23

Artist TALK: Raluca Croitoru & Ioana Petcu

24.5.2024
10:00
Sala Studio, Facultatea de Teatru “George Enescu”, Iași
Artist TALK: Raluca Croitoru & Ioana Petcu Artist TALK: Raluca Croitoru & Ioana Petcu

Raluca Croitoru (n.1989, Constanța) este artistă vizuală și performer stabilită în prezent în Rotterdam (NL). Ea folosește o abordare multidisciplinară care îmbină elemente din arte plastice, coregrafie, performance.

Practica ei se concentrează pe cunoașterea corporală și tacită, folosind coregrafia ca instrument de investigare și expresie, creând scenarii și cadre de lucru care generează texte, mișcări și gesturi specifice. Este interesată în special de intersecția dintre coregrafie ca disciplină artistică și coregrafiile informale, internalizate, care pot fi întâlnite în spațiul public, în sferele sociale și în spațiile domestice.

A absolvit Cum Laude programul de Master în Arte al Institutului Piet Zwart din Rotterdam (2016) și este licențiată a Departamentul Foto-video al Universității Naționale de Arte din București (2013). Din 2021, predă în cadrul departamentului de Practici Autonome al Academiei Willem de Kooning din Rotterdam.
Lucrările artistei au fost prezentate, printre altele, la WET și TENT, Rotterdam (NL), Changing Room, Berlin (DE), Time-Based Art Performance Festival, Portland (SUA), Muzeul Național de Artă Contemporană, București (RO), Art în General, NYC (SUA), Yellow Brick, Atena (GR), Teatrul Malaposta din Lisabona (PT), Skånes Konstförening, Malmö (SE), Bienala Art Encounters, Timișoara (RO), Playground Performance Festival, Leuven (BE).

Locație

Baia Turcească

Oră

10:00

A language that is felt (2024, 4K, 17'56

A language that is felt (2024, 4K, 17'56")

O coregrafie gândită pentru camera de filmat observă cum relația de prietenie este dedusă și materializată prin mijloace precum atingerea și gesturile, și cum ia o formă unică și fluidă în cadrul unui grup specific. Lucrarea pornește de la întrebarea Svetlanei Bojm, Care este scenografia prieteniei? și abordează prietenia (transistorică) dintre femei ca pe un spațiu cu potențial politic și ca pe un proces dinamic și improvizatoric.

BODY SHIFT ERGO DRIFT (2018, full HD, 14'34

BODY SHIFT ERGO DRIFT (2018, full HD, 14'34")

Folosind elemente coregrafice, scenografice și teatrale, lucrarea reflectă asupra memoriei corporale colective și asupra simptomelor neoliberalismului. Filmul folosește ca punct de plecare scrierile coregrafului Rudolf Laban despre efort, ergonomie și „ritm industrial”. Lucrarea speculează asupra relațiilor dintre muncă și timp liber, producție și consum, tipare și rutine de viață, tura de zi și viața de noapte. BODY SHIFT ERGO DRIFT a fost prezentat initial ca performance pentru black box și a fost reconfigurat și filmat ulterior pentru mediul video.

To Cast a Shadow (2017, full HD, 13'35

To Cast a Shadow (2017, full HD, 13'35")

O lucrare site-specific într-o fostă uzină de apă construită din 1914. Conținutul lucrării este inspirat de cele patru niveluri diferite ale auzului și ale producerii de sunete. Lucrarea abordează solidaritatea dintre femei în vremuri de conflict, relația dintre pierderea auzului și război, utilizarea sunetului pentru stabilirea unui sens identitar și pentru relaționarea cu mediul înconjurător.

Suite for the Office (2017, full HD, 10'37

Suite for the Office (2017, full HD, 10'37")

O coregrafie site-specific în spațiile de tranzit și de așteptare ale unei clădiri de birouri, în afara orelor de program. Performerii interacționează cu designul spațial al clădirii, regândind normele sociale prin forme alternative de interacțiune colectivă. Prezența, mișcările, sunetele și gesturile lor reflectează asupra comportamentelor sociale în raport cu mediile de muncă post-fordiste.