7

Real, Modelat, Virtual – Mănăstirea Frumoasa 

25.5
.2024
Mănăstirea Frumoasa
Real, Modelat, Virtual – Mănăstirea Frumoasa  Real, Modelat, Virtual – Mănăstirea Frumoasa 

O demonstrație a utilității adoptării instrumentelor de urbanism participativ 

Un proiect RCW împreună cu Centric, susținut de Primăria Municipiului Iași.

Orașele au capacitatea de a oferi ceva tuturor, numai pentru că și numai atunci când sunt create de toată lumea.” Jane Jacobes 

Proiectul își propune consultarea cetățenilor într-o manieră interactivă cu privire la o ipotetică amenajare a jumătății nord-estice din arealul ce înconjoară mănăstirea. Vom genera scenarii posibile de regenerare urbana și vom oferi posibilitatea comunității locale să își exercite opinia nu doar printr-un clasic chestionar ci și prin vizualizarea și modelarea 3d a spațiului, folosind aplicația FURBAN.

FURBAN este o platforma 3D de design participativ dezvoltata de echipa Centric.  Platforma a fot utilizata in numeroase proiecte de interes public din Olanda (Rotterdam, Arnhem) dar si Romania (Cluj si București).  Cu o interfață intuitivă, permite cetățenilor să își creeze propriul design, folosind o serie de obiecte 3d precum mobilier stradal, vegetație. Pentru a implica cetățenii in procesul de regenerare urbana, platforma oferă si posibilitatea de a realiza chestionare. La finalul proiectelor municipalitatea/primăria poate vedea opiniile cetățenilor si ce își dorește majoritatea.

Lansarea proiectului va avea loc în fața Mănăstirii Frumoasa în timpul RCW. Pe parcursul zilei de 25 Mai vom invita cetățenii la o masă rotundă unde vor avea ocazia să vadă machetă printată 3d a edificiului de cult și a zonei verzi perimetrale și se vor putea juca cu piese de design urban, printate la scară, generând ad-hoc un joc de proiectare a spațiului. În paralel vom demonstra și cum funcționează aplicația FURBAN. Vom juxtapune trei ipostaze ale spațiului : real, modelat și virtual, oferind comunității un mod interactiv și comprehensiv de consultare în co-crearea spațiilor publice. 

Ne dorim ca acest proiect pilot să vină în completarea instrumentelor deja existente de consultare a comunității locale.

Macheta 3d a va fi donată și expusă în cadrul muzeul Mănăstirii Frumoasa, devenind un exponat interactiv prin care sperăm ca vizitatorii să perceapă unicitatea și potențialul acestui ansamblu monastic în viața spirituală,culturală și socială a Iașului.

Echipa Creativă

Oana Stanciu

Oana Stanciu

O creatoare de arhitectură, fotografie și povești Oana Stanciu v-ar spune că a ales să își scrie disertația pe moduri de activare și regenerare a spațiilor publice și că de atunci o fascinează mai mult locurile interstițiale și limitele dintre exterior și interior. E în căutarea unei creativități altruiste și colective. Îi place ambiguitatea și mereu alege abordări interdisciplinare.

În prezent este doctorandă în arhitectură la UAUIM București, unde studiază procesul creativ în educația de arhitectură explorând tehnici derivate din psihologia creativității, și asistent al Facultății de Arhitectură din Iași.
Designer de spații expoziționale în cadrul expoziției From Waste to Experimental Couture, Creator al proiectului PLAYESCAPES

Andra Spiridon

Andra Spiridon

Reprezentant Centric

Machetare 3 d

Gavril Argatu, Maria Creangă

Voluntari

Adina Buliga, Maria Butnărașu, Tudor Ichim, Daria Tănase, Xenia Mereuță, Maria Nechita, Mihaela Apucăloaiei, Elena Vasilache, Stefan Platon