19

The Living Thread

arts & crafts
17–26.5
.2024
Aeroportul Iași, Terminal 4
The Living Thread The Living Thread

La ediția din 2024 a Romanian Creative Week începe să fie cusută o IE. Proiectul va fi continuat în diverse comunități românești, inclusiv în diaspora, până la finalizarea simbolică a acestei ii începute la Iași.

At the 2024 edition of the Romanian Creative Week, a Romanian blouse begins to be sewn. The project will continue in various Romanian communities, including the diaspora, until the symbolic completion of the blouse.

Ia este simbol al identității și în mod particular a feminității românești. La 24 iunie se celebrează Ziua Universală a Iei, când toate fetele poartă cămaşa făcută celebră de Henri Matisse cu tabloul La Blouse Roumaine. Lucrarea a fost terminată în 1940, după şase luni de muncă. Pictorul a lucrat la acest tablou din noiembrie 1939. S-a inspirat din colecţia de ii româneşti pe care i-a făcut-o cadou Theodor Pallady, pictor originar din Iași, cu care a fost prieten mulți ani. Tabloul poate fi văzut astăzi la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Centre Pompidou. Cea mai simplă piesă de vestimentaţie românească, din in cu broderie bogată, colorată sau pur şi simplu albă, cămaşa cu altiţă, purtată de ţărani la hore sau la câmp, a fost adoptată de reginele României, care au transformat-o în etalon.

Ia românească a fost inspirație pentru marii creatori de modă ai lumii. Yves Saint Laurent a introdus ia în istoria haute-couture odată cu lansarea colecției toamnă-iarnă 1981. De atunci, IA a început să devină, la fel ca the Little Black Dress, un element obligatoriu în garderoba femeilor din întreaga lume.

„Bluza românească nu va ieși niciodată din modă. Ca toate celelalte haine tradiționale, ea este transmisă din generație în generație.” – Yves Saint Laurent

Proiectul este derulat în colaborare cu artizanele de la Șezătoarea Borlești, comunitate care există din 2013 și este considerată prima șezătoare din România modernă (Andreea Tănăsescu-La Blouse Roumaine)

Șezătoarea Borlești este puntea pe care ne place să ne oprim, generații împreună, și să stăm de vorbă. Avem un limbaj comun și nu mai trecem unii pe lângă alții fără să ne vorbim.” – Maria-Daniela Burghelea-Handaric, inițiatoarea Șezătorii de la Borlești, județul Neamț

Curator

Ana Carina Lăcătușu

Ana Carina Lăcătușu

Ana Carina Lăcătușu a absolvit cursul de Arhitectura de Interior la Oxford Brookes University in anul 2022. A explorat conceptul de design numit “furnitecture” si integrarea lui eficienta in diferite spatii. Este puternic influentata de natura si de artele vizuale in procesul de creatie. Interesele ei curente includ exhibition design, furniture design si set design.