2025


Anul acesta, în cadrul RCW debutează Simpozionul Internațional de Ceramică de la Cucuteni, în spațiul creat și denumit de către Ionela Sandrina Mihuleac „Pământul care cântă”, un loc plin de creativitate, unde arta devine un limbaj al sufletului (https://www.sandrina-art.com/retreat). Ne propunem ca în fiecare an, un grup de cinci artiști ceramiști, patru din țară și unul din străinătate, să lucreze timp de două săptămâni împreună, pe tema dată, pentru o expoziție care va fi vernisată în Iași în prima zi a fiecărei ediții RCW. Atât simpozionul cât și expoziția vor fi curatoriate de către artista născută în Cucuteni și care leagă în arta ceramicii trecutul cu prezentul, tradiția cu modernitatea, Ionela-Sandrina Mihuleac.
Tema: 120 trepte către alb
Artiști

Arezu Zargar
Arezu Zargar este un artist interdisciplinar din Teheran, Iran, care explorează creativitatea prin diverse medii, cum ar fi ceramica, arta video și instalațiile. Lucrarea ei invită publicul în spații imaginative și care provoacă gândirea, îmbinând adesea știința și arta pentru a contesta granițele convenționale.
Arezu și-a început călătoria academică în paleontologie, dar în cele din urmă și-a urmat pasiunea pentru artă, obținând un master în Cercetare în Artă de la Universitatea de Arte din Teheran. Acum artistă la jumătatea carierei, ea și-a expus lucrările în prestigioase evenimente naționale și internaționale. Scurtmetrajul ei de debut a fost proiectat la Festivalul de Film Nostalgia din Milano, Italia, în 2021. De asemenea, a participat la expoziții notabile, inclusiv Festivalul de Artă Contemporană din Sorrento, Italia și Bienala de Artă Asiatică din Bangladesh în 2022.
În 2024, Arezu a fost curator pentru Proiectul Countdown la Asr Gallery din Teheran, o expoziție internațională ambițioasă care a prezentat lucrările a 100 de artiști din 36 de țări. Ea se pregătește acum pentru viitoarea ei expoziție personală la prestigiosul Albert Hall Museum din Jaipur, India, ca parte a Săptămânii Artei din Jaipur. Deschiderea pe 27 ianuarie 2025, această expoziție va prezenta o instalație monumentală cuprinzând 1727 de piese ceramice elaborate complex, prezentând măiestria ei a detaliilor și capacitatea ei de a crea experiențe artistice captivante.
Instalațiile captivante și abordarea multidisciplinară a lui Arezu reflectă dedicarea ei de a explora complexitățile experienței umane, făcând-o o voce unică în comunitatea globală de artă.

Elena Dinga
Elena Dinga este născută la Iași dar profesează ca avocat în Baroul Bacău. Dupa absolvirea Facultății de Litere 1998 și a celei de Drept, 2007, un impuls creativ, venit de niciunde, a făcut-o să studieze Artele fiind licențiată a Universității de Arte George Enescu Iași, secția Pedagogia Artei, urmată de un Master în Arta Murala al aceleiași universități. Din 2024 este membra a UAP filiala Iași. Pasiunea pentru formă, culoare, texturi și lucrul cu argila reprezintă materializarea acelui impuls irepresibil, scoaterea în afară a ceea ce palpită unic în ființele creative, într- o continuă căutare a mijloacelor de expresie si a căii către lumea receptoare.

Gavril Zmicală
Născut la: 21.04.1963 în Strâmtura Maramureş. Absolvent al Academiei de Arte Vizuale Ion Andreescu Cluj
Membru UAP
Profesor de ceramică – Liceul de Arte Vizuale, R. Ladea” Cluj-Napoca
cerazmicart@gmail.com
tel: 0741257707
Din anul 1990 și până în prezent am participat la numeroase expoziții personale sș de grup din țară și străinătate. (Cluj, București, Bistrița, Brașov, Oradea, Timișoara, Satu Mare și Austria, Germania, SUA, Japonia.
Membru în comisia de organizare a Bienalei Internaționale de ceramică la Cluj.
Am lucrări în colecții private din țară și stăinatate.

Ileana Horoba-Danci
2002 — Liceul de Artă Baia Mare
2006 — Licență Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, secția Ceramică-Sticlă-Metal, clasa profesor Cornel Ailincăi
2008 — Masterat Universitatea de Artă si Design Cluj-Napoca, secția Ceramică-Sticlă-Metal, coordonator Cornel Ailincăi, grant Erasmus Universidades del Pais Vasco, Bilbao, Spania, clasa profesor Angel Garraza
2009-2011 — profesor ceramică Liceul de Artă Baia Mare
2018 — organizare Simpozion Internațional de Ceramică MICAS
https://www.facebook.com/micasmaramures
Participări la expoziții și proiecte naționale și internaționale, individuale sau de grup. Franța, Austria, Spania, Iran, Italia, România.
Organizator evenimente culturale cu scopul promovării artei si tradițiilor locale.
Designer de bijuterie contemporană începând cu 2004
https://www.facebook.com/share/1AdNfuGofT/
Antreprenor
https://www.facebook.com/fain.natural
www.fain-natural.ro

Ionela-Sandrina Mihuleac
Născută la 1 aprilie 1968 în comuna Cucuteni, județul Iași.
Studii de pictură, clasa prof. Liviu Suhar, Universitatea de Artă și Design Iași; 2003-2004 | Studii masterale, Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca. Din 1997, membru al U.A.P. din România. 2013-2019
Expoziții personale și de grup, tabere de creație în România, Franța, Italia, Serbia și Iran.
Organizatoare a simpozionului internațional de arte vizuale HUMAn de la Cucuteni, începând cu anul 2006.
Autoare a volumului de poeme „Cutii pentru fluturi”, Editura Junimea Iasi, 2015 și a cărții-jurnal, “Mi camino”, Editura Pim, 2021
Participare la TEDEX Iasi 2018
Premiul revistei Cariere: „Oameni care ne inspiră”, 2019
Creatoarea Centrului Artistic de la Cucuteni: „Pământ care cântă”.
Web: https://www.sandrina-art.com/