Bruno Maria Bradt, celebrul artist român de origine germană prezent la Romanian Creative Week 2024, a câștigat Marele Premiu Nürnberger Nachrichten Kunstpreis, cea mai prestigioasă distincție de artă din Franconia

10.7.2024

Artistul german născut în România Bruno Maria Bradt, invitat anul acesta la Iași, la Romanian Creative Week (RCW), cu expoziția „Cântecul Vârstelor”, a câștigat marți, 9 iulie, Marele Premiu Nürnberger Nachrichten Kunstpreis, cel mai prestigios Premiu de artă din Franconia, cu lucrarea „Îmbrățișează-mă! / Halt mich!”.

Lucrarea monumentală, parte a expoziției „Cântecul Vârstelor”, expusă în luna mai la Palatul Braunstein, în cadrul RCW, cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, are o dimensiune de peste opt metri. „Îmbrățișează-mă!” tratează subiectul iubirii și al senzualității dincolo de tinerețe.

„Am fost cel mai fericit la Iași, căci am simțit un interes autentic al vizitatorilor pentru arta mea, pentru temele care mă preocupă și care nu sunt nici ușoare, nici populare. Am fost atât de impresionat de efervescența din jurul Romanian Creative Week, de căldura și de atenția organizatorilor, de întâlnirile cu studenții, cu presa, cu atâția oameni pentru care ceea ce fac eu a fost relevant! Marele Premiu NN Kunstpreis mă onorează foarte tare, dar nimic nu se compară cu emoția pe care mi-o dă interacțiunea oamenilor cu arta mea. Mulțumesc, Romanian Creative Week!”, a transmis artistul Bruno Maria Bradt, după primirea Marelui Premiu.

La rândul său, Cristina Simion, curatoarea expoziției „Cântecul Vârstelor”, a precizat: „L-am însoțit pe Bruno Maria Bradt în multe expoziții, în România, dar și în Germania. Arta lui, monumentală și minuțioasă deopotrivă, stârnește peste tot admirație și interes. Niciodată însă nu a avut un public atât de numeros și de interesat ca la Romanian Creative Week.

A avut o energie incredibilă, a fost prezent în fiecare zi în Palatul Braunstein, a făcut nenumărate tururi, s-a întâlnit cu studenții, a dat interviuri – și a avut această energie de dăruit pentru că a primit energie din partea vizitatorilor. «Cântecul Vârstelor» a fost, într-un fel, o expoziție retrospectivă, iar lucrarea monumentală care a primit Marele Premiu Nürnberger Nachrichten Kunstpreis, «Îmbrățișează-mă! /Halt mich!», primise deja, recunoașterea publicului Romanian Creative Week 2024. Vă mulțumesc, și în numele artistului, pentru această întâlnire extraordinară pe care ați organizat-o”.

„Cântecul Vârstelor”, care a putut fi admirată pe toată perioada ediției a patra a RCW, desfășurată în capitala Moldovei în perioada 15 – 26 mai, reprezintă o incursiune în lumea interioară a lui Bruno Maria Bradt și spune povestea iubirii care arde în noi până foarte târziu și de care nu trebuie să ne jenăm niciodată.

Bruno Bradt este unul dintre puținii românii care au reușit să plece din țară în vremea comunismului, urmându-și familia, și este unul dintre cei care și-au folosit talentul și ambiția în așa fel încât chiar au atins succesul cu mâna. În artă, numele lui este Bruno Maria Bradt și a descoperit sensul monumental al desenului, transformându-și fiecare idee într-o poveste-monument, pe care o spune ori de câte ori poate, de-a lungul și de-a latul unor lucrări care ajung uneori și la 10 metri. 

Născut la Timișoara în 1962, Bruno Bradt a urmat cursurile Liceului de Artă din oraș și a studiat la Institutul de Arte „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, stabilindu-se în 1984 în Germania, la Furth, unde s-a înscris la Academia de Arte din Nurnberg. Pentru creațiile sale, Bruno Maria Bradt se inspiră din experiențele personale, din prieteni și familie sau chipuri în care poate vedea istoria vieții, bucuria și durerea. „Cântecul Vârstelor”, care propune lucrări din diferite etape creative ale artistului, dar mai ales recente, de mari dimensiuni, reprezentative pentru teme, formule și mijloace de exprimare artistică actuale, cuprinde reflecții personale, reinterpretări ale unor experiențe marcante de viața sa, familie, mentori sau cunoscuți cu fabuloase povești de viață. 

Cunoscut mai ales în sudul Germaniei, unde a expus în spații muzeale, în galerii, dar și în catedrale și biserici, Bradt este membru în mai multe asociații profesionale prestigioase.

DESPRE ROMANIAN CREATIVE WEEK 

Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. În 2023, RCW a fost desemnat evenimentul care adună la un loc cel mai mare număr de industrii creative, la nivelul Uniunii Europene, conform Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO). 

Partenerii RCW 2024: Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași, Ministerul Culturii, UniCredit Bank, Iulius, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Pepsi, glo, Lenor, Vodafone, Banca Transilvania, Mobexpert, Lancôme, Philips, Raiffeisen Bank, Centric, Stella Artois, Huawei, McDonald’s, Purcari, Moxy Hotels, BMW Apan Motors Iași, Epson, Quartz Matrix, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Freudenberg, Ordinul Arhitecților din România Iași, Printco, Wink, Greentek, Noir, Zano, Iași Airport, FILIT, Godmother, Omnimind, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Iași, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași.