanda, Suedia).

Vladlen Babcinețchi

Vladlen Babcinețchi

Sculptorul Vladlen Babcinețchi născut în 1983 la Rezina, Republica Moldova, surprinde peisajul artistic contemporan prin tenacitatea cu care abordează teme universale, scoase la lumină printr-un limbaj unic. Artistul a studiat la Iași, terminând cursurile de licență și master la Universitatea de Arte “G.Enescu”. În timpul studiilor sale de doctorat a avut un stagiu la Universitatea Tehnică din Riga (Letonia), apoi o bursă postdoctorală la Universitatea Akaki Tsereteli din Kutaisi (Georgia).

În domeniul sculpturii, experimentează cu noi tehnici și propriul limbaj de creație, prezentat publicului în expoziții din Chișinău, Iași, Cluj, București, Lisabona, fiind autorul mai multor lucrări publice în România, Italia, R. Moldova, Rusia, Israel și Palestina. Forța și energia cu care abordează lucrările monumentale, fac din acest domeniu principala vocație a artistului. Monumente precum cel al lui Ștefan cel Mare (Tomești/ România) și al Poetului Ovidiu, din orașul cu același nume, își etalează calitățile de compozitor și creator de spații atemporale, pline de simbol. Vladlen Babcinetchi locuiește și creează în Iași, România. Consultant în artă.

Creativii din Republica Moldova susținuți de Purcari

Curator

Felix Aftene

Felix Aftene

FELIX AFTENE trăiește și lucrează în Iași dar are o activitate artistică susținută pe scena națională și internațională în varii medii – pictură, sculptură, pictură murală, noile media. În 1996 a absolvit ca șef de promoție Academia de Arte „George Enescu“ din Iași, secția Pictură murală. Intre 2013 si 2023 este președinte al Filialei Iași a Uniunii Artiștilor Plastici din România. În 2016 a obținut doctoratul în domeniul arte vizuale la Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ din Iași cu o lucrare dedicată artelor vizuale contemporane.

A avut peste 40 de expoziții personale în spații muzeale sau galerii de artă internaționale din țară și Austria, SUA, Marea Britanie, Grecia, Germania, Elveția, Franța, Italia, Spania, Canada, Danemarca, Ungaria, Israel, Moldova. În anul 2016 i s-a acordat Premiul Național pentru Pictură al UAP din România și a primit alte peste 40 de premii și distincții pentru activitatea artistică pe plan național și internațional.

Maria Bilașevschi

Maria Bilașevschi

Maria Bilaşevschi este critic de artă şi curator din Iaşi, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Iași, lector universitar doctor secția Pedagogia Artelor Plastice și Decorative, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași.

Coordonează proiecte culturale locale și naționale, inițiază colaborări cu galerii de artă naționale și internaționale pentru promovarea tinerilor artiști și semnează cronici în revistele de specialitate cu privire la fenomenul artistic actual. Este curator al singurului eveniment dedicat tinerilor artiști, Atelier 35, de peste 10 ani. Inițiază proiecte caritabile și participă în jurii naționale și internaționale. Parte din echipa proiectului Iasi, oras al pictorilor, Fonogramele memoriei, Art Code 1,2, 3 Reziliență dedicate cunoașterii patrimoniului cultural al orașului Iași.

Parteneriate susținute cu Republica Moldova, schimburi de expoziții și specialiști în domeniul artelor vizuale.