4

MYC_Casa

15–26.5.2024
12:00–20:00
Galeria de Artă „Theodor Pallady"
MYC_Casa MYC_Casa

Proiectul MYC_Casa își găsește inspirația din aprecierea profundă a tradiției populare românești, a artei și meșteșugurilor care au fost influențate de mediul natural de munte, pajiști, platouri și vâlcele de râu. Atelier Dasha Tsapenko a folosit obiecte de uz casnic și narațiuni românești create în peisajul rural ca exemple de conexiune profundă cu pământul, reverență pentru natură și respect pentru locuitorii săi și pentru ciclurile naturii. Aceste obiecte și ritualuri, bogate în simbolism și de o măiestrie măiestrită, amintesc de propria origine a Dashei – Ucraina. Ele reprezintă un stil de viață armonios, strâns legat de pământ, care contrastează cu societatea globalizată și centrată pe om de astăzi.

Cu toate acestea, acest mod de viață armonios a fost perturbat și în mare parte uitat în timpul perioadei de guvernare comunistă (1945-1989) prin colectivizarea forțată a agriculturii. În ciuda acestei situații însă, rămășițe ale multor tradiții persistă în regiunile muntoase îndepărtate, servind drept arhive de informații și drept ghid pentru un viitor mai durabil și mai echilibrat.

Atelier Dasha Tsapenko re-imaginează casa tradițională românească, Casa, printr-o colecție de obiecte de uz casnic, textile și articole de îmbrăcăminte realizate în colaborare cu ciuperci polypore. Utilizând proprietățile naturale ale digestiei celulozei de către ciuperci, acestea creează rețele de miceliu din fibre vegetale de proveniență locală, ca inul, cânepa, urzica sau iarba de câmp.

Fiecare element al proiectului MYC_Casa este cultivat și lucrat manual, folosind materiale de proveniență locală, țesute împreună cu miceliu, surprinzând esența ecosistemelor din satul românesc.

Assistant curator

Adina Orboi

Concept & creative direction

Dasha Tsapenko

Team

Dasha Tsapenko, Maria Kitaeva

Photography

Maria Kitaeva

Video 1

Tim Kitaev & Maria Kitaeva

Video 2

Parisa Yousef Doust

Dinning

menu developed in collaboration with Adina Orboi

Ceramic

Atelier Magrit

Artist

Atelier Dasha Tsapenko

Atelier Dasha Tsapenko

Atelier Dasha Tsapenko este un laborator de cercetare a materialelor și a designului conceptual, cu sediul în Haga, Olanda. Metodologia atelierului are la bază generarea de biomateriale și tehnici inovatoare pentru aplicarea acestora.

Cu o convingere autentică într-un viitor sustenabil, fondatoarea atelierului, Dasha Tsapenko, lucrează în colaborare cu diverse organisme vii, cum ar fi ciupercile. Pentru a le oferi colaboratorilor săi non-umani o posibilitate de creștere și de co-creație, Dasha le oferă fibre (deșeuri) specifice fiecărui loc ca sursă de hrană. O astfel de practică are ca rezultat articole de îmbrăcăminte couture, textile de interior și obiecte crescute la comandă — fiecare dintre ele purtând povestea unui loc, material și proces specific. Toate obiectele cultivate sunt unice, datorită comportamentului imprevizibil de creștere al organismului-colaborator.

Activitatea atelierului se situează la intersecția dintre un laborator de microbiologie, un atelier de textile și o fermă — adesea în strânsă legătură cu oameni de știință, fermieri locali, creatori de modă, artizani și fotografi.

Curator

Caterina Pruteanu

Caterina Pruteanu

A absolvit Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași cu specializarea Teatrologie – Jurnalism cultural, continuându-și apoi studiile la programul de masterat din cadrul Universității din București, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, la specializarea Societate, Multimedia, Spectacol.

A coordonat mai multe proiecte culturale, iar în prezent este fondatoarea și curatoarea festivalului ACT – arthouse cinema&theatre și parte din echipa emisiunii TV Starea Nației (cu Dragoș Pătraru).