9

RFW Forum

Romanian Fashion Week
25.5.2024
09:30–13:00
Sala Henri Coandă, Palatul Culturii
RFW Forum RFW Forum

„IP” – Praxis, Metodologie, Educație

RFW Forum – are menirea de a pune în discuție subiecte relevante legate de moda contemporană, cu extensii spre industriile creative.

Organizat în cadrul Romanian Fashion Week (RFW), în zilele dedicate prezentărilor de modă din cele două secțiuni: RFW Platform și Romanian Designers, Forumul va problematiza, prin abordări interdisciplinare, aspecte care vor face trimitere spre perspective istorice și proiecții ale viitorului.

Experți care activează în modă și/sau în industriile creative vor fi invitați să susțină prezentări cu referințe culturale și exemple din propria experiență profesională, urmate de sesiuni de Q&A și discuții.

Forumul din acest an se concentrează pe IPintellectual property/proprietatea intelectuală – și multiplele sale fațete în ceea ce privește industria modei. RFW Forum are invitați de marcă – personalități din industriile creative – care vor vorbi despre diverse aspecte ale IP-ului: de la drepturile de autor pentru muzică în conținutul online de modă, la pașii legali necesari, în România, pentru protejarea unei mărci comerciale, la exemple din praxisul artistic. 

Proprietatea intelectuală în modă și educație este un pilon pe care echipa RFW-RCW își propune să dezvolte mai multe proiecte. Punctele de vedere ale experților pe această temă sunt de mare importanță.

Conferințele vor fi susținute în limba română, iar moderator va fi unul dintre prestigioșii jurnaliști din România – Irina Păcurariu, cu o vastă experiență în televiziune și evenimente.

Mulțumiri speciale se îndreaptă către: Conducerea Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, precum și către echipele RFW-RCW, FEPIC.Partenerul nostru de ospitalitate, într-un gest firesc, este noinoi, un proiect care încurajează frumusețea simplității, respectul pentru natură și bunătatea dintre oameni cu o selecție de produse locale, organice, realizate lent cu ingrediente proaspete.

PROGRAM RFW FORUM:

RFW Forum va fi organizat sâmbătă, 25.05.2024, între orele 09:30-13:00, în Sala Henri Coandă din Palatul Culturii – un complex muzeal emblematic pentru Iași, cu încărcătură și semnificație istorică.

09:30-10:00

Welcoming

10:00-10:30

Cătălin Alionte

IP-MUSIC-FASHION // Proprietate intelectuală-muzică-modă

10:30-11:00

Mihaela Glăvan

Brand-Trademark-Visual Identity // Brand-marcă comercială-identitate vizuală

11:00-11:30

Delia Ciurea & Andreea Livadariu

IP Protection in Romania // Protecția proprietății intelectuale în România

11:30-12:00

Livia Ionașcu

EUIPO-IP-Education // EUIPO-proprietate intelectuală-educație

12:00-12:30

Q&A

12:30-13:00

Moment de socializare

Speakeri

Cătălin Alionte

Cătălin Alionte

Impulsiv fascinat de muzică și cultură încă din adolescență, Cătălin și-a început cariera în industria muzicală la Radio Contact la vârsta de 16 ani în departamentul de muzică și programe, apoi s-a mutat la o casă de discuri independentă [Roton Music] unde a dezvoltat catalogul licențiat și a început să exporte muzică românească în 2004, lucrând cu artiști (Armin van Buuren, Tiesto, ATB, Bob Sinclar, Martin Solveig, INNA, Akcent, Antonia, Fly Project, Alexandra Stan și mulți alții) și case de discuri din întreaga lume. În 2011, Cătălin a fost numit Label Manager al Licențiatului Warner Music în România, contribuind la succesul unor artiști precum Lykke Li, Jason Derulo, Dua Lipa și nu numai. Din 2022, Cătălin este A&R Creative Manager la Universal Music România și Astralwerks East, parte a celei mai mari case de discuri din lume.

Cu o cunoaștere extinsă a industriei muzicale, Cătălin a fost mereu în căutarea a ceea ce urmează: un artist nou, o melodie nouă, un sunet nou, un producător nou și așa mai departe.

Mihaela Glăvan

Mihaela Glăvan

Prin rafinamentul cromatic, atenția la detalii, dar și prin complexitate și diversitate, brandul Mihaela Glăvan este o adevărată poveste în fascinanta lume a stilului.

Piesele se remarcă prin rigurozitatea arhitecturală și măiestria cu care fiecare concept al unei colectii este interpretat și adus la viață în propriul atelier al brandului. Povestea-brand, Mihaela Glăvan, se bucură de o notorietate dobândită în cei peste 20 de ani de experiență în industria fashion, timp în care și-a lăsat amprenta atât pe podiumurile mari de la Montreal, Berlin, Viena, Cipru și Kiev, cât și pe piețele internaționale precum Hong Kong, SUA, Australia, Dubai și multe altele.

Elementul cheie al brandului Mihaela Glăvan este interpretarea autentică și actuală a feminității, regăsită în orice detaliu al produselor, brandul adresându-se celor care își exprimă individualitatea, simțul estetic prin propriile alegeri și care își dau voie să privească tradiția cu ochii unui artist.

Pentru ca și tu să faci parte din povestea Mihaela Glăvan, care te va purta într-un univers plin de creativitate, te așteptăm pe site www.mihaelaglavan.ro sau în showroom-ul nostru din București!

Delia Ciurea

Delia Ciurea

Delia Ciurea are o bogată activitate profesională.

Este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și Doctor în Marketing la Universitatea de Vest din Timișoara, cu teza „Dimensiunea juridică a marketingului”.

A obținut titulatura de Consilier în Proprietate Industrială/Intelectuală, fiind membră în Camera Națională a Consilierilor în Proprietate Industrială din România și Expert tehnic judiciar în Proprietate Intelectuală/Industrială pe lângă Tribunalul Cluj, autorizat de Ministerul Justiției din România.

În 2006 a fondat Agenția de Proprietate Intelectuală – ACTA MARQUE – cu sediul în Cluj-Napoca.

Andreea Livădariu

Andreea Livădariu

Andreea este cadru didactic și avocat partener în cadrul societății de avocați Roș și Asociații, cu specializare în drepturi de proprietate intelectuală. Andreea a efectuat în anul 2019 un stagiu de practică la Curtea de Justiție a Uniunii Europene unde a aprofundat cazuistica în materie de mărci și design. Teza sa de doctorat, finalizată și susținută în anul 2021, a primit calificativul Summa cum Laude și este dedicată protecției mărcilor și design-ului, domenii de proprietate intelectuală în care statistica arată că se nasc cele mai multe litigii și conflicte între antreprenori.

Livia Ionașcu

Livia Ionașcu

Livia Ionașcu are o vastă experiență profesională în domeniul proprietății intelectuale, specializată în proprietatea intelectuală în industria modei. Și-a început cariera profesională în Parlamentul European și a fost consilier juridic la Comisia Europeană. În 2013 s-a alăturat Oficiului pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene (EUIPO), iar în prezent este specialist în proprietate intelectuală în cadrul Observatorului European privind încălcările drepturilor de proprietate intelectuală și manager de proiect al inițiativei IP în Educație.
 
Livia Ionaşcu este licenţiată în Drept la Universitatea Babeş-Bolyai din România, cu un Master în Studii Interdisciplinare Europene de la Colegiul Europei şi un Master în Uniunea Europeană la Real Instituto de Estudios Europeos de Zaragoza. 
 
Cu o personalitate artistică, ea îmbină pasiunea pentru modă și design cu profilul său IP și sprijină tinerii antreprenori implicați în special în industriile creative, oferind educație IP în diferite evenimente și training-uri la nivelul UE.