3

New Media District

24–26.5.2024
18:00–00:00
Copou
New Media District New Media District

În fiecare an, New Media District devine un important centru creativ în orașul nostru, oferind artiștilor, tehnologilor și pasionaților de media digitală o platformă inovatoare pentru a-și împărtăși ideile și a explora noi forme de creativitate. Tema din acest an, „Energy Pattern,” a fost aleasă pentru a sublinia importanța energiei în lumea noastră modernă și pentru a explora modul în care oamenii percep și utilizează energia în diferite moduri. Aceasta este o tematică provocatoare care se axează pe întrebări privind energia exterioară și cea interioară a omului, devenind principala preocupare artistică.

Publicul va avea ocazia să exploreze instalații de artă digitală create de artiști talentați, care pun în centrul discutiei conceptul de energie. De la proiecții interactive până la sculpturi cinetice, publicul va putea experimenta diverse modalități prin care energia poate fi înțeleasă și interpretată prin intermediul artei digitale.

Expozițiile multimedia is doresc sa reveleze o perspectivă profundă asupra modului în care energia influențează sfera noastră intimă și viața socială de zi cu zi.
New Media District – Energy Pattern își propune să devină o experiență captivantă, instructivă și contemplativă, unde putem descoperi diverse modalități de interpretare a conceptului de energie și cum acesta poate fi modelat si explorat prin intermediul artei și tehnologiei digitale.

Artiști

Alexandros Raptis

Alexandros Raptis

Născut în 1989 în Grecia, Alex Raptis lucrează în domeniul artelor spectacolului. Principalele sale arii de interes sunt regia de teatru, lighting design-ul și compoziția muzicală. Licența în Artele Spectacolului a obținut-o la UNATC “I.L.Caragiale” în 2012, iar apoi a urmat Masteratul de Sound & Light Design din cadrul aceleiași universități. Din anul 2014, creează lighting design-ul sau muzica pentru performance-uri, concerte de jazz și teatru. Cel mai recent spectacol regizat este Străinul (după Invocarea Farmecului de Y. Mavritsakis) la POINT. Cel mai noi proiecte pentru care a semnat designul de lumini se numesc DON QUIJOTE (r. Baczó Tünde) produs de Teatrul Nottara din București si KOMOREBI, produs de Vanner Collective și găzduit de Teatrul Național București. Locuiește și lucrează în România, dar se implică și în proiecte și turnee în alte țări. Face muzică electronică și este toboșarul formației MIDPOINT. In prezent, lucrează la cateva instalații interactive, incercand sa îmbine pasiunea pentru tehnologie și senzori cu designul de sunet și lumini. Cea mai recentă instalație audio-vizuala se numește Light Vectors și a fost concepută si realizată împreună cu artistul vizual Andrei Cozlac în cadrul Romanian Creative Week 2023.

https://www.instagram.com/raptisart/
https://www.facebook.com/alexandros.raptis.79

Alexandru Burlacu

Alexandru Burlacu

Alexandru BURLACU ( n. 1993, Iași) este absolvent al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași (2012), al Uni- vesității Naționale de Arte „George Enescu Iași (2015), obținând și un master în domeniu, la aceeași Universitate (2017). Prezență dinamică în viața artistică ieșeană și națională, a participat la zeci de tabere de creație, saloane, expoziții, unele dintre lucrările sale fiind premiate și reținute în spații publice, în colecții particulare sau în muzee de artă din București, Iași, Timișoara, Vaslui etc. Deținător, doi ani consecutiv, al Premiului „Atelier 35” (Iași, 2018, 2019), este prezent și la „Art Safari” (București, 2019) iar la Timișoara obține Premiul III al Simpozionului Internațional de Sculp- tură pentru Tineri Artiști („Stone Residence Prize”, 2017).

Câștigător al Bursei „Dan Hatmanu” al UAPR (al cărui membru titular a devenit din 2020), a obținut dreptul de a lucra în atelierul regretatului decan al artișilor ieșeni, însă cu frecvente deplasări în teritoriu – mai ales pentru proiectul „Via Transilvanica”, la care își aduce o contribuție majoră (proiect în derulare).

https://www.instagram.com/alexandru4498/
https://www.facebook.com/alexandru.burlacu.31

Alexandru Radu

Alexandru Radu

Alexandru Radu ne spune despre el că îi place să experimenteze, să caute, să se axeze întotdeauna pe proces și pe ceea ce poate învăța din fiecare experiență. De aceea, spectacolele pe care le-a realizat aparțin unor abordări coregrafice cât mai diferite. Printre acestea menționăm: „Quantum Bodies”, „Micul Prinț”, „Spațiu-Suflet-Secundă”, „KARNAL”. Totodată, a colaborat și cu regizori în vederea realizării coregrafiei pentru spectacole de teatru, precum: „Trei piese triste” – Radu Afrim, „Teorema maimuțelor infinite” și „IVAN” – Antonella Cornici. Radu a încheiat studiile de licență în anul 2020, la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Teatru, Secția Coregrafie, urmând ca doi ani mai târziu să finalizeze studiile masterale în aceeași instituție de învățământ, secția Artele Spectacolului Teatral. În prezent este coregraf independent și doctorand în cadrul „Școlii Doctorale de Teatru” din aceeași Universitate.

https://www.instagram.com/rradualexandru/
https://www.facebook.com/radu.alexandru.14

Alice Veliche

Alice Veliche

Alice Veliche ne spune despre ea că una dintre cele mai mari împliniri profesionale rămâne realizarea coregrafiei în cea de-a 30-a ediție a Galei UNITER. O fire energică, nebună și mereu pregătită de o provocare nouă, Alice abordează teme diverse în producțiile sale, de la texte cunoscute pe care le trece prin propriul filtru și până la concepte personale care nu urmează un fir narativ clasic. Printre spectacolele care îi poartă semnătura se numără: „Quantum Bodies”, „Azilul”, „FeMALE”, „Spațiu-Suflet-Secundă”, „Micul Prinț”. Pentru că adaptabilitatea o caracterizează, aceasta a colaborat cu mai mulți regizori din țară în realizarea coregrafiilor unor spectacole de teatru: „Antologia dispariției” – Radu Afrim, „Masaj” – Radu Afrim, „Lysistrata, dragostea mea” – Zalán Zakariás, „Teorema maimuțelor infinite” – Antonella Cornici. Alice a încheiat studiile de licență în anul 2020, la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Teatru, Secția Coregrafie, urmând ca doi ani mai târziu să finalizeze studiile masterale în aceeași instituție de învățământ, secția Artele Spectacolului Teatral. În prezent este coregrafă independentă și doctorandă în cadrul „Școlii Doctorale de Teatru” din aceeași Universitate.

https://www.instagram.com/veliche_alice/
https://www.facebook.com/veliche.alice

Ana Teodora Popa

Ana Teodora Popa

Ana Teodora Popa (n. 1988, Iasi, Romania) este inginer de sunet și compozitor. A studiat la Ontario Institute of Audio Recording Technology, Canada, țara unde a și lucrat ulterior ca inginer de sunet live pentru London City Music Theatre. În 2013 a fost angajată la Teatrul Național din Iași unde a devenit, în scurt timp, coordonatorul Departamentului de Sunet și Video. În 2018 a câștigat Premiul III în cadrul competiției internaționale Grand Prix Nova cu o piesa non-verbală, binaurală, creată folosind doar fișiere mono/stereo și o metoda de editare unică. Portofoliul ei include proiecte independente inovatoare, printre care piese de teatru, performance-uri experimentale, instalații de sunet și film.

A colaborat cu regizori importanți printre care se numără Mihai Măniuțiu, Erwin Simsensohn, în cadrul proiectelor independente create de Octavian Jighirgiu, în proiectele „Regenerator” și „Descentrat”, și a participat ca rezident în cadrul proiectului Sonic Future Residencies.

Și-a continuat munca de cercetare construind un microfon binaural. În prezent crează lucrări binaurale, sound design și compune muzică. Scopul ei artistic este să capteze ascultătorul la un nivel profund de relaționare unde poate fi mișcat de propriul adevăr.

https://www.instagram.com/anapopa88/
https://www.facebook.com/ana.t.popa

Anda Pop

Anda Pop

Anda Pop (n.1986 Cluj Napoca) a absolvit artele spectacolului la Universitatea de Artă, Târgul Mureș în 2010 și de atunci activează ca scenograf freelancer & artist vizual fiind pasionată să îmbine mai multe tehnici de expresie cu subtilități psihologice. Își propune câte-o supraterană cu ocazia fiecărui proiect, ca formă de auto-creștere/educare dar și pentru ca este preocupată de amprenta pe care o lasă în univers. Pe lângă scenografii & costume de teatru, reclame o găsim adesea experimentând pe noi tărâmuri cum ar fi la Berlin (The New old home) când un dramaturg & un scenograf într-un context expozițional au simulat o piesa de teatru în lipsa regizorului ieșind o instalație vizuală cu noi caracteristici publicul devenind personaj. Căutările ei nu se opresc aici, iar dacă nu e implicată într-un proiect, se retrage ilustrând momente ce au marcat-o în vre-un ,fie din viața cât și din călătoriile ei prin munți.

https://www.facebook.com/andapopea

Andrei Botnaru

Andrei Botnaru

Andrei Botnaru este un artist vizual care lucrează cu fotografia, video, tehnologia interactivă și performativitatea în zona teatrală. Experiența sa trece granițele dintre proiecția și redarea conținutului, crearea de imagini și manipularea lor. Acest lucru necesită cunoștințe tehnice echilibrate cu abilități de proiectare și o abordare creativă de soluționare a problemelor. Artistul și-a dezvoltat serviciile lucrând în industriile creative. Acesta înțelege cum se raportează proiecția la fotografie sau modul în care redarea video în direct se referă la metodele de post-producție video. Înțelege acționarea și rezoluția, ritmurile cadrelor și estetica, expunerea și luminozitatea suprafeței. Practica sa artistică pune accent pe experiența senzorială prin accesarea nu doar la senzațiile și percepțiile noastre, ci și la cunoștințele și înțelegerea noastră despre cum funcționează lumea. Acestea sunt `specialisme` în diferite domenii, dar pentru artist toate sunt integrate în modul în care lucrează. Andrei a absolvit cursurile facultății de Arte Vizuale fiind în prezent doctorand la Universitatea de Arte George Enescu Iași.

Andrei Botnaru face parte din echipa Chill Pill. Chill Pill este echipa câștigătoare a primului New Media Jam (2023), proiectul câștigător fiind selectat să participe în New Media District 2024.

De asemenea, Andrei este membru al echipei Map Everything, prezentă în New Media District of RCW 2024 cu două lucrări.

https://www.instagram.com/a_botnaru/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100000626826826

Andrei Cozlac

Andrei Cozlac

Andrei Cozlac (n. 1986) este artist video și Lect. Univ. dr. la Universitatea Națională de Arte George Enescu, Iași, Facultatea de Arte Vizuale, Sectia Fotografie, Video și procesarea computerizată a imaginii și profesor colaborator la secția de media a Facultății de Arte în Limba Română din Târgu Mureș.

Experimentalist, interesat de ultimele tehnologii multimedia, a colaborat la numeroase proiecte independente de visuals, video-mapping, proiecții live.
Și-a început activitatea de VJ în anul 2005, activând în crew-ul Drums.ro și DGW, având totodată colaborări cu festivaluri mari de muzica din țară și din afară. Andrei a semnat video design-ul unor piese de teatru în regia unor regizori precum Silviu Purcărete, Radu Afrim, Alexandru Dabija, Charles Muller, Theodor Cristian Popescu, Eugen Jebeleanu, Ioana Paun, Octavian Jighirgiu, Florin Caracala, etc. A realizat numeroase instalații video interactive și non-interactive și a pus bazele proiectului AV// Sattelites cu care a urcat pe aceeași scenă cu artiști precum Arms and Sleepers, Sun Gliters, Brazda lui Novac, Yvat etc.
În anul 2016 se situează pe locul 3 la concursul internațional de video mapping Light Up, Iași, iar în 2017 revine ca participant la acest concurs și câștigă locul I.

În anul 2017 primește premiul pentru video mapping în teatru în cadrul Festivalului National de Comedie, iar în 2020 primește premiul special U.N.I.T.E.R pentru video mapping în teatru la gala UNITER, ediția 30. În 2021/ 2022 expune, împreună cu artiștii Felix Aftene și Lucian Dan Teodorovici la Berlin și Paris, iar în 2022 primește cel de-al doilea U.N.I.T.E.R pentru creativitatea video designului și mappingului video în spectacolul “Plugarul și moartea”, în regia lui Silviu Purcarete și scenografia Dragoș Buhagiar.

https://www.instagram.com/cozlac_andrei/
https://www.facebook.com/cozlac.andrei
www.facebook.com/Andrei-Cozlac-Video-Artist

Andrei Lazar

Andrei Lazar

Andrei Lazăr a urmat studii de licență, master și doctorat la specializarea Design, din cadrul Facultății de Arte Vizuale si Design, UNAGE, Iași, în care a abordat transpunerea luminii la nivel de produs, atât în Design Grafic, cât și în Design de Produs, prin studiul experienței multisenzoriale a luminii.
În prezent este cadru didactic la specializarea Design la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, din Iași. De asemenea, Andrei Lazăr este pasionat de Interaction Design și New Media Design, prin care încearcă experimentări noi, bazate pe moduri unice de interacțiune, prin implementarea unor tehnologii emergente în cadrul proiectelor sale.

https://www.instagram.com/lazar.imaginar/
https://www.facebook.com/lazar.imaginar

Andrei Popovici

Andrei Popovici

Pasionat de artă și tehnologie, Andrei Popovici este student al Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași, specializarea „Foto-Video”. Explorând noi frontiere ale artei contemporane, el își dedică practica artistică experimentării cu tehnologia, axându-se în special pe inteligența artificială, cu scopul de a aduce un element umanizant în creațiile sale. Expozițiile sale anterioare la Centrul Internațional de Artă Contemporană – Baia Turcească Iași, în cadrul expoziției FutureNOW (2023) și în București, au confirmat abilitățile sale viziunea sa creativă.

Prin intermediul lucrărilor sale, el caută să ofere spectatorilor experiențe interactive care să îi provoace la o introspecție profundă și la o reflecție asupra deciziilor lor.

https://www.instagram.com/andreipopovici_/
https://www.facebook.com/popovici.andrei.9822

Anton Petrut

Anton Petrut

Anton Petruț este pasionat încă de când se știe de fotografie. Deși drumul său profesional i-a purtat pașii mai întâi către domeniile tehnice, absolvent al Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” Iași și a Liceului de Informatică “Grigore Moisil” Iași, în prezent coordonează studioul dedicat fotografiei de iris – EYESSENCE.

Practica sa artistică, ghidată de motto-ul “Soul Revealing Photography”, își propune să-i oprească pe oameni pentru un moment și să-i poarte într-o călătorie către sine, în universul fascinant al ochilor lor.

https://www.instagram.com/antonpetrut/
https://www.facebook.com/petrut.anton

 Carmen Maftei

Carmen Maftei

Carmen Maftei este artist vizual, colaj/mixed media, din Iași. A început să creeze artă vizuală în 1996 când a și debutat în zona expozițională, la Centrul Cultural Francez Iași. Inițial a folosit colajul din hârtie ca mediu de exprimare al emoțiilor și stărilor onirice declanșate după schimbarea regimului comunist din 1989. Frumusețea și noutatea colajelor realizate în acei primi ani de liberă exprimare constă în descătușarea harului creativ, reprimat de zona comunistă, prin imagini colate, decupate din primele reviste străine care au intrat atunci pe piața din România. Deși a urmat mult timp calea tradiționalistă a colajul din hârtie, în ultimii 10 ani Carmen Maftei a abordat în forță colajul mesaj, mixed media și colajul digital după obținerea unui master în Foto-Video la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iași. Experiența acumulată în toți acești ani au condus, inevitabil, spre lărgirea ariei sale artistice de exprimare, lucrările sale din obiecte colate trecând spre zona instalațiilor vizuale.

https://www.instagram.com/kami_ro4/
https://www.facebook.com/carmen.maftei.73

Dan Adrian Ionescu

Dan Adrian Ionescu

d.a.i (Dan Adrian Ionescu) – arhitect de interior și artist vizual

Interesul său pentru proiecțiile video și instalațiile interactive a continuat cercetarea doctorală, proces ce poate fi descris ca o dezvoltare continuă a studiului luminii și tehnologiei în relație cu spațiul. Transformarea obiectelor prin suprapunerea efectelor vizual și auditiv asupra elementelor fizice stă la baza acestui proces. Recent, crearea propriului conținut audio sporește experiența instalațiilor sale.

În prezent este asistent universitar în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București, la catedra Proiectare de Interior și Design.

https://www.instagram.com/dan_adrian_ionescu/
https://www.facebook.com/dan.a.ionescu.58

Dan Basu

Dan Basu

Dan Basu este un artist care activează în București. Practica lui include instalații, fotografie, desen și lucrul cu porțelan.

Dan acoperă diferite suprafețe fizice cu texturi care trec fluid de la simboluri, la scriere asemică sau forme fără sens.
Structurile și imaginarul abstract al acestor forme exprimă gânduri și idei indescriptibile și creează ordine și contraste de culori armonioase din haos.
Dan Basu activează în comunitatea de artiști de la Atelierele Malmaison și e cofondator al Romanian Mental Health Film Festival.

www.danbasu.ro
https://www.instagram.com/basudanmihai/
https://www.facebook.com/DanMihaiBasu

Dr0mp

Dr0mp

Dr0mp este un artist multimedia din Iași, România, a cărui călătorie a început în design înainte de a se aventura în animație, arta VJ și media nouă. Specializându-se în instalații interactive, Dr0mp explorează fuziunea dintre interactivitate și mijloacele audiovizuale. Cu apariții la evenimente precum Romanian Creative Week și expoziții colaborative, lucrările lui explorează relația dinamică între interacțiune și feedback, oferind privitorilor experiențe captivante cu profunzime și rezonanță.

https://www.instagram.com/dro0mp/
https://www.facebook.com/dr0mp

George Cocoș

George Cocoș

GEORGE COCOȘ (33 de ani) este actor licențiat în specializarea Arta Actorului, dobândită în 2012 în cadrul Facultății de Teatru a Universității de Arte George Enescu din Iași, după ce în 2009 a absolvit cursurile Colegiului Național Mihai Eminescu din Constanța, specializarea științe sociale.

Ca actor și-a început cariera încă de pe băncile Facultății, fiind distribuit în spectacole regizate de Radu Afrim, Silviu Purcărete, Radu Nica sau Bobi Pricop. În prezent este angajat al Teatrului pentru copii și tineret Luceafărul din Iași, unde interpretează numeroase roluri și participă frecvent la festivaluri de teatru din țară să străinătate, iar în 2023 a participat la Gala Hop interpretând poezia Dilema de George Topîrceanu.

Ca dramaturg, s-a remarcat începând cu anul 2018, fiind selecționat pe lista scurtă a Concursului de mono-drame de la Bacău, cu textul Șpagă, apoi câștigând două dintre cele trei premii la Concursul de Dramaturgie Dan Borcia din cadrul MIC-RO Laborator de Creație, organizat de Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, cu textele School feat. Cool și Jurassic și a câștigat una dintre cele cinci rezidențe de creație dramaturgică oferite de către concursul Drama 5, organizat de către Reactor Cluj-Napoca, cu textul Ce mi-a trebuit mie să chiulesc. În finalul anului 2018 a făcut documentarea și a scris textul piesei de teatru Don’t Do Drugs, spectacol cu premiera la Iași, în sediul ADDARTA. În anul 2019, textul său, Legume, a fost montat la Teatrul pentru Tineret din Piatra Neamț, iar în 2020, piesa sa Aventura Căpitanului Vic în Lumea Reală, a fost montată de către Teatrul Gong din Sibiu. Tot în 2020, scrie scenariul filmului Hrănește Animalul!, ce a avut premiera la Iași în luna septembrie 2020.

Ca activitate managerială, a coordonat cu succes proiectul cultural History Village Tour, implementat de către Atelierul lui Geppetto SRL-D, în vara anului 2018, fiind un proiect obținut prin finanțare nerambursabilă în sesiunea II/2018 oferită de către Administrația Fondului Cultural Național. Apoi, în toamna anului 2018 a fost și manager de proiect în cadrul proiectului cultural Don’t Do Drugs, implementat pe fondul obținerii unei finanțări nerambursabile din partea Consiliului Local din Iași în baza legii 350. Totodată, coordonează și gestionează resursele materiale și umane în cadrul societății comerciale Atelierul lui Geppetto SRL-D din funcția de Administrator, participând astfel la numeroase evenimente culturale din postura de organizator. Din 2019 este membru fondator al Asociației Arteka, un ONG ce implementează proiecte culturale în județul Iași.

https://www.instagram.com/cocos_george/
https://www.facebook.com/cocos.george.3

Georgea Dura

Georgea Dura este artist plastic/ sculptor din Iași. În 2008 a absolvit cursurile Facultății de Artă Plastică și Design din cadrul Universității Naționale de Artă, George Enescu, fiind, in 2011, absolventă a cursurilor de master din cadrul aceleiași facultăți. Pe scena artistică e activă încă din 2005, participând la diverse expoziții, festivaluri și evenimente culturale precum Afterhills, Rocanotherworld, Street Delivery sau St.art Festival Bucharest.

https://www.instagram.com/georgeadura/
https://www.facebook.com/georgea.dura

Grafo

Grafo

După absolvirea studiilor sale de design vizual în România și Marea Britanie, Dragoș Păvăloi (cunoscut și ca Grafo) a început să creeze artă tradițională șinew media, reflectând și explorând estetica vizuală urbană și artefactele tehnologice ale secolului al XX-lea.

Decodificând semiotica elementelor tehnologice precum cea a antenelor, turnurilor de emisie și a altor linii de telecomunicații, printr-o cercetare științifică la Universitatea din Staffordshire, Dragoș a dezvoltat o fascinație profundă pentru aceste structuri omniprezente.Arta lui Dragoș își propune să contempleze asupra rolului invizibil pe care tehnologia il joacă în societatea noastră contemporana..

Lucrările sale se concentrează pe dimensiunea, scala, monotonie și materialitatea „sculpturilor industriale” ascunse în văzul tuturor și pe infrastructurile moderne de comunicații și impactul lor posibil asupra ființelor umane.

Grafo folosește o abordare cross-media pentru a prezenta caracteristicile culturii tehnologice care împuternicesc o societate super-conectată.

https://www.instagram.com/grafodragos/
https://www.facebook.com/ggrafo

Ioana Rusu

Ioana Rusu

Ioana Rusu este o artistă vizuală din Iași, România, în prezent masterandă la Universitatea de Arte „George Enescu”. Practica sa artistică gravitează între două concepte: realitate și ficțiune, contextualizând elemente sau evenimente corespunzătoare vieţii cotidiene pe un teritoriu construit. Se concentrează asupra modului în care mintea umană percepe exteriorul și distorsionează realitatea, influențată de propriile experiențe. Subiectele recurente de cercetare urmăresc relația dintre memorie, comportament și imaginație. Abordează post-fotografia, instalația și mediul video ca instrumente de exprimare sau modelarea percepțiilor umane.

https://www.instagram.com/ioanaaa.rs/
https://www.facebook.com/r.Ioana4

Marian Mina Mihai

Marian Mina Mihai

Marian-Mina Mihai a absolvit Facultatea de Arte Vizuale și Design, dar și secția matematică-Informatică în liceu. Este pasionat de artă, dar și de tot ceea ce înseamnă știință și tehnică, iar practica sa artistică încearcă să exploreze zona de confluență dintre aceste două domenii, aparent incompatibile, dar care se pot extinde reciproc.

https://www.instagram.com/bboylalu/
https://www.facebook.com/bboylalu

Noiseloop

Noiseloop

Zgomotul sau lipsa semnalului: un disconfort pentru mulți, o șansă pentru alții. Un concept offline: deconectarea de la virtualul singular și alăturarea cu tehnologia prin evenimente implicate social. Escape the loop, embrace the #noiseloop.

Specializat în new media și teatru, arte digitale interactive și future storytelling, video projection mapping și instalații interactive, design multimedia și programare audio-vizuală, producție de trailere cinematografice și motion graphics.

https://www.instagram.com/noiseloopstudio/
https://www.facebook.com/noiseloopstudio

Oana Jipa

Oana Jipa

Oana Jipa (n. 1998, București-RO) este actriță absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale, ciclurile licență în 2020 și master 2022, ambele în Arta Actorului. De-a lungul anilor de studiu a colaborat cu diverse teatre independente printre care unteatru, Centrul Educațional Replika sau Teatrul Infinit, Reactor de Creație și Experiment Cluj-Napoca, dar și cu Teatrul de Comedie din București, făcând parte din echipele de creație ale unor spectacole care au circulat în festivaluri precum Festivalul Shakespeare Craiova sau Fest-FDR Timișoara. Pentru rolul Connie din spectacolul Efecte secundare produs de unteatru primește premiul pentru DEBUT în cadrul Galei Uniter din 2022.

Din 2022 face parte din trupa Teatrului Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe unde a colaborat în primul an cu regizori precum Eugen Jebeleanu, Cristian Ban, Andrea Gavriliu, Dragoș Mușoiu, Irisz Kovacs, Eugen Gyemant cu ale căror spectacole a avut prilejul de a merge în festivaluri importante ale țării, de exemplu Festivalul Național de Teatru, Festivalul Comediei Galați sau Festivalul Reflex Sfântu Gheorghe.

Deși este angajată, caută proiecte provocatoare în mediul independent sau în cadre formale precum Gala Hop (unde a participat în 2023 cu momentul selectat în ediția acestui an a Romanian Creative Week), este interesată de dramaturgia contemporană și participă cu orice ocazie la spectacole lectură ale dramaturgilor români sau străini.

https://www.facebook.com/OanaJipa.30

Paul Bondane

Paul Bondane

Paul Petrică Bondane s-a născut în Bistrița în toamna anului 90. După terminarea Colegiului Național Andrei Mureșanu, profil real – chimie-biologie, nu a devenit medic ci a hotărât să își continue studiile într-un domeniu ceva mai ireal – Actorie. A urmat cursurile Facultății de Litere și Arte din cadrul Universității Lucian Blaga Sibiu și a primit diploma de Prestator servicii artistice (licență) și Studiul caracterelor dramatice (masterat). În timpul facultății a studiat și jucat roluri precum: Santiago în Kathie și Hipopotamul, adaptare după M.V. Llosa, regia Larisa Nutescu; Sun în spectacolul Omul cel Bun din Sâciuan, adaptare după Bertolt Brecht, regia Anca Bradu; Paris în Romeo și Julieta, adaptare dupa W. Shakespeare, în regia lui Bogdan Sărățean, etc. Tot în perioada studenției a fost actor colaborator al Teatrului Național Radu Stanca unde a avut oportunitatea să lucreze cu regizori precum Alexandru Dabija, Gigi Căciuleanu, Anca Bradu și Bogdan Georgescu. După terminarea studiilor a devenit actor angajat al Teatrului pentru Copii și Tineret Gong Sibiu. Printre spectacolele favorite din repertoriul Teatrului Gong sunt Alice – după Lewis Carol de Yann Verburgh, regia Eugen Jebeleanu, Wanda – după O mie de rochii de Eleanor Estes, de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol, Regulile Jocului , text și regia Yann Verburgh, Vaca Rosalinda – de Eliza Păuna, muzica Claudiu Fălămaș, Dragoni – de Andrei Dosa, regia Bobi Pricop și Dovedește – o poveste virală, de Lucie Verot, regia Eugen Jebeleanu.

Când nu este în teatru Paul Bondane își petrece timpul în natură, este pasionat de sport și educație; este instructor de ski și snowboarding, practică yoga, dansează tap-dance, predă jocuri și exerciții de actorie la școala Waldkinder (Sibiel) și iubește să facă drumeții. În urmă cu doi ani și-a descoperit pasiunea pentru percuție iar de atunci lucrează la visul lui de a-și înființa un band.

https://www.instagram.com/bondanepaul/
https://www.facebook.com/bondane.paul

Radu Marțin

Radu Marțin

Radu Marțin este un artist vizual din Iaşi interesat de mediul video, tehnologie generativă şi performativitate în zona new media.

O parte din practica sa artistică este axată pe studiul psihicului uman în relație cu tehnologia, urmărind să dezvolte noi expresii vizuale care operează cu percepția artistică.

Absolvent al Facultății de Arte Vizuale şi Design, specializarea Fotografie şi Artă video, unde a participat la numeroase expoziții de grup, iar în anul 2021 expune în expoziția New Media Alley din cadrul evenimentului Romanian Creative Week.
Tot în anul 2021 se alătură grupului de artişti Edge Mapping, colaborând la proiecte precum: Ship of fools, Fluid Memory, colaborând, în același timp, la nivel național și internațional, cu diferite teatre, iar în 2022 și 2023 a expus în cadrul New Media Street al Romanian Creative Week.

Radu Marțin a colaborat ca VJ la evenimente precum: Cathedral, New Music Oasis, Rocanotherworld, Classix Festival, 174, Dubla, Charlie, Cubik, TechnoWall etc.
Radu este, de asemenea, membru al echipei Map Everything, alături de Andrei Botnaru, echipă prezentă în New Media District of RCW 2024 cu două lucrări.

https://www.instagram.com/martinraduu/
https://www.facebook.com/martin.radu

Robert Rusu

Robert Rusu

Robert Rusu are 21 de ani și este student la Facultatea de Arte Vizuale și Design din Iași, specializat în foto-video.
Cu o pasiune pentru explorările creative în domeniul new media, el aduce o perspectivă proaspătă asupra impactului tehnologiei în societate și explorează identitatea în era digitală.

De asemenea, Robert este membru al echipei Map Everything.

https://www.instagram.com/beto.gltf/
https://www.facebook.com/robert.rusu.779857

Silviu Apostol

Silviu Apostol

Silviu Apostol (Luda) este artist vizual, absolvent al Facultății de Arte Vizuale și Design, specializarea Foto – Video, din cadrul Universității de Arte „George Enescu”, Iași. Cu o activitate de peste 10 ani la intersecția dintre street art și instalații new media, Silviu este recunoscut în zona artistică ieșeană pentru numeroasele sale proiecte artistice, având în palmares picturi murale, instalații mixtmedia, proiecte de video mapping și design arhitectural, colaborând cu teatre, festivaluri și evenimente muzicale.

Câștigător al Festivalului de video mapping Light Up (2016, 2017), Silviu Luda a participat la numeroase evenimente în calitate de artist vizual, precum Romanian Creative Week 2021, Sinestezia, FNT- Festivalul Național de Teatru, Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov 2021, Classix Festival, After Hills, Dubla Events, Marathon, Rockanotherworld, Tare ca Piatra, Kudos, Cyclic, Techno Wall, Booha, Senzoria, Vizorial, Dakini Tuzla, Pan-demon, etc. De asemenea, a avut colaborări cu Ateneul Național Iași, Teatrul „Vasilache” Botoșani, Teatrul „Anton Pan” Râmnicu-Vâlcea, Teatrul Municipal Bacău, Teatru FiX, Palas Mall, Iulius Mall, Vivertine, Brainfit, Garage Workout, Answer, Acaju, Meru, Wink, etc.

https://www.instagram.com/silviuluda/
https://www.facebook.com/silviu.luda

Simion Culinca

Simion Culinca

Culinca Simion este absolvent al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iasi, Facultatea de Arte Vizuale si Design, specializarea Fotografie, Video, Prelucrare Imagini pe calculator. Prin lucrările sale Simion încearcă adesea să găsească limitele mediului pentru a discuta idei, probleme și pentru a pune întrebări.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100006221294898

Teodor Buruiană

Teodor Buruiană

Teodor Buruiană este absolvent al specializării sculptură din cadrul Facultății de Arte Plastice a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.
Pentru Teodor publicul joacă un rol dublu în creație, acela de inspirație, respectiv de participant la actul artistic. Astfel, lucrările sale sunt inspirate de oameni, de nevoile și reacțiile pe care aceștia le au în diverse situații.

Proiectele dezvoltate, printre care și proiectul ”Closer to you”, proiect castigator al bursei THE CREATIVE ONE în 2023, cuprind două mari obiective în domeniul de cercetare pe care îl urmează acesta – documentarea și utilizarea de tehnici noi cu scopul final al unei interacțiuni între public și subiectul propus.

Mediul complex al artei de tip instalație îi oferă libertatea de a transmite trăiri și sentimente unice privitorului, prin jocul volumetric și elementele de compunere a spațiului. În procesul artistic, caută să documenteze reacțiile oamenilor la diverși stimuli. Folosindu-se de sunete, culori, mișcare, efecte vizuale, materiale sau acțiuni involuntare, acesta urmărește o mai bună înțelegere a contextelor sociale, pentru transpuneri cât mai relevante pentru public.

https://www.instagram.com/buru_artist/
https://www.facebook.com/buruiana.teodor

Carina Burghelea/ Bursa The Creative

Carina Burghelea/ Bursa The Creative

Pentru Carina subiectele de natură socială sunt omniprezente în practica personală, urmărind să puncteze diferite aspecte ale individului aflat într-un mediu colectiv sau singular, raportându-se la caracteristicile de definire ale acestuia. Abordarea unei teme de actualitate, prezentă în viața fiecărei persoane atât în mod voluntar, cât și în mod involuntar, devine baza de structurare a fiecărui proiect, ființa umană reprezentând un cumul de informație nesfârșită. Carina tinde să construiască o legătură naturală de prietenie cu toate persoanele cu care colaborează, interacțiunile interumane reprezentând un element important în evoluția ei ca artist. Proiectele personale se extind pe ramura fotografiei, dar și pe cea video, oferind privitorului libertate de interpretare.

https://www.instagram.com/carina_teodora/
https://www.facebook.com/maria.morna.33

Catalin Marinescu/ Bursa The Creative

Catalin Marinescu/ Bursa The Creative

Cătălin Marinescu, originar din Iași, România, este un artist emergent al scenei
contemporane a artelor vizuale, cu o formare academică obținută la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, unde a absolvit specializarea Foto-Video și unde își continuă acum studiile de masterat. Dedicat explorării și exprimării prin diferite medii artistice, Cătălin își
concentrează practica pe fotografie, artă performativă și instalații new media, căutând mereu să experimenteze și să împingă limitele mediilor tradiționale.
Participarea sa activă la evenimente de profil, cum ar fi „Video 3.0 – LAN, a network of unpredictable behavior” (Iasi, 2022), „Romanian Creative Week” (Iasi, 2022), și „Video 4.0 – Shifting Realities” (Iasi, 2024), subliniază angajamentul său față de explorarea și împărtășirea viziunii sale unice asupra lumii. Aceste evenimente i-au oferit o platformă pentru a-și expune
lucrările inovatoare, care pun întrebări și încurajează dialogul între artă și spectator.

Prin lucrările sale, Cătălin Marinescu își propune să creeze o conexiune între experiențele personale și universale, invitând publicul să participe la o călătorie vizuală și emoțională. În
fiecare creație, el caută să transmită concepte profunde, stimulând în același timp un dialog interior și exterior despre realitățile și posibilitățile noastre infinite.

https://www.instagram.com/catalin.d.marinescu/
https://www.facebook.com/marinescu.cata

Catalin Popescu/ Bursa The Creative

Catalin Popescu/ Bursa The Creative

Cătălin Popescu este un călător al sunetului și un povestitor al audiovizualului, născut în Iași în 1969. Cu o pasiune pentru arte în toate formele lor, el se definește ca inginer de sunet și artist de voice over, având în prezent statutul de student în anul III la Universitatea Națională de Arte ,,George Enescu”, la Facultatea de Arte Vizuale și Design, specializarea Foto-Video Procesarea Computerizată a Imaginii.
Cariera sa în lumea sunetului a început cu o călătorie plină de curiozitate și dorința de a învăța. Studiile sale în ingineria sunetului și producția audio au fost marcate de îmbinarea teoriei cu practica în moduri inovatoare și inspirate. Cătălin a avut privilegiul de a lucra alături de mentori talentați, care l-au ghidat și l-au inspirat să-și urmeze pasiunea.

În calitate de inginer de sunet, a călătorit prin universuri sonore diverse, de la studiouri de înregistrare la locuri de filmare și evenimente live. Mereu în căutarea celor mai noi tehnologii și metode, el a adus un aport substanțial proiectelor prin abordarea sa inovatoare în mixaj, montaj sau design sonor.

În paralel cu munca sa de inginer de sunet, Cătălin a explorat și lumea captivantă a voice over-ului, descoperind bucuria de a da viață personajelor și de a comunica mesaje puternice și emoționante prin intermediul vocii sale. Fie că este vorba despre reclame, audiobook-uri sau jocuri video, el a căutat mereu să îmbine talentul vocal cu arta și tehnicile de exprimare.

În prezent, Cătălin se află într-un moment de reflecție și expansiune, dorindu-și să își dezvolte și mai mult abilitățile în acest domeniu fascinant al sunetului și al vocii. Deschis la noi provocări și colaborări care să-l împingă dincolo de limitele sale, el aspiră să-și atingă potențialul maxim.

Fiecare zi îl găsește recunoscător pentru privilegiul de a face ceea ce iubește și de a împărtăși pasiunea sa pentru sunet și artă cu lumea din jurul său. Călătoria sa continuă, iar sunetul rămâne busola care-l ghidează către noi aventuri și descoperiri fascinante.

https://www.facebook.com/catalin.popescu.129142

Ioan Daniel Danila/ Bursa The Creative

Ioan Daniel Danila/ Bursa The Creative

Ioan Daniel Dănilă este un pasionat al artei vizuale și al designului, cu o viziune amplă asupra mediului fotografic și a segmentului audio-vizual. Născut pe data de 22 februarie 1997, Dănilă este în prezent un student în anul III la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași, specializat în Fotografie, Video și Procesare Computerizată a Imaginii.

Încă de la începutul său în universitate Daniel și-a propus să exploreze cu curiozitate și pasiune fiecare aspect al domeniului său de studiu. Deși a ales inițial această facultate cu gândul de a se concentra pe fotografie, descoperirea pasiunii sale pentru segmentul audio și video i-a deschis noi orizonturi și i-a redirecționat direcția de explorare.
Pe parcursul anilor de facultate, Daniel și-a dedicat eforturile pentru a-și perfecționa abilitățile și cunoștințele în domeniul audio-vizual. În prezent, Dănilă își propune să experimenteze în continuare cu mediul video, dorind să-și îmbunătățească abilitățile de storytelling și să descopere oportunitățile pe care le oferă acest domeniu creativ.

Cu o pasiune neobosită pentru artă și creativitate, Dănilă Ioan Daniel este determinat să-și construiască un viitor în care să își pună amprenta în lumea audio-vizuală, să inspire și să surprindă prin lucrările sale inovatoare și captivante.

https://www.instagram.com/johnn_danniels/
https://www.facebook.com/danila.daniel.963

Marius Cioroianu/ Bursa The Creative

Marius Cioroianu/ Bursa The Creative

Marius Coroianu, născut pe data de 11 iunie 1998, în localitatea Bacău, a luat contact prima dată cu artele vizuale în anul 2019, atunci când a dobândit primele cunștințe în crearea imaginii digitalizate. Cu timpul, a început să cerceteze diferite metode de reprezentare vizuală prin care să se poată exprima, participând ulterior la diferite expoziții, fie pe domeniul fotografiei, fie pe cel al instalației video.

Este mereu pregătit să descopere diferite tehnici cu care să elaboreze diferite subiecte legate de planul general de zi cu zi sau lucruri personale. Chiar dacă în trecut a fost orientat către domenii precum matematica sau informatica, momentul descoperirii artelor vizuale i-a schimbat perspectiva, urmând această carieră artistică până în ziua de azi. Totuși, cunoștințele acumulate în domenii realiste îl ajută în dezvoltarea construcției unui proiect, având o succesiune logică în realizarea acestuia.

În anul 2022, a absolvit studiile de licență la Universitatea Națională de Artă „George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design, specializându-se în Fotografie și Videoprocesarea Computerizată a Imaginii. În prezent, este masterand la aceeași facultate, pe secția de Fotografie și Artă Video.

https://www.instagram.com/mvriusica/
https://www.facebook.com/hp.marius

Valentin Mocanu/ Bursa The Creative

Valentin Mocanu/ Bursa The Creative

Valentin Mocanu este absolvent al Facultății de Teatru, secția Actorie, din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, actualmente masterand în Artele spectacolului de teatru la aceeași facultate. Pasionat de actorie, cinema și fotografie, a realizat proiectul „Dogma” cu mijloace tehnice simple, chiar rudimentare, fără să vadă în asta un impediment, deoarece este de părere că, mai presus de orice, filmul este un contact direct dintre un fragment de sens surprins în timp și un ochi care îl decantează. Orice alte artificii care mijlocesc acest contact nu îl modifică semnificativ.

https://www.instagram.com/valentinmocanu_/
https://www.facebook.com/valentin.mocanu.940

CHILL PILL /Ruxandra Pavel

CHILL PILL /Ruxandra Pavel

Ruxandra Pavel (n. 2000, Iasi, Romania) este designer multidisciplinar. În prezent își continuă studiile masterale în cadrul secției de Design de Produs a Universității Naționale de Arte “George Enescu” Iași, axându-și cercetarea pe modurile în care designul poate ameliora stările anxioase. Găsește în design echilibrul ideal între exprimarea creativă și gândirea pragmatică, și se ghidează după convingerea că nu există probleme fără rezolvare. Tocmai drumul către căutarea unei soluții este ceea ce îi alimentează dorința de explorare. Pentru ea, flexibilitatea, adaptabilitatea și forțarea barierelor sunt elemente necesare în crearea unei soluții.

Scopul său principal este să creeze și să răspândească empatie, incluziune și sustenabilitate prin conceptele sale. Își dorește să găsească soluții care să aibă un impact constructiv în viața utilizatorilor și, totodată, să îi educe. Educarea publicului și a utilizatorului este ceva ce un design(er) bun are puterea, chiar datoria, să facă, și este exact ceea ce Ruxandra își propune să realizeze. Consideră că niciun vis nu este prea îndrăzneț sau de neatins, și unde pare că nu există o cale, cu siguranță va crea una.

Ruxandra Pavel face parte din echipa Chill Pill. Chill Pill este echipa câștigătoare a primului New Media Jam (2023), proiectul câștigător fiind selectat să participe în New Media District 2024.

https://www.instagram.com/ruxandra.pavel/
https://www.facebook.com/ruxandra.pavel.3

CHILL PILL /Dragoș Silion

CHILL PILL /Dragoș Silion

În calitate de Dezvoltator Creativ XR, Dragos Silion este implicat în diferite proiecte din domenii precum cel artistic, turistic și educațional prin intermediul echipei ColorfulCoding și aplicației ArtLink.

Expertiza sa acoperă dezvoltarea web și mobilă, până la Oculus Quest, Microsoft HoloLens, și mai recent, Apple VisionPro. În afara orelor de muncă, îi place să împărtășească cunoștințele prin intermediul internetului, conferințelor și laboratoarelor ținute la Facultatea de Informatică.

Dragos Silion face parte din echipa Chill Pill. Chill Pill este echipa câștigătoare a primului New Media Jam (2023), proiectul câștigător fiind selectat să participe în New Media District 2024.

https://www.instagram.com/silidragos/
https://www.facebook.com/silion.dragos

CHILL PILL /Andrei-Constantin Dilă

CHILL PILL /Andrei-Constantin Dilă

Andrei-Constantin Dilă (n. 2000, Iași, România) este designer de produs, axat în prezent pe nișa miniaturilor în domeniul auto. A terminat studiile de Licență, obținând bursa de merit în toți anii, la Facultatea de Arte Vizuale și Design – Iași, specializarea Design de Produs și a continuat cu Masterul pe aceeași specializare, aflându-se în ultimul an de studiu (2024).

În primul an de facultate a obținut locul II la etapa Creație 2020 a Concursului Național de Design de Mobilier organizat de APMR, iar în ultimul an a participat la DIPLOMA Show 2022, unde proiectul său de licență a fost selectat și apreciat în cadrul expoziției din București. Performanțele sale remarcabile continuă și în anii de Masterat, unde a obținut locul II la Concursul de Design de Produs 2023 organizat de Nord Arin și a participat la expoziția Design ID 2023 din Iași.

Imediat după finalizarea studiilor de Licență în 2022, a început o colaborare de lungă durată cu DAN MODELS, unul din puținii producători de machete din România, cu o activitate de peste 30 de ani în domeniul machetelor istorice. În cadrul acestei colaborări și-a dezvoltat abilitățile de proiectare și printare 3D cu diferite tipuri de tehnologii și materiale.

În prezent este un colaborator de bază în cadrul firmei DAN MODELS și a contribuit la proiectarea și dezvoltarea a peste 30 de kit-uri de machete istorice reprezentând vehicule auto, feroviare și utilaje de construcții.

Andrei-Constantin Dilă face parte din echipa Chill Pill. Chill Pill este echipa câștigătoare a primului New Media Jam (2023), proiectul câștigător fiind selectat să participe în New Media District 2024.

https://www.instagram.com/dilar.auto
https://www.facebook.com/dilarrrrr

Curator

Andrei Cozlac

Andrei Cozlac

Andrei Cozlac (n. 1986) este artist video și Lect. Univ. dr. la Universitatea Națională de Arte George Enescu, Iași, Facultatea de Arte Vizuale, Secția Fotografie, Video și procesarea computerizată a imaginii, și profesor colaborator la secția de media a Facultății de Arte în Limba Română din Târgu Mureș.

Experimentalist, interesat în ultimele tehnologii multimedia, a colaborat la numeroase proiecte independente de visuals, video-mapping, proiecții live.
Și-a început activitatea de VJ în anul 2005, activând în crew-ul Drums.ro și DGW, având totodată colaborări cu festivaluri mari de muzică din țară și din afară. Andrei a semnat video design-ul unor piese de teatru în regia unor regizori precum Silviu Purcărete, Radu Afrim, Alexandru Dabija, Charles Muller, Theodor Cristian Popescu, Eugen Jebeleanu, Ioana Paun, Octavian Jighirgiu, Florin Caracala, etc. A realizat numeroase instalații video interactive și non-interactive și a pus bazele proiectului AV//Sattelites cu care a urcat pe aceeași scenă cu artiști precum Arms and Sleepers, Sun Gliters, Brazda lui Novac, Yvat etc.

În anul 2016 se situează pe locul 3 la concursul internațional de video mapping Light Up, Iași, iar în 2017 revine ca participant la acest concurs și câștigă locul I.
În anul 2017 primește premiul pentru video mapping în teatru în cadrul Festivalului Național de Comedie, iar in 2020 primește premiul special U.N.I.T.E.R pentru video mapping în teatru la gala UNITER, ediția 30, iar în anii 2021 și 2022 expune împreună cu artiștii Felix Aftene și Lucian Dan Teodorovici la Berlin și Paris, an în care primește al doilea premiu U.N.I.T.E.R pentru creativitatea video designului și mappingului video în spectacolul “Plugarul și moartea”, în regia lui Silviu Purcărete și scenografia Dragoș Buhagiar.

Totodată mai câștigă premiul pentru cel mai bun video design din cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Theater at the Crossroads” din Serbia, Nis pentru spectacolul “Plugarul și moartea”.

La sfârșitul anului 2022 primește distincția “Meritul Cultural” în cadrul evenimentului Valorile Iașului, Valorile României, pentru aportul adus în domeniul artelor vizuale.

Link pagina artist: www.facebook.com/Andrei-Cozlac-Video-Artist
Email: comunicare.andreicozlac@gmail.com
Tel: +40754613354

Maria Comarlau

Curator / Producator

Andrei Radu Alexandru (Dromp)

Curator New Media Jam

Vernacoolar Collective

Productie Catalog NMD

Ilinca Popescu

Social Media

Dan Basu

Graphic Design

Claudiua Ungureanu

Foto / Video

Parascheva Smoc

Foto / Video

Mihai Marian Mina

IT Technical support