9

Dehydration stage

arts & crafts
15–26.5.2024
10:00–17:00
Casa Muzeelor
Dehydration stage Dehydration stage

Dehydration stage explorează frumusețea declinului biologic, invitând la introspecție și repoziționare prin elaborarea unor cadre naturale posibile. Instalația cuprinde o serie de elemente vegetale care se completează reciproc, pentru a descrie și explica un proces natural, o tranziție dar și problematica reversibilității și utilității acesteia.

Este completată de o proiecție vivantă, o serie de obiecte din fibră de lemn dar și un fundal sonor în contrapunct – declinări inspirate din parcursul natural al unui organism vegetal viu. Termenul deshidratare face referire la condiția în care în organism există un deficit, total sau parțial, al cantității de apă. Extins, termenul este asociat cu schimbări neurologice, disconfort general, stare de confuzie, fatigabilitate inexplicabilă. La plante, aceste simptome au o varietate restrânsă, reducându-se la fotosinteză excesivă, ofilire, sevă brută aflată în stază, aspect monocrom, rigiditate.

semne: suprafață uscată, decolorată
simptome: sete
cauze: lipsa apei
prevenție: prezența apei în mod constant

Rolul apei în acest tablou este unul definitoriu pentru aspectul plantei dar și pentru parcursul și viața acesteia. Idealul hidrofit, în care planta este adaptată la viața acvatică, având frunzele la suprafața apei și rădăcina ascunsă – rămâne singura speranță în absența apei. O iluzie și o proiecție, parte din confuzia delirantă în care se află planta privată de lichidul vital. Ciclul de viață al plantelor spermatofite este împărțit în cinci etape: germinație, creștere și dezvoltare, înflorire și polenizare, formarea seminței și dispersia seminței. Prezente în economia cadrului, semințele vor provoca sau elucida un alt mister – acela al perpetuării.

Abordare: un spațiu-preambul în care instalația își va contura intenția și un spațiu principal
care va cuprinde instalația propriu-zisă.

Elementele prezente – ⁠pilonii elastici, plantele(tije, frunze și corole), cutiile-postament din lemn/metal, obiectele/miniaturile din fibră de lemn, peretele canvas (lucrare în lut), proiecția și fundalul sonor integrează un circuit util, menit să explice și să confirme frumusețea declinului biologic dar și prezența factorului speranță.

Artiști

Emilian Pospaii

Emilian Pospaii

Emilian Pospaii s-a născut în Pucioasa, România, unde a dezvoltat un interes timpuriu pentru poezie și natură, observând îndeaproape proiectele familiei sale. A fost încurajat de cărțile protestante ale bunicii materne, de experimentele în caligrafie ale bunicului său și de afinitatea mamei pentru amenajarea spațiului.

După ce a studiat designul și strategiile vestimentare la Universitatea Națională de Arte
(Master 2011-2013) s-a mutat în București unde locuiește și lucrează.

Practica sa cuprinde poezia, editarea cărților cu grafică proprie, ilustrațiile în tuș,
tapiseria, ceramica realizată din lut decantat, instalațiile sale fiind adesea compuse atât din lucrări originale, cât și din obiecte reevaluate.

www.emilianpospaii.com

Nocturn

Nocturn

Nocturn este un atelier de design floral din București.

Bazându-se pe ritualul dăruirii și pe cel al creării, aranjamentele florale Nocturn explorează noi posibilități de exprimare prin intermediul naturii.

Nocturn își propune să cerceteze termenul de floare prin abordări unice, spontane și contemporane.

www.nocturnflowers.ro