8

The Living Thread

10.3
2025
UNESCO Headquarters Paris
The Living Thread The Living Thread

Într-un fir continuu al memoriei colective, „The Living Thread” reunește trecutul și viitorul, tradiția și inovația, într-un gest artistic ce transcende granițele și timpul. Proiectul „The Living Thread” readuce în prim-plan ia, simbol atemporal al identității și feminității românești și moldovenești, ca o operă colectivă țesută prin timp și spațiu. Lansat în cadrul Romanian Creative Week 2024 la Iași, proiectul își continuă drumul prin comunități românești din țară și din diaspora, iar pe 10 martie ajunge la Paris, prezentat în colaborare cu Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), în conferința „Egalitatea de gen și viitorul politicilor culturale: Importanța femeilor în cultură și industriile creative”.

Mai mult decât o celebrare a patrimoniului cultural, „The Living Thread” onorează rolul femeilor în artă, cultură și transmiterea tradițiilor. Publicul este invitat nu doar să admire, ci să devină parte din poveste, contribuind direct la broderia iei. Totodată, proiectul aduce o viziune contemporană asupra moștenirii culturale prin colecția „Echoes of the Cucuteni Civilization”, creată de studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, unde vechile simboluri prind viață prin tehnici inovatoare, precum imprimarea 3D.  

Proiectul este structurat pe o idee a arhitectei Ana Carina Lăcătușu, care a absolvit cursul de Arhitectură de Interior la Oxford Brookes University în anul 2022 și a explorat conceptul de design numit „furnitecture”, precum și integrarea lui eficientă în diferite spații. Prima cusătură a fost realizată de artistul Mircea Cantor, iar de atunci, numeroși artiști și participanți din întreaga lume au contribuit la această creație colectivă. De asemenea, proiectul este derulat în colaborare cu artizanele de la Șezătoarea Borlești, comunitate care există din 2013 și este considerată prima șezătoare din România modernă.

Artiști

Maria-Daniela Burghelea Handaric

Vasilica Racariu

Theona Chelariu (UT Iași)

Alina Iacob (UT Iași)

Radu Firicel (UT Iași)

Raluca Lupu (UT Iași)

Iuliana Streba (UT Iași)

Curator

Ana Carina Lăcătușu

Ana Carina Lăcătușu

Ana Carina Lăcătușu a absolvit cursul de Arhitectura de Interior la Oxford School of Architecture (OBU), Marea Britanie, în 2022. În 2023, s-a alăturat echipei Romanian Creative Week. În 2024, în cadrul celei de-a 4-a ediții a festivalului, a curatoriat The Living Thread/ o expoziție live. The Living Thread invită persoane din toate colțurile lumii să colaboreze la cusutul unei singure, unice bluze românești. Proiectul este acum într-o călătorie globală, îndeplinindu-și misiunea simbolică de a completa această lucrare de artă colectivă.

Carina a studiat conceptul de „furnitecture” și integrarea sa eficientă în diferite spații, fiind puternic influențată de natură, artele vizuale și identitatea culturală în procesul său creativ. În prezent, se concentrează pe explorarea unor perspective noi în designul de expoziții, scenografie și designul de mobilier.