4

FREUDENBERG INNOVATION • Expoziția finaliștilor concursului RFW

21–26.5.2024
10:00 - 22:00
Atrium Palas
FREUDENBERG INNOVATION • Expoziția finaliștilor concursului RFW FREUDENBERG INNOVATION • Expoziția finaliștilor concursului RFW

Expoziția finaliștilor Call-for-Projects-ului – RFW Platform, din cadrul celor 5 universități invitate: Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Națională de Arte București, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Universitatea de Vest Timișoara și Universitatea Tehnică a Moldovei Chișinău

Atrium-Palas, Iași, 21-26.05.2024

Pornind de la conceptul „Couture-à-Porter” și de la referințe din Istoria Modei – decadele anilor ‘50, ‘60 – studenți și masteranzi au realizat, fiecare, câte o propunere de schiță pentru o rochie cu accentul pus pe metoda de upcycling. Fiecărui Departament al celor 5 universități invitate, i s-a trimis o cutie cu mostre de materiale nețesute/furnituri Freudenberg, care să fie puncte de plecare în ceea ce privește cromatica și texturile. Ulterior, schițele selectate au fost transpuse, folosindu-se metraje trimise de către Freudenberg. Pe lângă materialele respective, s-au putut folosi și bucăți din piese upcycled.

Etapele de lucru au fost următoarele: s-a făcut un video-call cu reprezentați RFW-RCW, reprezentanți Freudenberg și cadre didactice din Departamentele de Modă ale Universităților invitate la RFW24; Freudenberg a trimis câte o cutie cu mostre; a fost lansată tema de către cadrele didactice ale departamentelor; au putut participa studenți și masteranzi de la oricare an de studiu; s-a stabilit un deadline intern de trimitere pe un e-mail oficial a propunerilor de schițe; echipa de cadre didactice ale fiecărui Departament, după deadline, a decis (ținând cont de o serie de criterii de evaluare prestabilite) care sunt cele mai bune 5 schițe ce vor intra în expoziția finaliștilor; odată făcut short-list-ul de 5 schițe, Freundenberg a trimis fiecărui finalist o cutie cu metraje din care s-au transpus rochiile.

În timpul RCW, un juriu profesionist va nota și va desemna câștigătorul. Premiul de 1500 de Euro conferit de Freudenberg va fi însoțit de susținerea realizării unei colecții de podium pentru secțiunea RFW Platform din cadrul Romanian Fashion Week 2025. Criterii de notare: respectarea conceptului și a decadelor indicate; originalitate; soluții de croi; inovație la nivel de sugestii de intervenții pe suprafețele textile nețesute Freudenberg; modernitate; includerea unui procedeu tehnic specific upcycling-ului; respectarea schiței propuse și acuratețea transpunerii.

Mulțumiri juriilor, Departamentelor de Modă ale universităților invitate, studenților și masteranzilor participanți, precum și echipelor RFW-RCW, FEPIC, Freudenberg, Palas Mall Iași.

Juriul finalei este format din:

ADA TESLARU – RCW; OVIDIU BUTA – RFW; IOANA CIOLACU – RFW; LUCIAN BROSCĂȚEAN – RFW; MIHAELA ROȘU – MANAGING DIRECTOR – FREUDENBERG ROMÂNIA; ELIZA CIULEI – CUSTOMER SERVICE AGENT – FREUDENBERG ROMÂNIA; LIDIA HERESCU – MARKETING MANAGER – SIMIZ FASHION SRL FOCȘANI; PAMELA STATACHE – ACCOUNT MANAGER – PANDORA PROD FOCȘANI

FINALIȘTII CALL-FOR PROJECTULUI:

UAD CLUJ-NAPOCA: BARTHA FRUZSINA, BEGHIM GENGHIZ, BODROS BOGDAN-ROBERT, DURCO SONIA-JESSICA, POPA MARA-ELENA

UNArte BUCUREȘTI: COVACI MIHNEA, MARIN ȘTEFANIA, MĂRTOIU ȘTEFAN, TĂLMACIU VLAD, VLĂSCEANU ANDREI 

UNAGE IAȘI: BUSUIOC RUXANDRA ELENA, BALAN YEVHENIIA, GHIUZAN FERNANDA ANDRA, MEREU ELIZA ELENA PAMFIL LAVINIA ANAMARIA

UVT TIMIȘOARA: BIRDEAN MARIO, GREGOR ERIN, NĂSTASE EMMA, NEGRU ANDRADA, VICTORIA RUSU

UTM CHIȘINĂU: MÎŢĂ ALINA, PATRAŞCU VLADA, TURCU VICTORIA, ŢURCANU MIRIELA, ZAVTUR ANASTASIA 

Anunțarea câștigătorului va fi făcută de către un reprezentant FREUDENBERG, vineri, 24.05.2024, în prima zi dedicată RFW Platform, în cadrul Romanian Fashion Week.