2

Hub | Echoes

9–26.5.2024
10:00 – 17:00
Hub | Echoes Hub | Echoes

Luna Sculptorilor Români, cel mai amplu eveniment dedicat sculpturii din România, a lăsat o amprentă puternică în rândul publicului și a comunității artistice din întreaga țară. ECHOES LSR, organizată de Romanian Creative Week, în parteneriat cu Ateneul Național din Iași, întrunește o selecție de autori remarcabili ce vor expune cele mai noi creații în cadrul special al Muzeului Nicolae Gane.

Curatoriată Vladlen Babcinețchi, expoziția  constituie un focus asupra sculpturii open-air contemporane, fiind deschisă publicului în perioada 15 – 26 mai.

Artists

Dan Covătaru

”Stabilirea lui Dan Covătaru la Iași a reprezentat un real câștig pentru viața spirituală din capitala moldavă. Ca exigent dascăl, prețuit și original artist, devenea exponentul referențial al unei noi generații care va promova principiile unei mondenități de o maximă coerență și simplitate a ritmurilor prin transpunerea – in timbru personal – a fondului de simțire prezentat prin tradiție, impunându-se ca un robust continuator de spiritualitate românească.” (Negoiță Lăptoiu în Enciclopedia artiștilor români contemporani, Al. Cebuc, V. Florea, N. Lăptoiu; vol V, Ed Arc, 2000)

Emanuel Chiriac

Emanuel Chiriac

Emanuel Chiriac activează la Iași, absolvind în 2019 studiile masterale la Facultatea de Arte Vizuale și Design, secția Sculptură, iar în prezent este doctorand al aceleiași universități, studiind Sculptura contemporană și mediul înconjurător. Debutând în parcursul artistic cu bursa oferită de Fundația Regală Margareta a României, din 2021 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici și participă la comunitatea artistică cu numeroase expoziții personale și de grup în Iași, București, Timișoara, Bistrița, Galați, printre care Rezidență și Expoziție de Artă Plastică, Galeria Madrigal, București, “25 de suflete”, L’amphiteathro, București, “Părtaș la lucrarea Ta”, Galeria “Beciul lui Drossu”, Iași, “Me(n)tal”, Galeria “N. Tonitza”, Iași. Folosind sculptura ca bază pentru limbaj, nucleul temelor pornește de la subiecte profund filosofice precum zborul, viața, moartea. În ciuda referirilor ample, abordarea plastică are o claritate și o simplitate specifică ludicului. “În fond, produsul modelării materiei este o fuziune dintre personalitate și crezul artistic personal.”

Emilia Avărvăroaei

Emilia Avărvăroaei

Emilia Avărvăroaei este absolvent al promoției 2023 la Facultatea de Arte Vizuale, Iași, secția Sculptură. Lucrând în jurul temei Artist Ludens- un artist care se joacă, subiectul ei va deveni jocul, copilăria, inocența. Aspectul ludic al artei vizuale reprezintă o sursă inepuizabilă de inspirație proprie, bucurie și creativitate. Astfel, ea încurajează explorarea și descoperirea unei stări primare, intuitive, prin intermediul jocului. ‎

Felix Aftene

Ion Mândrescu

Ion Mândrescu

Născut în anul 1954 la Mihoveni, comuna Șcheia, județul Suceava, Ion Mândrescu, unul dintre cei mai importanți sculptori români contemporani, a desfășurat o bogată activitate în domeniul artelor vizuale. Sculptura sa, pentru care alege ca tehnică predilectă bronzul, este permanent prezentă în galeriile de artă din București, Viena și Paris. A participat cu operele sale la expoziții organizate atât în țară, cât și în străinătate și a primit pentru lucrările expuse numeroase distincții și premii.

Mircea Roman

Mircea Roman

Laureat al Trienalei de Sculptură de la Osaka, Mircea Roman s-a format la Universitatea de Arta din Cluj în anii ’80, si este cunoscut pentru lucrările sale devenite marca-vizuala, distinctive prin personajele hibrid-umane, arhaice și totodată moderne, și prin tehnica sa specifică de lucru în lemn și bronz. A participat la Bienala de la Veneţia în 1995 şi a avut expoziţii personale la Riverside Studios în Londra, inclusive un proiecte de instalaţie urbana pe râul Tamisa sau în curtea Muzeului Ţăranului Român. In ultimii ani, cota artistului a crescut semnificativ in urma unor tranzactii-record in licitatii publice, care l-au sitat, in 2007, ca singurul artist contemporan intr-un Top 10 vanzari de arta, alaturi de Grigorescu, Tonitza si Aman. Lucrările sale au fost expuse în muzee şi galerii importante de la Bucureşti la Kobe, de la Londra la Perugia şi Bochum. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti.

Vladlen Babcinețchi

Sculptorul Vladlen Babcinețchi născut în 1983 la Rezina, Republica Moldova, surprinde peisajul artistic contemporan prin tenacitatea cu care abordează teme universale, scoase la lumină printr-un limbaj unic. Artistul a studiat la Iași, terminând cursurile de licență și master la Universitatea de Arte “G.Enescu”. În timpul studiilor sale de doctorat a avut un stagiu la Universitatea Tehnică din Riga (Letonia), apoi o bursă postdoctorală la Universitatea Akaki Tsereteli din Kutaisi (Georgia).

În domeniul sculpturii, experimentează cu noi tehnici și propriul limbaj de creație, prezentat publicului în expoziții din Chișinău, Iași, Cluj, București, Lisabona, fiind autorul mai multor lucrări publice în România, Italia, R. Moldova, Rusia, Israel și Palestina. Forța și energia cu care abordează lucrările monumentale, fac din acest domeniu principala vocație a artistului. Monumente precum cel al lui Ștefan cel Mare (Tomești/ România) și al Poetului Ovidiu, din orașul cu același nume, își etalează calitățile de compozitor și creator de spații atemporale, pline de simbol. Vladlen Babcinetchi locuiește și creează în Iași, România. Consultant în artă.

Creativii din Republica Moldova susținuți de Purcari