2

common imaginary. Drawing Theatre by Studio Ossidiana

arts & crafts
15–26.5.2024
00:00–23:59
Piața Unirii
common imaginary. Drawing Theatre by Studio Ossidiana common imaginary. Drawing Theatre by Studio Ossidiana

Cea mai puțin dezbătută criză actuală este cea a spațiului public. În epoca individualismului, a comportamentului self centered, uităm să privim orașul ca pe un bun comun. Expoziția bienală de arhitectură urbană common imaginary ce se desfășoară în Piața Unirii din Iași propune, în secvențe temporare, instalații urbane prin care spațiul public să poată fi însușit colectiv.

Primii invitați ai bienalei de arhitectură urbană common imaginary sunt arhitecții Studio Ossidiana, biroul de arhitectură premiat internațional, a cărui practică se situează la intersecția dintre arhitectură, design și peisaj. Fondat de Giovanni Bellotti și Alessandra Covini, biroul lucrează cu o echipă internațională de arhitecți, designeri și cercetători pentru a dezvolta concepte inovative prin noi materiale, obiecte și
instalații.

În cadrul festivalului Romanian Creative Week 2024, arhitecții Studio Ossidiana vor realiza o instalație site-specific denumită Drawing Theater: „Ne-am imaginat o plansă mare de desen pe care poate imprima oricine, cu instrumente de lemn, gânduri efemere și basoreliefuri pe suprafața minerală de pământ. Ne-am imaginat un spațiu ca un teatru deschis, unde poți sta fie pe margine, ca un observator așezat pe platforme, să privești spre scenă sau să te bucuri de beldevere spre oraș, sau poți lua scena și interacționa cu urmele lăsate pe tabla de desen minerală.”, spun Giovanni și Alessandra. „Pe parcursul festivalului, instalația poate fi un teren pe care se poate produce artă, instanțe pe care le vom putea fotografia și arhiva. La sfârșitul festivalului, sperăm ca materialele să fie reciclate și să devină stratul experimental de suprafață al unei grădini de flori urbane.”

Instalația va fi deschisă pe 15 mai 2024 în Piața Unirii din Iași.

Studio Ossidiana pentru RCW 2024: Giovanni Bellotti și Alessandra Covini, alături de Viktoria Bacheva, Emanuele Volpe, Pedro Daniel Pantaleone.

Curatori

Anda Zota

Anda Zota

Arhitect și redactor-șef igloo media, cu un vast interes pentru designul contemporan și cercetarea curatorială. Are o abordare eclectică, dar deseori influențată de concepte moderniste. Creativă, aplecată pe detalii, cât și cu o bună vedere de ansamblu a proiectelor la care lucrează. Definită de o minte foarte critică și o pasiune pentru estetică.

Elena (Viziteu) Ionescu

Elena (Viziteu) Ionescu

Arhitect and founding member of ViaArchitecture, with a keen interest in craft process and slow design. Her working process includes traditional craft techniques reshaped for the contemporary times. Its projects are labeled as timelessness and with a special care for the details. Her projects grow alongside the others, artists and designers she commissions and whose pieces she integrates into her architecture, succeeding to contribute substantially to the proportion and development of contemporary craft arts.