4

Dans nomad

dance festival
19–20.5.2024
16:00
Dans nomad Dans nomad

Formatul ”DansNomad” este o inițiativă a coregrafei Beatrice Tudor care a început în anul 2019 (sub numele de ”StartDans”, continuat în 2020 sub numele ”DansNomad”) și care până acum s-a desfășurat în Lugoj, Jimbolia, Cărpiniș ,Dumbrăvița și Timișoara (2022 și 2023), Deva, Reșița, Lugoj (2020) și Târgoviște, Slobozia, Buftea, Giurgiu (2019). Din 2022, proiectul este parte din Programul Timișoara -Capitală Europeană a Culturii 2023 și a fost nominalizat în primăvara acestui an la Gala Premiilor Radio România Cultural.

Spectacolele propuse sunt create în timp real de către cei artiști prin metoda real time composition, folosind diferite tehnici de dans contemporan și mijloace teatrale și au ca surse vii de inspirație: arhitectura și specificul spațiilor performative, relația corp-sunet și relația performeri-public.

Dansatori

Beatrice Tudor

Beatrice Tudor

Beatrice Tudor a absolvit UNATC București (secția Coregrafie-Licență și Master). Activează preponderent în sectorul cultural independent din România și face parte din două Asociații culturale: Unfold Motion (Timișoara) și Delazero (București). Este performer, coregraf, manager cultural și predă cursuri de dans contemporan pentru mai multe categorii de vârstă. În ultimii 4 ani, activitatea artistică a acesteia s-a concentrat pe performance-uri real tim pe composition, spectacole stradale si interventii culturale în spațiul public în comunități mici și mijlocii.

Ca direcție artistică, crede că fiecare om este un performer care își joacă zilnic rolul în spectacolul propriei vieți, precum și în spectacolele celorlalți. Atunci când privește în jur descoperă constant mici momente performative care au loc. Încearcă să-și privească revolta interioară cu fascinație, amuzament și înduioșare și să o aducă sub diferite forme în spațiul performativ convențional sau non-convențional. În spectacolele sale, se inspiră din realitatea înconjurătoare dar mai ales din detalii, nuanțe și particularități pe care le observă la oameni, la natură și la relațiile care se nasc în jurul nostru.

În anul 2022 a primit din partea Centrului Național al Dansului București Premiul pentru contribuția adusă construcției dansului contemporan iar în 2023 unul dintre proiectele inițiate de către aceasta- ”Dans Nomad” a fost nominalizat la Gala Premiilor Radio România Cultural (la categoria Artele spectacolului).

Antonia Itineanț

Antonia Itineanț

Antonia Itineanț este coregraf și performer. A absolvit U.N.A.T.C București, Coregrafie – licență și Artă Coregrafică – master. După terminarea masterului, s-a întors la Timișoara, unde colaborează activ cu Asociația Unfold Motion. Anul trecut a inițiat proiectul cultural „Confluențe”, care a adus împreună dansul contemporan și dansul tradițional și a propus o întâlnire între minoritățile conlocuitoare din Timișoara.
Printre cele mai importante proiecte în care a lucrat se numără: „In Between” – spectacol de disertație (selectat în Bucharest Fringe 2022), „Dans Nomad”, „Ethnic Love Mix. Vol.12”, „Fragilitate” (performance ales în „Home Fest”).

Dorește să exploreze cât mai mult în sfera limbajului coregrafic, iar în ultimul timp este din ce în ce mai preocupată de managementul cultural.

Daniel Stănciucu

Daniel Stănciucu

Daniel-Adrian Stănciucu este un artist polivalent cu experiență în teatru, dans și producție muzicală. Și-a dezvoltat abilitățile teatrale și coregrafice în cadrul Facultății de Teatru, specializarea „Artele Spectacolului – Actorie” la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București în perioada 2020-2023. Ca producător muzical și sound designer la ”RAW Creatives” din aprilie 2020, a contribuit la universul sonor a mai multor producții notabile, inclusiv teatru, scurtmetraje și spectacole de dans.

În calitate de actor și dansator, Daniel-Adrian Stănciucu a participat în mai multe spectacole, inclusiv: “Oedipe” la Opera Națională București în 2023, „Don Quijote” la Teatrul Nottara în 2023, „Dans Nomad”(performance de dans și muzică live) în cadrul Festivalului de Teatru din Piatra Neamț în 2023, „Play Replay Remix”(performance de dans și muzică live) în cadrul Festivalului de Artă stradală Artown în 2023, „Visul unei nopți de vară” la UNATC în 2023, „USe again” la UNATC în 2023, „De(finit)” la UNATC în 2023, „Victoria” la UNATC și WASP în 2022, „Brainstorm” la Teatrul Metropolis în 2021, „Grease” la UNATC în 2021, „Trbiut Bukowski” la Cuibul Artiștilor în 2020.

Teodor Cauș

Teodor Cauș

Teodor Cauș este student la actorie în anul 1 master, la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Studiile sale de până acum sunt centrate pe muzică, actorie și dans. În ultimul timp se implică activ în proiecte de dans contemporan (prin intermediul colaborării cu Unfold Motion, Contemporary Creative Dreamers, Teatrul Godot) în spectacolele: „My invisible noisy inside” (în coregrafia lui Beatrice Tudor);„The Story of Lost Stories” (în coregrafia Laviniei Urcan); „Oaza Nebunilor” (în coregrafia lui Daniel Dragomir); „Palace Escape aka Opturi Supranaturale” (în coregrafia Andreei Gavriliu). A participat în 2022 la programul cultural ” Dans Nomad”-un proiect de intervenție culturală prin dans contemporan (derulat de Asociația Unfold Motion în cadrul programului Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii). Este activ și în proiecte de teatru, precum „Îmblânzirea scorpiei”, „ EXOD” și „Ivanov” – spectacole produse de Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara; „Erendira și bună-sa Replayed”, „Monoloagele solitudinii” spectacole produse de Asociația Culturală Artefactum; „Zile roșii și nopți albe”, spectacol produs de Teatrul Portabil Timișoara; „Dumnezeu nu se uită la meciuri”; produs de Asociația Stindart.

Filip Stoica

Filip Stoica

Sunt interpret și coregraf, cu o bază kinetică în dans contemporan, contact improvisation și breakdance, modalități de mișcare pe care le aprof undez din 2010. Colaborarea mea cu Academia de Dans Galway (Irlanda), Circul Mtropolitan București (România), Linotip – Centru Independent Coregrafic, lucrul cu coregrafi precum Jan Burkhardt, Madalina Dan, Allison Brown, Valentina De Piante, Amalia Strinopoulou, Gigi Caciuleanu și studiile coregrafice din cadrul UNATC București m-au făcut să ajung la concluzia că învăț și îmi dezvolt cel mai bine inteligența corporală la intersecția culturală și interactivă a modurilor diferite de raportare la dans, la mișcare.
Nu privesc mișcarea sau dansul ca pe materializări ale diferitelor tehnici, ci ca pe manifestări ale datelor senzoriale, emoționale, mentale incorporate în fiecare dintre noi: mersul, respiratul, gestul sunt mișcări și dansuri conținute de fiecare corp. Toate aceste experiențe și trăiri au ieșit la iveală în timpul pregătirii propriului meu spectacol, ”Scuze, noi!”, găzduit la Cuibul Artiștilor, în București.