Urban Canvas
Concurs Urban Canvas 2025
5.12.2024—16.3.2025
Urban Canvas
Concurs Urban Canvas 2025
5.12.2024—16.3.2025
În acest an PERFORMANCE SPACES oferă posibilitatea arhitecților și nu numai de a experimenta și propune noi interpretări asupra spațiului de performance în spațiile publice ieșene. Evenimentul propune realizarea de spații care să invite vizitatorii să intre în contact cu diferitele arte prin intermediul obiectelor/scenelor/instalațiilor arhitecturale experimentale, rezultate în urma unui concurs de arhitectură.
Aceste obiecte arhitecturale vor fi amplasate în 2 spații publice ale Iașului. Fiecare PERFORMANCE SPACE va fi realizat de echipe mixte de studenți, arhitecți sau artiști plastici, va evidenția munca unei tinere generații care va propune, inventa, explora sau experimenta concepte noi adaptate atât spațiului cât și tipului de performance (teatru, dans sau muzică) desemnat locației respective. Concursul este adresat arhitecților și echipelor multidisciplinare din România și se va finaliza cu execuția proiectelor câștigătoare.
Cerințe
Concursul se adresează atât participanților individuali, cât și echipelor, fără a limita numărul membrilor cu condiția de a avea în componență minim 1 membru student arhitect sau tânăr arhitect (cu vârsta de până la 35 de ani împliniți la data lansării concursului). Pot participa atat persoane fizice cât și persoane juridice. Propunerile trebuie să se încadreze în zone publice în care sunt amplasate, participanții trebuind să-și imagineze scenarii de utilizare astfel încât spațiul să fie justificat din punct de vedere funcțional în orice moment al zilei dar și estetic. Principala utilizare a spațiilor va fi de a susține reprezentații / spectacole artistice în spațiul liber însă participanții trebuie să propună scenarii pentru utilizarea spațiului pe toată durata de desfășurare a Romanian Creative Week (14-25 mai 2025) în special în afara principalei funcțiuni.
Spațiul propus trebuie să poată funcționa independent de orice rețea utilitară. În cazul în care scenariul funcțional o impune, pot fi propuse alte dotări autonome, cu condiția ca acestea să se încadreze în bugetul alocat realizării.
Poziționarea și gabaritul soluțiilor propuse vor rămâne la latitudinea participanților. Nu se va interveni asupra finisajelor existente, atât la nivelul pardoselilor cât și al pereților sau ferestrelor. Structura aleasă trebuie să fie fezabilă și să țină cont de bugetul de execuție. De asemenea, instalarea și demontarea trebuie să se facă cât mai ușor. Soluțiile tehnice propuse vor respecta cerințele fundamentale de calitate, în special în ceea ce privește siguranța în exploatare. Materialele folosite pentru realizarea spațiului vor fi materiale preferabil ușoare, rezistente la intemperii, care vor permite expunerea lucrării propuse în spațiu exterior, neprotejată de precipitații sau diferențe de temperatură. Limbajul arhitectural al soluțiilor propuse va rămâne la latitudinea participanților, însă trebuie să țină cont de contextul spațial existent.
Premii / Modalități de finanțare
Premiile constând în sume de bani sunt dedicate implementării proiectelor selectate. Suma maximă alocată pentru fiecare din cele 2 proiecte câștigătoare este de 10.000 de euro. În aceasta suma este inclus premiul garantat de 2000 euro și 8000 euro pentru toate cheltuielile necesare pentru producție, transport și montajul lucrării în locația căștigătoare și demontaj la finalul evenimentului. Premiile/ finanțările pentru cele 2 piețe vor fi acordate în urma unei sesiuni de jurizare.
Criterii de evaluare
- Originalitatea, coerența și forța conceptului propus
- Creativitatea și expresivitatea designului precum și a modului de utilizare a spațiului în contextul temei
- Impactul estimat asupra publicului
- Fezabilitatea proiectului: posibilitatea de realizare practică (montare, demontare şi transport)
- Funcțiunea alternativă pentru utilizare pe întreaga durată a RCW. (în afara producțiilor)
- Încadrarea în bugetul estimat
Înscriere
Participanții vor transmite arhiva proiectului până în data de 16.03.2025, la ora 23:59 (ora României, GMT + 2h), pe o platformă de transfer fișiere de tip wetransfer și vor trimite linkul la adresa de e-mail: secretariat@oar-iasi.ro sau direct pe site-ul OAR la pagina concursului. Predarea se consideră validă odată cu primirea mesajului de confirmare de la organizatori, în termen de maxim 12h ore de la înscriere.
Informații complete despre concept, condiții de predare și înscriere, precum și documentele care trebuie completate găsiți aici.